Lifestyle

Gastroezofagealni refluks – uzrok, simptomi, liječenje

Što je gastroezofagealni refluks?

Imate li mučninu i žgaravicu nakon jela? Ovi simptomi mogu ukazivati na gastroezofagealni refluks, bolest koju karakteriziraju simptomi povezani s vraćanjem želučanog sadržaja u jednjak i usta. Zbog velike prisutnosti kiseline proizvedene u želucu, manifestacija je žgaravica. Naime, žgaravica može biti vrlo intenzivna i uzrokovati jak osjećaj boli u prsima.

Općenito govoreći, to znači da se dio pojedene hrane umjesto u želudac vraća u jednjak, što uzrokuje nelagodu i druge tegobe. Može se pojaviti povremeno ili vrlo često.

Gastroezofagealni refluks nastaje kada postoji problem u radu mišića sfinktera koji se nalazi u blizini spoja želuca i jednjaka. Naime, ako ovaj mišić ne ispunjava svoju funkciju, pritisak je manji, opušteniji je i dovodi do gastroezofagealnog refluksa. Često se može pojaviti bez ovih karakterističnih simptoma. Ima ga kod pretilih osoba i trudnica, a skloni su mu i osobe koje koriste određene vrste droga te starije osobe. Ne treba zaboraviti da neki od simptoma povezanih s refluksom proizlaze iz povezanih komplikacija.

gastroezofagealni refluks
Kako izliječiti gastroezofagealni refluks?

Gastroezofagealni refluks, uzrok i glavni simptomi

Procjenjuje se da gotovo 40% odraslih osoba ima refluks u nekoj fazi života. Gastroezofagealni refluks koji se javlja s vremena na vrijeme obično nije velika opasnost po zdravlje. Ovo stanje je uzrokovano lošom prehranom, nedostatkom magnezija i trudnoćom.

Većina pacijenata s gastroezofagealnom refluksnom bolešću, ili skraćeno GERB-om, pokazuje simptome, ali nemaju ezofagitis. Učestalost GERB-a kod odraslih osoba kreće se od 30 do 40 posto.Često se javlja i u djece, a u pravilu započinje već pri rođenju. Broj oboljelih od ezofagitisa veći je kod hospitaliziranih pacijenata nego u općoj populaciji, također je veći u razvijenim zemljama, te je veći u bjelačkim nego crnačkim zajednicama. Vrijed (ulkus), strikture i Barrettov jednjak su rjeđe komplikacije GERB-a.

Pušenje i pijenje alkohola također mogu biti uzroci. Kada se gastroezofagealni refluks pojavi više od 3 puta u sedam dana, može se smatrati bolešću koja dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Među najistaknutijim simptomima su okus hrane koji traje dugo nakon obroka i jaka želučana kiselina prisutna u ustima.

Ostali simptomi uključuju bol i trnce u sredini trbuha i prsa, loš zadah, otežano gutanje, osjećaj začepljene hrane u grlu, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Također treba napomenuti da žgaravica nije prisutna kod svih osoba s gastroezofagealnom refluksnom bolešću.

U kojim slučajevima se trebate obratiti liječniku?

Ako postoje simptomi gastroezofagealnog refluksa koji se ne popravljaju unatoč promjenama u načinu života i prehrani, postoji obilno povraćanje, problemi s disanjem ili otežano gutanje.

Ostali simptomi:

  • Bol u prsima
  • Često podrigivanje
  • Grlobolja
  • Promuklost i snižen glas
  • Suhi kašalj
  • Štucanje
  • Teškoće gutanja
  • Mučnina
  • Epizode nalik astmi
  • Otitis mediji
gastroezofagealni refluks
Voće pomaže kod gastroezofagealnog refluksa

Kako se liječi gastroezofagealni refluks

Ako se gastroezofagealni refluks intenzivno ponavlja, potrebno je posjetiti gastroenterologa koji će postaviti dijagnozu i preporučiti adekvatno liječenje. Prvi korak u liječenju je smanjenje kiselosti želučanog sadržaja, što će smanjiti trnce i ublažiti postojeće simptome. Preporučuju se lijekovi za gastroezofagealni refluks jer su vrlo učinkoviti, dok je u kompliciranijim slučajevima opcija kirurško liječenje. Osim toga, liječenje uključuje određene promjene u prehrambenim navikama, jer konzumirana hrana ima izravan utjecaj na količinu želučane kiseline koja se proizvodi u želucu. Ako bolujete od ove bolesti, tada prehrana mora biti uravnotežena i raznolika.

U prehranu treba uključiti bijelo meso, povrće i voće. Preporučljivo je izbjegavati hranu koja je teško probavljiva ili nadražuje želudac. Ograničavanje ili izbjegavanje hrane koja pogoršava ovo stanje pomoći će u smanjenju neugodnih simptoma. Prije svega treba izbjegavati masnu i začinjenu hranu, ljute umake i začine, kavu, gazirana i alkoholna pića. Umjesto njih preporuča se bijela riba, povrće, osim rajčice i paprike, nemasni mliječni proizvodi.

Prevencija

Prevencija refluksa (ili njegovog ponovnog pojavljivanja) temelji se na ispravnom načinu života, što je već naznačeno kao tretman prve linije. Osim već opisanih dobrih prehrambenih navika, dobro je i to ispraviti sve posturalne nedostatke, poput skolioze i kifoze, jer pridonose pogoršanju refluksa; redovito vježbajte; naučiti i vježbati tehnike opuštanja i disanja; ne žvakaće gume, jer to potiče unošenje zraka; upravljati i smanjiti stres jer potiče kontrakciju sluznice želuca.

Video na temu šta je Gastroezofagealni refluks

Preporučujemo

Komentariši