Novorođenačka žutica – uzrok, simptomi, liječenje

Novorođenačka žutica – uzrok

Contents

Žutica ili hiperbilirubinemija je stanje koje može biti uzrokovano od niza različitih bolesti, a kod svih je zajedničko to što tu dolazi do nakupljanja puno bilirubina u tijelu, koji posljedično uzrokuje žutu boju kože i bjeloočnice očiju. Žutica sama po sebi nije bolest, već ona pokazuje stanje organizma odnosno pokazuje disfunkciju metaboličkih mehanizma. Novorođenačka žutica je česta pojava kod novorođenih beba, u kojemu žutica ukazuje na to da se u bebinoj krvi nalazi previše bilirubina. Bilirubin nastaje na svakodnevnoj bazi i to kroz proces fiziološkog raspada zrelih eritrocita, pri čemu se hemoglobin oslobađa te kroz enzimske reakcije se metabolizira sve o bilirubina. Ova žuta stanica se ukratko formira tokom razgradnje mrtve crvene krvne stanice u jetri. Novorođenačka žutica se kod novorođene bebe često pojavljuje u blagom obliku tokom prvih 5t dana svojega života, i to najčešće zahvaća oko 60 posto novorođenčadi, te se povuče nakon dva do tri tjedna. Uzrok pojave žutice kod novorođenčadi je zbog hepatitisa, infekcije, začepljenih žučnih vodova, manjka vitamina K, problema s probavnim sustavom, ako majka ima dijabetes, i zbog poremećaja crvenih krvnih stanica kod djeteta.

Novorođenačka žutica – simptomi

Novorođenačka žutica se češće pojavljuje kod beba koje su prerano rođene, koje ne dobivaju dovoljno majčinog mlijeka, čija krvna grupa nije kompatibilna s majčinom krvlju, i one bebe koje su tokom poroda zadobile modrice odnosno hematome. Ako žutica ne prolazi sama od sebe nakon 2 do 3 tjedna, u tom slučaju je uzrok pojave žutice zdravstveni te se treba potražit liječnička pomoć gdje će liječnik na temelju razine bilirubina kroz terapiju sniziti razinu bilirubina i napraviti dodatne dijagnoze. Novorođenačka žutica se kod bebe može veoma lako primijetiti, jer njihova koža i boja bjeloočnice će poprimiti žutu boju. Ponajprije će se pojaviti na bebinom licu te na prsima, i to se uglavnom pojavljuje 1 do 5 dana nakon rođenja bebe. Također, kada beba ima žuticu, ona može biti razdražljiva, nervozna, troma i počinje savijati leđa, te također će veoma glasno plakati. Stolica može biti blijede boje, dok urin će biti tamnije boje.

Novorođenačka žutica – liječenje

Uobičajeno se novorođenačka žutica sama od sebe povlači već nakon 2 do 3 tjedna od njegove prve pojave. U tom se periodu bebinog života počinje razvijati njihova jetra. Bitno je prilikom liječenja žutice da dva puta dnevno provjeravate bebinu kožu kako bi se uvjerili kako se njihova boja kože ponovno vraća u normalnu boju. Neki će vam reći kako biste trebali bebu držati pod sunčevom svjetlošću, no o tome se bolje posavjetujte sa svojim doktorom. Također, postoje vam posebne terapije koja se primjenjuje kako bi se izliječila novorođenačka žutica, a to vam je fototerapija. Kod fototerapije se beba stavlja ispod fluorescentnog svjetla kako bi njihov koža upila svjetlost. Naime, plavo svjetlo ima efekta na bilirubin, te na taj način pomaže tijelu da lakše se riješi viška bilirubina iz organizma. Ukoliko je pojava žutice zbog zdravstvenih razloga, onda se mora primijeniti posebno liječenje koje će vam sam doktor preporučiti. Ukoliko žutica traje više od 3 tjedna i ima temperaturu veću od 38 stupnjeva, tada trebate odmah se javiti doktoru.

Tagovi:

#Novorođenačka #žutica #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar