Lifestyle

Ibs – uzrok, simptomi, liječenje

Što je IBS i zašto nastaje?

IBS ili sindrom iritabilnog crijeva se opisuje kao kronični poremećaj koji će zahvatiti debelo crijevo. Simptomi koji se mogu pojaviti uz navedeni poremećaj su: Grčevi, bol u trbuhu, osjećaj česte nadutosti, plinovi, zatvor te proljev. Iako su ovi simptomi svakako neugodni, oni neće uzrokovati promjene na tkivu unutar crijeva, što smanjuje mogućnost pojave raka debelog crijeva. Zašto nastaje IBS? Još nisu poznati točni uzroci navedenog stanja, no brojni čimbenici igraju važnu ulogu u njegovom nastajanju.

Naša crijeva su obložena s mišićima koji će se stezati te opuštati prema ritmu prolaska hrane iz želuca u rektum. Kada postoji sindrom iritabilnog crijeva, kontrakcije se mogu povećati i mogu trajati nešto dulje, ali mogu uzrokovati i plinove, osjećaj nadutosti i proljev. Može se dogoditi i suprotno – kontrakcije crijeva su slabije, dolazi do usporenog prolaska hrane i nastaje tvrda i suha stolica. Hrana igra jako veliku ulogu u pojavi navedenog sindroma. Alergija ili intolerancija na određene namirnice mogu uzrokovati sindrome iritabilnog crijeva. Čest uzročnik navedenog stanja je i stres koji može uzrokovati hormonalne promjene.

Kako se prepoznaje IBS?

Sami znakovi i simptomi IBS-a mogu se razlikovati od osobe do osobe, no u najčešće simptome ubrajaju se: Bolovi koji nastaju u donjem dijelu trbuha, čest osjećaj nadutosti, kruljenje u želucu, plinovi, naizmjenični napadaji proljeva ili zatvora u jutarnjim satima, sluz u stolici. Teži simptomi mogu uključivati i: Krv u stolici, bolove u trbuhu za vrijeme odmora, gubitak na težini. Liječničku pomoć potrebno je zatražiti kada se navedeni simptomi kontinuirano pojavljuju ili ako ste odmah primijetili krv u stolici.

IBS će se dijagnosticirati uz pomoć simptoma, ali i uz druge pretrage kako bi se otklonila sumnja vezana za teža stanja. Potrebno je naglasiti kako maleni broj pacijenata s navedenim stanjem imaju ozbiljnije znakove ili simptome koji mogu upućivati na ozbiljnija oboljenja. Često je dovoljno da osoba promjeni određene životne navike kako bi sve bilo u redu. Promjena u prehrani i kretanju mogu doprinijeti poboljšanom radu crijeva. Ipak, ako osoba ima ozbiljnije simptome, tada je vrlo vjerojatno da će se primjenjivati određena terapija lijekovima.

Kako se liječi IBS?

Pošto sami uzrok IBS-a nije jasan, tretmani za liječenje često su usmjereni na ublažavanje simptoma. Blagi simptomi i znakovi mogu se uspješno kontrolirati i liječiti uz određene promjene u prehrani. Poželjno je da se izbjegavaju namirnice koje mogu aktivirati gore navedene simptome. Isto tako, poželjno je da osoba redovito vježba i da redovito unosi dovoljne količine tekućine. Ako su simptomi ipak umjereni ili teški, tada će liječnik razmotriti druge terapije. Druge terapije najčešće se odnose na konzumiranje određenih lijekova koji mogu pomoći u boljem funkcioniranju crijeva.

Da li se IBS može liječiti prirodnim metodama? Navedeno stanje jako je rijetko kod osoba koje uzimaju puno vlakana. zdrava prehrana je svakako najbolja preventivna mjera, no navedeno stanje se može minimalizirati uz: Manje stresa, redovito bavljenje fizičkom aktivnošću, redovita konzumacija hrane koja je bogata vlaknima, smanjen unos alkohola, povećan unos mliječnih proizvoda, redovita konzumacija čaja, eliminiranje hrane koja napuhnjuje ili koja sadrži gluten.

Tagovi:

#Ibs #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak