Lifestyle

Askarioza – uzrok, simptomi, liječenje

Askarioza je crijevna zaraza parazitskim crvima

Bolest izazvana nehigijenskim uvjetima života i pripreme hrane, a jajašca se mogu naći i u voću i drugim namirnicama koje ljudi konzumiraju u sirovom stanju, a djeca ih najčešće “pokupe” u igri na prljavim mjestima. Askarioza je crijevna zaraza parazitskim crvima ili glistama, uzročnik je Ascaris lumbricoides i kad jajašce dospije u tijelo prvo izaziva plućne, a tek kasnije kad se ličinka razvije u crva i trbušne smetnje. Ova zaraza je prisutna u cijelom svijetu.

Jasno, askarioza je raširenija u siromašnijim i nerazvijenijim zemljama. Jedina prevencija su dobri sanitarni uvjeti i redovna osobna higijena. Kada se progutaju okrugla jajašca crva, u dvanaestercu se pretvaraju u ličinke, spuštaju se u tanko crijevo, krvotokom putuju u srce i pluća, u bronhima se penju do ždrijela gdje budu ponovo progutane i vraćaju se natrag u tanko crijevo u kojem se razvijaju u prave gliste. Piskanje u plućima može biti prvi znak zaraze ovim parazitom, a mučnina, povraćanje i grčevi u trbuhu dolaze kasnije.

Askarioza najčešće pogađa dječju populaciju

Tamo gdje se polja i vrtovi gnoje ljudskim izmetom zaraze su češće, jer jajašca mogu doprijeti u tijelo i samo u igri na takvim mjestima. Askarioza najčešće pogađa dječju populaciju, naročito ako jedu neoprani i nekuhano voće i povrće. Razvoj ličinke u glistu u tankom crijevu traje oko dva mjeseca, a u tijelu gliste mogu živjeti 6 – 12 mjeseci. Neke osobe imaju vrlo blage simptome ali po bljedilu, odsustvu apetita se može vidjeti prisustvo zaraze.

No, askarioza može izazvati bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje, gliste u stolici, čak izlazak glista na usta i nos, kašalj s krvavim iskašljajima, blagu temperaturu, nedostatak zraka i sviranje u prsima, izgled pothranjenosti, čak i kožni osip. Laboratorijska pretraga stolice ili iskašljaja obično pokaže prisutnost jajašaca, a krvna pretraga na povećani broj eozinofila je relevantna samo dok ličinke putuju kroz pluća, kada odu dalje prema tankom crijevu njihovo prisustvo se krvnom pretragom više ne vidi.

Askarioza može prouzročiti i neke teže komplikacije

U narodu je rašireno vjerovanje da sjemenke od bundeve tjeraju gliste van kroz stolicu. Svakako zarazu treba liječiti jer neliječena askarioza može prouzročiti i neke teže komplikacije kao što su klupka glista koja začepe crijeva i ometaju pražnjenje crijeva. Obzirom da su gliste vrlo pokretljive i mogu ići u raznim smjerovima mogu izazvati upalu slijepog crijeva, jetre, žuči i žučnih vodova, gušterače i sve to uz velike bolove i povišenu tjelesnu temperaturu, malaksalost i groznicu.

Askarioza se liječi lijekovima albendazol i mebendazol (trodnevno liječenje) koji se ne smiju davati trudnicama, ivermektinom (jednokratno liječenje cijela doza se uzme odjedanput) ili nitazoksanid (trodnevno liječenje). Lijekovi protiv glista se zovu antihelitinici, no u narodnoj medicini koriste neki čajevi, bijeli luk, bučine sjemenke, a odraslima se preporučuje antiparazitni pripravak zbog toksina koje gliste ispuštaju u ljudsko tijelo i zbog kojih i dolazi do težih komplikacija. Svaku zarazu treba liječiti i zbog toga da se spriječi širenje zaraze.

Tagovi:

#Askarioza #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši