Istorija u Tokiju: Letonija prvi olimpijski šampion u basketu!


Prvo olimpijsko zlato u basketu odlazi u Letoniju! Basketaši iz Letonije, savladali je Rusiju rezultatom 21:18 i napravila istorijski podvig u Tokiju!

Apsolutno zalsuženo zlato uzima jedna od velesila ovog sporta. Vicešampion Evrope iz 2018, te viceprvak sveta godinu dana kasnije, danas je postao i osvajač prvog zlata od uvođenja basketa kao olimpijske discipline. Tačku na uzbudljivo finale stavio je ponajbolji igrač Letonije Karlis Lasmanis šutem s distance na 28 sekundi pre kraja utakmice!

Upravo je Lasmanis bio najefikasniji igrač utakmice sa 10 poena (2/4 za dva), verovatno i MVP turnira. Pratio ga je Nauris Mijezis sa sedam poena i takođe dve dvojke. Letonci su dobar deo meča igrali u krnjem sastavu pošto se rano povredio iskusni Edgards Krumins. Stradao je skočni zglob, jedno vreme je proveo na terenu kvalno cupkajući na jednoj nozi, a kada se ukazala prilika izašao je na klupu i nekoliko puta “bandažirao“ skočni zglob kako bi lakše istrpeo bol i pokušao da završi susret. Uspeo je u tome, što je samo pokazalo koliko je Letoncima zaista trebalo ovo zlato, odnosno koliko su ga želeli!

Ovo je kruna karijera za ove momke, s obzirom da se radi o daleko najiskusnijem basketaškom sastavu, čak i u poređenju s nama. Igraju najveća reprezentativna takmičenja godinama u nepromenjenom sastavu. O koliko se ozbiljnom timu radi najbolje govori podatak da je tri od pet velikih reprezentativnih takmičenja Letonija završila na podijumu – zlato na Evropskom prvenstvu 2017, na istom takmičenju godinu dana kasnije srebro posle izgubljenog finala od Srbije. Dosadašnji vrhunac je srebro na Svetskom kupu 2019. posle poraza u finalu od SAD, gde su Letonci došli zahvaljujući pobedi nad Srbijom u polufinalu. A Lasmanis je na sve pomenute uspehe objedinio još i zvanja prvog strelca Evropskog prvenstva 2018, kada je bio i član idealne trojke, baš kao i godinu dana kasnije na Svetskom kupu u Amsterdamu. Jednostavno, zaslužili su da budu na vrhu, kada već mi nismo mogli.

Finale je samo po sebi bilo fantastično. Napeto, borbeno, neizvesno do samog kraja. Rusija je vodila prvu polovinu susreta, a onda je polako Letonija dodavala gas, okrenula rezultat i počela da kontroliše igre. Posle 11:7 za Ruse na pet minuta i trideset sekundi pre kraja usledila je dvojka Naurisa, a onda i njegov novi pogodak na asistenciju Lasmanisa. pa je bukvalno za manje od dvadeset sekundi Letonija spustila zaostatak na samo jedan poen. Rusija je vođstvo čuvala do rezultata 13:11 na ulasku u završna četiri minuta, ali je trojka Lasmanisa najavila ono što smo na kraju i videli. Mijezis ga je ispratio, na šta su Rusi odreagovali preko Ilije Karpenkova i tada se došlo do rezultatske klackalice koja je trajala do 18:18, uz 82 sekunde na semaforu. Nauris je tada pogodio iz prodora, usledila je i velika greška Rusa koji su pokušali da isceniraju faul, pa je potrivnik zatražio pregled snimka koji je pokazao da lopta treba da ide baš u ruke Letonaca. Drama se nastavila do momenta kada je Lasmanis rekao“dosta“ i stavio tačku.

Bulut: Skočili bismo iz aviona u povratku da nismo pobedili

Kod Rusa je najefikasniji bio Karpenkov sa sedam poena, Kiril Pisklov je dodao šest poena, dok je najiskusniji igrač ekipe Aleksandar Zujev dao samo dva poena uz 1/6 za dva.

Veliki dan za Letoniju, vala i Ruse, mada i mi možemo da budemo zadovoljni. Nije zlato, ali jeste medalja.

Source link

Možda vas zanima

Komentariši