Kinezi trake – kinesio tape


kinezi trake – kinesio tape

Kinezi trake ili kinesio tape predstavlja metodu aplikacije tankih, elastičnih traka na bazi pamuka koje pomažu kod velikog broja stanja i povreda i zapaljenskih procesa. Ima kotovo ista svojstva poput ljudske kože što se tiče debljine i elastičnosti što omogućava nošenje bez ometanja pokreta.

Sve više profesionalnih sportista korsti kinezi trake ili kinesio tape kako bi poboljšali svoje performanse. Upotreba kinezi traka ili kinesio tape je svakodnevna kako bi se umanjio bol i poboljšale mogućnosti sportista. Naravno ova metoda sa strane deluje malo čudno međutim, kada pacijent iskusi rad sa kinezi trakama, shvati koliko one u stvari pomažu i olakšavaju.

Koje prednosti imaju kinezi trake ili kinesio tape

Kinezi trake ili kinesio tape imaju brojne prednosti, pošto ih nije potrebno skidati često, mogu da ostanu i do sedmicu dana dajući potporu tkivu i ubrzavajući proces oporavka od povreda, hroničnih problema ili zapaljenskih procesa.

Kinezi trake ili kinesio tape imaju sledeće prednosti:

  • kinesi-tapeUblažavanje i eliminacija bola uz pomoć kinezi traka ili kinesio tape može imati fizički ili neurološki mehanizam. Upotreba traka smanjuje nadražaj na receptore bola ispod kože time dajući trenutan efekat ublažavanja bola.
  • Smanjenje otoka, podizanjem odnosno povlačenjem kože trake stvaraju negativni pritisak ispod trake i time stimulišu limfnu drenažu područja na kojem se nalaze i smanjuju otok.
  • Umanjuju zamor mišića pospešujući odvođenje produkata rada mišića poput mlečne kiseline i smanjujuću grčeve u mišićima i zamor.
  • Daju podršku slabim ili povređenim mišićima, dajući pasivnu potporu mišićima mogu olakšati svakodnevne akivnosti počev od profesionalnih sportista pa sve do dece sa slabim tonusom mišića.

Kinezi traka ne služi za imobilizaciju, naprotiv služi kako se ne bi ograničio pokret i kako bi se poboljšala cirkulacija suprotno elastičnim zavojima koji se stavljaju neposredno pre nekih velikih napora i skida odmah nakon njih.

Kako se postavljaju

Postavljanje traka zavisi od nekoliko faktora, počev od mesta postavljanja trake, zatim da li je u pitanju zdrav mišić, na primer mišić sportiste ili je pak nedovoljno funkcionalan zglob ili mišić. Takođe postavljanje traka zavisi da li se radi o hroničnom ili akutnom problemu i da li se koristi više traka istovremeno, da li je potrebno umanjiti ili eliminisati bol, kao i da li je problem u mišiću ili ligamentu.

Nakon postavljene dijagnoze i utvrđenih potreba pronalazi se najbolji način za postavku traka. Traka se zatim lepi odnosno postavlja na kožu koja mora biti suva i čista i može stajati od 3 do deset dana. Vodotporne su tako da imaju svoju primenu i u vodenim sportovima poput plivanja vaterpola i slično.

kinezi-trake-kinesio-tape

 

Trake ne sadrže nikakve farmakološke supstance i ne dovode do alergijskih reakcija.Izvorni članak

Related post

O autoru

Dodaj komentar