Najkompletniji teniser u istoriji: Đoković napada sva četiri grend slema u sezoni

Rafael Nadal računa na šljaku, Rodžer Federer je gospodario na travnatoj površini, Novak Đoković osvaja na svim podlogama. To je ukratko siže koji može da se zaključi posle drugog Rolan Garosa srpskog tenisera. Jedini je u istoriji moderne ere koji je osvojio barem po dva puta sva četiri grend slema. I sada kada poseduje i Australiju i Rolan Garos za pojasom, postavlja se pitanje – može li da napadne sva četiri grend slema?

Sa pobedama nad Nadalom i Cicipasom Đoković je dokazao ne samo da je mentalno najsnažniji teniser u istoriji, već i da je najkompletniji teniser koji se rodio. Uspeo je toliko da unapredi igru da više nema slabih tačaka. Do skoro su mu zamerali slabiju igru na zemlji, ali posle ovog turnira ko bi smeo da se drzne da tako nešto izgovori?

Rafael Nadal ima samo jedan osvojen Australijan Open, a Rodžer Federer samo jedan Rolan Garos. Novak Đoković sve po dva puta, a neke i mnogo više od toga.

Da je majstor za beton to je oduvek bilo jasno, još od prvog grend slema osvojenog 2008. godine protiv Žoa Vilfrida Conge, a onda je polako krenuo da širi svoj opus pa je i Vimbldon počeo da bude njegova druga kuća. Rolan Garos je stigao na kraju, ali sada se i ponovio. I ko sme da se kladi protiv Novaka i sledeće godine u Parizu?

„Fizički i mentalno dominantan. Najteži igrač u istoriji koga želite da napadnete. Nema rupa u svojoj igri. Nema rupa fizički. Ne možeš ga slomiti mentalno, uvek veruje. Potpuno zasluženo„, napisao je posle finala bivši teniski bombarder Endi Rodik.

Nadal je u ovom smislu raznolikosti – najograničeniji. Od 20 najvećih turnira, osvojio je 13 na Rolan Garosu. Samo dva Vimbldona i jednu Australiju, uz četiri US Opena. Jasno je da je karijeru bazirao na otvorenom prvenstvu Francuske.

Federer je takođe bio vrlo raznovrsan, lepo je rasporedio titule po podlogama, ali mu je šljaka bila i ostala velika Ahilova peta. Đoković je za razliku od Švajcarca uspeo da pobedi i sebe i Nadala na zemljanoj podlozi.

Kako kaže Patrik Mekinro, Đoković je najkompletniji teniser u istoriji. U to nema nikakve sumnje.

MOŽE LI NOVAK DO SVA ČETIRI GREND SLEMA U 2021. GODINI?

Sada kada je uzeo i Pariz, deluje da je Đoković na dobrom putu da uspe da dođe do Zlatnog slema, odnosno da osvoji sva četiri grend slema u kalendarskoj godini, kao i Olimpijske igre, što bi bio podvig na podvizima. Već je jednom u istom momentu držao sva četiri, ali to nije bilo u okviru jedne godine, već podeljeno na dve.

Ukoliko pohara i Vimbldon i US open, postaće jedinstven u istoriji tenisa, barem ovog modernog. Upravo zbog raznolikosti o kojoj smo pričali, Đoković će biti favorit na oba preostala turnira.

Poređenja radi, ukoliko Đoković osvoji Vimbldon, bio bi mu to šesti trofej na travi, što bi bilo samo dva manje od Federera koji se smatra najboljim teniserom u istoriji najprefinjenijeg turnira na svetu.

Iako će Švajcarac probati da napadne možda i poslednji veliki turnir u karijeri, Novak će doći u Englesku kao favorit. A Rafael Nadal možda neće ni otići, kako je sam izjavio. Njegovo učešće je još pod znakom pitanja…

Ukoliko neki „ludi“ server ne napravi Đokoviću probleme, ili mu ne naiđe loš dan, realno je očekivati da Novak napadne trofej. Važan uticaj imaće i to kako će tereni biti uređeni, odnosno koliko će biti „brzi“.

Kada je US Open u pitanju, tu je sve jasno. Čim je beton u pitanju, Novak je svakako prvi favorit. Prošli put mu se dogodio onaj veliki peh kada je pogodio lopticom sudiju, a da je odigrao do kraja turnir, verovatno bi već sada bio na 20 grend slemova. Uz to treba istaći da se Vimbldon prošle godine nije ni odigrao, pa je Novak imao još jednu priliku manje da dođe do grend slema gde bi bio favorit.

A Rolan Garos se igrao…

Važnije od svega toga je što su na programu i Olimpijske igre. Nikad veća šansa za Novaka da se domogne zlata. O tome, kao i o osvajanju sva četiri grend slema, govorio je njegov trener Marijan Vajda.

Po mom mišljenju, osvajanje Zlatnog grend slema je moguće. Novak je u odličnom zdravstvenom, mentalnom i fizičkom stanju. Mislim da može da napravi takvo dostignuće jer ima sve kvalitete. Profesionalac je kakvih je malo, uvek je spreman da radi na sebi, da napreduje, da popravlja elemente igre do perfekcije. I zato ga beskrajno obožavam. Ali, da ne zaboravimo ni Olimpijske igre! Naša je ogromna želja i veliki cilj da osvojimo olimpijsko zlato. Prvo Vimbldon, pa OI, a onda ćemo videti kako stojimo“, pričao je Vajda posle Rolan Garosa i dodao da je razgovarao sa Goranom Ivaniševićem i da su se u šali „dogovorili“ da se penzionišu ako Đoković osvoji sve ove godine.

Utisak je da je Đoković toliko fokusiran sada na grend slemove (a podsetimo da jedini poseduje svih devet osvojenih masters turnira), da je već prilikom dizanja pehara na Rolan Garosu bio glavom na Vimbldonu.

Želja da osvoji SVE postoji, živa je, Novak ide ka njoj. Ukoliko uzme sva četiri grend slema, a ako je moguće i Olimpijske igre, to će biti jedan od najvećih poduhvata ne samo u tenisu, već u sportu uopšte.

NIJE VLADAVINA TROJICE – VEĆ ĐOKOVIĆEVA DINASTIJA

Od 2011. godine na ovamo, Novak Đoković je osvojio 18 grend slemova, 31 masters i proveo je 324 sedmice na prvom mestu ATP liste. Za to isto vreme, Nadal i Federer su zajedno (ukupno) osvojili 15 grend slemova, 28 mastersa i proveli su 132 sedmice na čelu liste.

Na sve to, Đoković je osvojio sedam od poslednjih 11 grend slemova!

Ako osvoji još Vimbldon, US open i zlato u Tokiju, može da preda reket protivnicima i kaže – hajde sada vi malo igrajte.

Orginalni članak

Možda vas zanima

Komentariši