Lifestyle

Gdje napraviti fibroscan – AdresarSporta.rs

Fibroscan je uređaj za dijagnostiku bolesti jetre

Kolokvijalno bi mogli reći da je to ultrazvuk jetre, ali nije, iako radi na bazi ultrazvučnih valova i koristi sondu pri pregledu, ipa treba reći, fibroscan je uređaj za dijagnostiku bolesti jetre, ali i naziv za samu pretragu koja se zove elastografija. Metoda se zove prema sondi istog imena koja se postavlja na kožu rebara s desne strane, iz koje impuls putuje u jetru, a njegova brzina pokazuje krutost jetre, odnosno stupanj oštećenja ili fibroze.

Fibroscan na neinvazivan način daje podatke koji su se do pojave ovog uređaja mogli dobiti samo biopsijom jetre što je prilično invazivno, a nije uvijek pokazivao pravo stanje jetre, pogotovo ako je za biopsiju uzet premalen uzorak. Udruge bolesnika koji boluju od jetre u Republici Hrvatskoj, često za svoje članove organiziraju i akcije besplatnih pregleda ovom metodom i obično o tim akcijama obavijeste svoje članove. To je važno naročito za bolesnike koji imaju virusni hepatitis koji se lako pretvori u cirozu jetre.

Fibroscan je neinvazivna, bezbolna i sigurna pretraga jetre

Bilo koju bolest jetre treba pratiti, kao i primijenjene terapije i jetreni odgovor na liječenje. Fibroscan je neinvazivna, bezbolna i sigurna pretraga jetre, a sam pregled je vrlo nalik bilo kojem drugom ultrazvučnom pregledu. Na preporuku liječnika opće prakse ili specijalista svatko može obaviti ovu pretragu. Sam pregled traje oko 15 minuta, daje bolje, točnije i preciznije rezultate od biopsije jetre i bez straha od ikakvog zračenja koliko puta je potrebno, što je važno za kronične bolesti jetre.

Fibroscan je odobrena dijagnostika od strane Svjetske zdravstvene organizacije, rezultati obavljene pretrage su dostupni odmah, a sam nalaz može odrediti i usmjeriti daljnje laboratorijske pretrage. Ova pretraga se preporučuje oboljelima od kroničnog virusnog hepatitisa, bolesnicima s masnom jetrom, bolesnicima sa fibrozom jetre, bolesnicima koji pate od hepatocelularnog raka koji je i najčešći oblik raka jetre. Ovaj novi dijagnostički uređaj za bolesti jetre pomaže pratiti stanje bolesnika tijekom liječenja, jer se bezbolno i sigurno može korititi koliko puta je potrebno.

Kako se pripremiti za fibroscan jetre

Točnost i preciznost dobivenih podataka u ovoj metodi ovisi i o dobroj pripremi, ne brinite, nema nikakvih kontrasta, samo trebate malo discipline. Kako se pripremiti za fibroscan jetre, tako da dva do tri dana prije pretrage ne jedete namirnice koje napuhavaju i stvaraju plinove i vjetrove. Ništa ne smijete jesti najmanje šest sati prije pretrage, a piti vodu i druge tekućine morate prestati dva sata prije pretrage. Redovne lijekove možete popiti sa malom količinom vode.

Fibroscan pretraga kod dijabetičara dopušta komadić suhog tosta sa čašom soka, ako je pretraga ujutro zakazana, ako se pretraga radi popodne preporučuje malo lagane, niskokalorične i nemasne hrane. Samo u hitnim slučajevima se pretraga izvodi bez ikakve prethodne pripreme. Najdragocjeniji podatak dobiven ovom pretragom je stupanj oštećenja jetre. Kod pretilih osoba ova pretraga je beskorisna, kao i kod osoba kojima se nakuplja tekućina u trbušnoj šupljini (ascites). Sve akcije besplatnih pretraga ovom metodom organiziraju udruge oboljelih na jetru, a subvencionira ih Zavod za javno zdravstvo.

Tagovi:

#Gdje #napraviti #fibroscan #AdresarSporta.rs
Izvorni članak