Lifestyle

Parkinsonova bolest i parkinsonizam – uzrok, simptomi, liječenje

Parkinsonova bolest i parkinsonizam – uzrok

Parkinsonova bolest i parkinsonizam je poremećaj koji je uzrokovan degeneracijom jednog dijela živčanog sustava te ima značajan efekt na kretanje osobe. Ova se bolest postepeno razvija, te najčešće prvo započne s blagim tremorom odnosno osjećajem drhtanja u jednoj ruci. Tremor je uobičajeni prvi znak koji ukazuje na Parkinsonovu bolest, te ujedno se pojavljuju ukočenost i dolazi do usporenog kretanja. Parkinsonova bolest i parkinsonizam su posljedica oštećenja živčanog centra u dijelu mozga koji je zadužen za upravljanje pokretima i poluautomatskih pokreta. Što uzrokuje Parkinsonovu bolest još uvijek nije poznato, no često se pretpostavlja kako nekoliko čimbenika mogu dovesti do razvoja i pojave ove bolesti, a to su da određene genetske mutacije mogu uzrokovati ovu bolest, te da Parkinsonova bolest može biti nasljedna ako puno članova obitelji pati od ove bolesti, te ujedno izloženost toksinima i drugim okolišnim čimbenicima mogu povećati šanse od oboljenja od Parkinsonove bolesti. Parkinsonizam s druge strane je uzrokovan poremećajima u mozgu (tumor i moždani udar), ozljedama mozga, degenerativnim poremećajima (npr. Alzheimerova bolest, frontotemporalna demencija) ili nekim lijekovima i toksinima.

Parkinsonova bolest i parkinsonizam – simptomi

Parkinsonova bolest i parkinsonizam imaju slične simptome, kao što su: tremor koji obično zahvaća ruke i prste dok su u stanju mirovanja, ukočenost mišića koji se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, te može uzrokovati ograničenje pokreta i pri pokretanju mišića dolazi do jake boli, usporeno kretanje i smanjenja sposobnost kretanja koja otežava obavljanja i onih najjednostavnijih zadataka poput dizanja sa stolice, te ujedno i poremećaj s održavanjem ravnoteže i uspravno držanjem, najčešće ljudi s ovom bolešću su pogrbljeni te se moraju držati za stvari kako ne bi izgubili ravnotežu. No, Parkinsonova bolest i parkinsonizam nisu ista stanja, jer Parkinsonova bolest zahvaća druge sposobnosti čovjeka, kao što su problemi sa govorom i pisanjem. Osobe koje pate od ove bolesti obično imaju problema s govorom, često ili tiho govore, ili imaju problema kod izgovaranja određenih riječi, te ujedno mogu imati problema sa pisanjem, što s progresijom bolesti postaje sve teže pisati.

Parkinsonova bolest i parkinsonizam – liječenje

Također, Parkinsonova bolest i parkinsonizam se drugačije liječe. Primjerice, ukoliko vam je dijagnosticiran parkinsonizam, on će se drugačije liječiti. Najčešće se liječi uzrok ove bolesti, primjerice ako je neki lijek uzrok nastajanja ove bolesti, onda će se zaustaviti primjena tog lijeka. Također, može se za liječenje poremećaj koristiti levodopa koji se inače primjenjuje kod liječenja Parkinsonove bolesti. Bitno je ostanete aktivni i obavljate svoje svakodnevne zadatke, da se koriste sa pomoćnim uređajima i da si olakšate objavljenje vaših zadataka, te da poduzmete sve moguće mjere ua siguran rad kod kuće kao što je uklanjanje tepiha da se ne spotaknete. Preporuka vrijedi i za Parkinsonova bolest i parkinsonizam. Parkinsonova bolest se ne može izliječiti u potpunosti, no može se staviti pod kontrolu i smanjiti njegovi simptomi kako bi pacijent imao što kvalitetniji život. Liječnik vam može preporučiti tjelovježbe koje možete izvoditi te vam može preporučiti fizikalnu terapiju kako biste poboljšali ravnotežu i držanje. Također, može vam preporučiti lijek. Od lijekova se često preporučuju levodopa, agonisti dopamina, inhibitori enzima monoaminooksidaze tip B, inhibitor enzima katehol O metiltransferaze, tolkapon i antikolinergici.

Tagovi:

#Parkinsonova #bolest #parkinsonizam #uzrok #simptomi #liječenje

Parazol - Protiv parazita