Australija kandidat za domaćina Svetskog prvenstva

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Rukovodstvo Fudbalske asocijacije Australije zvanično je potvrdilo da se uveliko radi na planovima za kandidaturu ove zemlje za domaćina Svetskog prvenstva 2030. ili 2034. godine. Kako je zvanično saopšteno, u igri su obe opcije, ali je daleko realnije da Australija uđe u trku za šampionat 2034.

Prema šablonu FIFA, Mundijal 2030. bi trebalo da dobiju Evropa ili Južna Amerika, a već je poznato da Španija i Portugalija planiraju zajedničku ponudu. Takođe, domaćin 2026. će biti Severna Amerika (SAD, Kanada i Meksiko), što znači da u 2034. red dolazi na Afriku ili Aziju, čiji je Australija član kada je reč o fudbalu od 2006.

Kako je u izjavi za tiražni dnevni list The Australian potvrdio izvršni direktor FA Džejms Džonson, „sad je pravi trenutak da se ponovo pokuša sa kandidaturom“, nakon što je Australija za jedan glas izgubila od Katara u trci za domaćina Mundijala 2022.

Ovaj neuspeh je i dalje živa rana svih u australijskom fudbalu, tim pre što je kasnije otkriven niz kontroverznih dešavanja koja su prethodila dodeljivanju turnira arapskoj zemlji. Javnost nije zaboravlja da je na tu kandidaturu uloženo 45.000.000 australijskih dolara (nešto više od 28.000.000 evra) novca poreskih obveznika.

Jedan od aduta u rukama Australijanaca je i Svetsko prvenstvo za fudbalerke 2023, koje će organizovati zajedno sa Novim Zelandom. Takođe, nije beznačajna činjenica da je Brizbejn pre nekoliko sedmica u Tokiju izabran za domaćina Olimpijskih igara 2032. godine.

Bićemo domaćini jednog velikog takmičenja 2023. godine i vrhunskom organizacijom želimo da ostavimo trajno nasleđe fudbalske igre. Namera nam je da Prvenstvo sveta za žene bude odskočna daska za buduća FIFA takmičenja u našoj zemlji“, poručio je Džonson u izjavi za The Australian.

Prvi operativac australijskog fudbala ukazao je i na trend u svetskom sportu, da sve više zemalja dobija velika takmičenja jedno za drugim. On je kao čisto fudbalski primer naveo Kanadu koja je 2015. bila domaćin Svetskog kupa za fudbalerke, a 11 godina kasnije organizovaće Mundijal 2026. za fudbalere, u saradnji sa Meksikom i SAD.

Takođe, Džonson je istakao i primer Brazila, koji je 2014. bio domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, a dve godine kasnije i organizator Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Australija sada igra upravo na istu kartu i vidi sebe u koži Kanade i Brazila.

Koliko su Australijanci ozbiljno pristupili celoj priči, pokazuje i činjenica da je podrška Savezne vlade već obezbeđena, kao i neophodni budžet za kandidaturu, koji se procenjuje na približno isti iznos kao prilikom izgubljene bitke od Katara. Angažovan je već i poznati advokat Rod Mekgioh koji je bio direktor uspešnog projekta kandidature Sidneja za domaćina Olimpijskih igara 2000.

Počeo sam da radim na planovima i smatram da imamo mnogo dobru startnu poziciju. Svetsko prvenstvo za fudbalerke 2023. je velika prilika za nas u svakom pogledu. Ne zaboravite da će i FIFA imati svoje kancelarije u Sidneju“, rekao je Mekgioh, koji danas radi kao direktor državne organizacije Odredište Novi Južni Vels (Destination NSW).

Interesovanje za organizaciju Mundijala 2034. ranije su pojedinačno iskazali Kina, Nigerija i Egipat, ali i pet zemalja regiona Jugoistočne Azije – Indonezija, Malezija, Singapur, Tajland i Vijetnam – kao mogući suorganizatori. Nezvanično, ovih pet država su se obratile Australiji s predlogom da se uključe u zajedničku kandidaturu, ali nisu dobile pozitivan odgovor.

Piše: Branko Cvetojević

Izvorni članak

Možda vas zanima

Komentariši