Lifestyle

Datscan – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Datscan je lijek koji detektira bolest

Ovaj lijek je u obliku otopine za injekciju koja se koristi za dijagnostiku moguće parkinsonove bolesti. Datscan je lijek koji detektira bolest to jest gubitak neuronskih funkcija koji je karakterističan upravo za parkinsonovu bolest. Lijek se primjenjuje isključivo kod odraslih osoba za dijagnosticiranje ranih simptoma bolesti. Uz parkinsonovu bolest lijek detektira i atrofije koje nastaju kod multiple skleroze i razlike između te dvije bolesti, kao i razlike demencije i alzheimerove bolesti i njihove razlike od parkinsonove bolesti.

Datscan ima takvo djelovanje da prije primjene injekcije liječnici dijagnostičku pretragu poremećaja pokreta ili demencije trebaju provoditi u posebnim kliničkim uvjetima i trebaju imati opremu za oživljavanje pacijenta. Prije nego li pacijent primi ovu injekciju mora dobiti blokadu štitnjače kao zaštitu od prodiranja radioaktivnog joda u štitnu žlijezdu. Da bi se smanjila bol na mjestu uboda injekcije, otopina se injicira u venu postupno. Kompjutersko snimanje (SPECT) se radi tri i šest sati nakon davanja injekcije.

Datscan se ne smije davati trudnicama i djeci

Preosjetljivost na bilo koji sastojak ove otopine je znak da ne smijete dobiti ovu injekciju. Nema kliničkih podataka o tome kako se ovaj lijek ponaša kod bolesnika sa oštećenim bubrezima i jetrom. Datscan se ne smije davati trudnicama i djeci od 0 – 18 godina. Ako tijekom injektiranja dođe do alergijske reakcije, injektiranje se mora odmah prekinuti, po potrebi upotrijebiti opremu za oživljavanje i odmah započeti intravensko liječenje. Oprema za oživljavanje mora sadržavati endotrahealni tubus i aparat za umjetnu ventilaciju.

Datscan smiju primjenjivati samo obučene i kvalificirane osobe u bolničkom okruženju. Izlaganje pacijenta jonizirajuće zračenju se određuje procjenom omjera između moguće štete i koristi. Određuje se najniža moguća doza koje može dati pouzdane dijagnostičke rezultate. Lijek sadrži etanol pa se ne smije primjenjivati kod alkoholičara, ali se ne preporučuje ni pacijentima koji boluju od epilepsije. I bolesnicima sa oštećenom jetrom i bubrezima je bolje ne davati ovaj lijek, a još je nepoznato utječe li ovaj lijek na plodnost.

Datscan i moguće nuspojave

Preosjetljivost na neki od sastojaka u lijeku i moguća alergijska reakcija spada u poremećaje imunološkog sustava, datscan i moguće nuspojave, kao i kod drugih lijekova počinju od preosjetljivosti na lijek. Kod nekih pacijenata ovaj lijek može povećati apetit. Česta nuspojava je glavobolja koja je manje često praćena omaglicom, vrtoglavicom i trncima ili mravcima po tijelu (mravinjanje). Učestalost eritema, kožnog osipa sa svrbežom, urtikarije, otežanog disanja za vrijeme spavanja i prekomjernog znojenja nije stattistički utvrđena.

Datscan rjeđe uzrokuje probavne poremećaje, mučninu, povraćanje, suha usta, osjećaj vrućine, poremećaje krvožilnog sustava ili naglo sniženje krvnog tlaka. Bol na mjestu uboda injekcije ili uvođenja lijeka u venu se javlja, ali ne tako često. Izloženost ionizirajućem zračenju može biti okidač za razvoj raka, i poticaj za razvoj nasljednih oštećenja. Ako se pravilno i oprezno dozira ovaj lijek opasnost od ovih nuspojava je minimalna. Sve nuspojave prijavljuje medicinsko osoblje koje primjenjuje ovaj lijek na pacijentu i prati eventualne nuspojave.

Tagovi:

#Datscan #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši