Mediteranska pjegava groznica – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Mediteranska pjegava groznica i što ju uzrokuje

Contents

Mediteranska pjegava groznica je bolest koja se nalazi u skupinu tifusa prenesenih od strane krpelja. Mediteranska pjegava groznica je uzrokovana od strane Rickettsia conorii, a kao što je već ranije spomenuto, glavni prijenosnik ove bolesti je pseći smeđi krpelj.

Bolest je vrlo raširena te se može oboljeti skoro u bilo kojem dijelu svijeta. Vrijeme u kojem je rizik oboljenja uvećan je ljeto i proljeće u zemljama na Mediteranu. U hrvatskoj je ova bolest češća u području Dalmacije.

Smeđi pseći krpelj prenosi ovu bolest na način da ju ispušta u domaćina tako što se hrane krvlju iz domaćina. Na ovaj način će prenijeti rikecije iz svojih žlijezda na osobu koja je domaćin.

U sezonskom dijelu godine je ova bolest skroz normalna i očekivana pojava koja se može dijagnosticirati serološkim pretragama.

To su jedini uzroci ove bolesti kojih se treba paziti. Posebice treba biti oprezan u vrijeme koje je pogodno za krpelje.

Simptomi koje uzrokuje Mediteranska pjegava groznica

Mediteranska pjegava groznica može uzrokovati razne simptome pa i znakove na koje se mora obratiti pažnja. Mediteranska pjegava groznica uzrokuje prve simptome tek i do 7 dana nakon uboda tj. infekcije. Vrijeme između uboda i prvog simptoma je stanje inkubacije u kojem se bolest može širiti iako simptomi nisu postojani. Simptomi koji se mogu primijetiti nakon inkubacije su visoka tjelesna temperatura, mučnina, malaksalost, glavobolja te jaki i neugodni bolovi koji se mogu osjetiti u području mišića i u području zglobova.

Nakon navedenih simptoma slijede ih i ostali unutar nekoliko dana. Mogu se primijetiti kao tamnocrveni osip, osip je izražen u obliku kvržica i pjega. Područje osipa ne izaziva svrbež, a moguće je primijetiti i osip u obliku malih točkastih krvarenja.

Osip je najčešće raširen po cijelom tijelu, dakle udovima, trupu, licu, tabanima i licu. Po jačini osipa može se odrediti i jačina bolesti. Ovi osipu obično traju dva do tri tjedna.

Kako se liječi Mediteranska pjegava groznica

Mediteranska pjegava groznica se vrlo lako može dijagnosticirati od strane liječnika. Kao što smo već i ranije napomenuli, Mediteranska pjegava groznica je bolest koja se očekuje u vrijeme ljeta i proljeća pa je isto tako i lakše dijagnosticirati je. Serološkim pretragama se određuje točan uzrok.

U ranijoj povijesti se ova bolest svrstavala pod benigne bolesti, pa i kod osoba koje nisu liječene. U današnje vrijeme Mediteransku pjegavu groznicu se češće viđa i u težim oblicima koji mogu uzrokovati simptome poput bolesti srca, bolesti bubrega i bolesti središnjeg živčanog sustava.

Vrlo je bitno simptome primijetiti što ranije kako bi se što ranijim liječenjem koje se odvija antibiotskom terapijom u potpunosti smanjile šanse prelaska u teži oblik. Bitno je započeti s liječenjem u prva dva dana od nastanka prvih simptoma. Na taj način se može spriječiti i smrtni ishod koji je također moguć ako se pravovremeno ne reagira.

Antibiotici koji se koriste za liječenje su doksiciklin, kinolon i azitromicin.

Tagovi:

#Mediteranska #pjegava #groznica #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar