Lifestyle

Kako se manifestira cervikobrahijalni sindrom – Što je cervikobrahijalni sindrom

Cervikobrahijalni sindrom – uzrok

Cervikobrahijalni sindrom je kompleksan medicinski termin koji se odnosi na skup simptoma koji proizlaze iz kompresije ili iritacije živaca koji izlaze iz vratne kralježnice i protežu se prema ruci. Ovaj sindrom može uzrokovati bolove, trnjenje, utrnulost ili slabost duž ruke, ramena i vrata. Naziva se cervikobrahijalni sindrom jer se simptomi često osjećaju u području vrata, odnosno cervikalnog dijela kralježnice i gornjih ekstremiteta odnosno brahijalnog dijela, koji uključuje ruku i ramena. Uzroci cervikobrahijalnog sindroma mogu biti raznoliki i često su povezani s problemima u vratnoj kralježnici. Degenerativne promjene u vratnoj kralježnici, kao što je osteoartritis ili degenerativne promjene diska, koje mogu dovesti do suženja prostora kroz koji prolaze živci. Hernija diska je stanje u kojem se unutarnji dio diska između kralješaka izbočuje prema van, mogući kompresirajući okolne živce. Suženje spinalnog kanala u vratnom dijelu može stisnuti živce koji izlaze iz kralježnice. Sindrom vertebralne arterije je stanje u kojem je krvna opskrba mozga smanjena zbog kompresije vertebralne arterije koja prolazi kroz vratni dio kralježnice. Loše držanje ili pretjerana napetost mišića u području vrata i ramena mogu uzrokovati iritaciju živaca. Ozljede vrata, poput udarca ili whiplasha, mogu uzrokovati oštećenje kralježnice ili živaca, što može dovesti do cervikobrahijalnog sindroma.

Cervikobrahijalni sindrom – simptomi

Cervikobrahijalni sindrom uzrokuje simptome koji mogu varirati ovisno o uzroku i ozbiljnosti stanja. Najčešći simptom je bol, koja može biti lokalizirana u vratu ili se protezati duž ramena, ruke, pa čak i prstiju. Bol može biti dosadna, oštra ili peckajuća, te se može pogoršati pokretima vrata ili ruku. Pacijenti s kojima je dijagnosticiran cervikobrahijalni sindrom često osjećaju trnjenje ili utrnulost duž ruke, posebno u prstima. Ponekad se može javiti osjećaj slabosti u ruci ili ruci, što može otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput držanja predmeta ili podizanja teških predmeta. Osobe s cervikobrahijalnim sindromom često imaju ograničenu pokretljivost u vratu zbog boli ili osjećaja ukočenosti. Bolovi u vratu mogu izazvati glavobolje, posebno u stražnjem dijelu glave ili uzduž vrata. U težim slučajevima, iritacija živaca u vratnom dijelu kralježnice može utjecati na ravnotežu i koordinaciju pokreta. Simptomi cervikobrahijalnog sindroma mogu pojaviti naglo ili postupno te da mogu varirati u intenzitetu ovisno o aktivnostima i položaju tijela.

Cervikobrahijalni sindrom – liječenje

Cervikobrahijalni sindrom se liječi kroz kombinaciju konzervativnih terapija i, u nekim slučajevima, kirurških intervencija, ovisno o ozbiljnosti simptoma i uzroku problema. Fizikalna terapija uključuje različite tehnike, poput vježbi jačanja mišića vrata i ramena, istezanja, tehnika masaže i terapije toplinom ili hladnoćom. Fizioterapeut može prilagoditi program vježbi i terapija za individualne potrebe pacijenta. Protuupalni lijekovi poput nesteroidnih protuupalnih lijekova mogu pomoći u smanjenju boli i upale. U nekim slučajevima, liječnici mogu propisati i analgetike ili mišićne relaksante za ublažavanje simptoma za cervikobrahijalni sindrom. Promjene u radnom okruženju ili svakodnevnim aktivnostima mogu pomoći u smanjenju stresa na vratu i ramenima, a to može uključivati korekciju položaja tijela tijekom sjedenja, pravilno podizanje i nošenje tereta, kao i korištenje ergonomskih pomagala poput jastuka za podršku vrata. U nekim slučajevima, liječnici mogu preporučiti injekcije kortikosteroida izravno u područje vrata radi smanjenja boli i upale. Ako konzervativne terapije ne pružaju olakšanje ili ako postoji strukturni problem poput hernije diska koji pritišće živce, kirurški zahvat može biti potreban. Kirurgija uključuje uklanjanje dijela oštećenog diska ili kralježaka kako bi se oslobodio pritisak na živce.

Tagovi:

#Kako #manifestira #cervikobrahijalni #sindrom #Što #cervikobrahijalni #sindrom
Izvorni članak