Još jedna velika Novakova pobeda: Izborio se za humane termine u Tokiju, teniseri mu se zahvaljuju

Od početka olimpijskog turnira u tenisu je bilo vidno nezadovoljstvo takmičara zbog vremenskih uslova i termina u kojima su se igrali mečevi. Program je počinjao u 11.00 časova po lokalnom vremenu i neki od prvih mečeva u dnevnim programima su se zaista igrali u nehumanim uslovima.

Žalili su se teniseri i teniserke ali organizatore u svojim udobnim foteljama i klimatizovanim prostorijama to nije zanimalo. Sve dok đavo nije odneo šalu.

Neki od današnjih mečeva su se igrali po temperaturi od 40 stepeni i pri vlažnosti vazduha od preko 60 odsto. Iscrpljeni Danil Medevedev je pitao sudiju ko će biti kriv ako on umre na terenu, a španska teniserka Paula Badosa je posle prvog seta meča osmine finala doživela toplotni udar i onesvestila se. Morala je da preda meč i teren je napustila u invalidskim kolicima. Novak Đoković je prilikom svog duela protiv Davidovič Fokine morao da koristi cev sa kiseonikom i situacija je došla do usijanja.

Upravo je Novak Đoković danima vodio pregovore sa organizatorima i uspeo je danas da se izbori za humanije uslove i termine u kojima će se igrati nastavak teniskih turnira. Organizatori su prihvatili zahtev prve zvezde olimpijskih igara da mečevi više ne počinju u 11.00 već u 15.00 časova po lokalnom vremenu (09.00 časova po našem).

Oglasio se ITF zvaničnim saopštenjem u kojem je se kaže da su termini pomereni posle konsultacija sa glavnim takmičarima, organizatorima, sudijama, medicinskim osobljem i vlasnicima prava prenosa. Takmičari će imati pravo i na češće pauze kada temperature pređu 30 stepeni.

Hrvatska teniserka Dona Vekić se putem društvenih mreža javno zahvalila Đokoviću što se zauzeo za dobrobit igrača.

Orginalni članak

Možda vas zanima

Komentariši