Lifestyle

Plavix – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Plavix je lijek za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka

Antitrombociti su lijekovi koji sprejčavaju nastanak aterotromboze koja može dovesti do infarkta, moždanog udara i smrti. Plavix je lijek za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka koji se može koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim lijekovima, najčešće u kombinaciji sa acetilsalicilnom kiselinom. Djeluje na grupiranje i skupljanje trombocita u ugrušak i kao i ostali antikoagulansi razrjeđuje krv i poboljšava cirkulaciju krvi. U kombinaciji sa drugim antikoagulansima ili nesteroidnim prtuupalnim lijekovima može dovesti do neželjenih krvarenja.

Plavix se daje kod akutne koronarne bolesti, nedavnog infarkta ili moždanog udara i kod periferne arterijske bolesti. Djelovanje, iskustva i nuspojave lijeka opisane u uputi o lijeku se temelje na kliničkim ispitivanjima lijeka, no i dalje vrijedi uputa da svaku nuspojavu treba prijaviti svom liječniku ili ljekarniku, naročito ako dođe do krvarenja. Prijavom nuspojava čuvate svoje zdravlje i doprinosite sigurnoj upotrebi lijeka za druge ljude. vaša iskustva su dragocjena za vas i pomažu drugim korisnicima ovog lijeka.

Upozorenja i mjere opreza za plavix

Alergijska reakcija na bilo koji sastojak lijeka je uvijek apsolutna kontraindikacija za uzimanje tog lijek. Kao i za svaki drugi lijek, u uputi o lijeku obavezno pročitajte upozorenja i mjere opreza za plavix prije nego što ga počnete uzimati. Ovaj lijek se ne preporučuje u trudnoći i za vrijeme dojenja. Ne smiju ga uzimati osobe koje boluju od čira na želucu, osobe bolesne na jetru ili bubrege, ni osobe sklone krvarenju u mozgu, tkivima, zglobovima i organima.

Plavix nemojte uzimati ni ako ste nedavno imali teške ozljede, bili na nekoj operaciji ili se spremate na neku operaciju. Ovaj lijek oprezno uzimajte ako se već liječite antikoagulansima, nesteroidnim antireumaticima, lijekovima za želučane tegobe, ako uzimate lijekove za bakterijske ili gljivične infekcije, ako uzimate antidepresive, antiepileptike, a za interakcije s drugim lijekovima koje uzimate za neke druge bolesti pročitajte uputu o lijeku ili pitajte svog liječnika. Ako se porežete uz jako krvarenje prestanite uzimati lijek i javite se svom liječniku.

Plavix, krvarenje i druge moguće nuspojave

Svakako je najčešća nuspojava ovog lijeka moguće krvarenje koje je više posljedica ranijih bolesnih stanja kao naprimjer čir na želucu. Plavix, krvarenje i druge moguće nuspojave, prije svega uključuju ozbiljna unutarnja krvarenja, površinske ogrebotine i male posjekotine, kao kod brijanja ne predstavljaju ozbiljnu opasnost od krvarenja. No, ako se pojavi produljeno potkožno krvarenje s hematomima, krvarenje u želucu, crijevima, zglobovima, krv u urinu i stolici ili dugotrajno i učestalo krvarenje iz nosa, javite se svom liječniku.

Plavix nuspojave mogu izazvati bolove u trbuhu, proljev, općenito lošu probavu, žgaravicu, a nešto rjeđe se javlja glavobolja, omaglica, vrtoglavica (rijetko), mučnina, povraćanje, zatvor, nadutost od plinova u želucu i crijevima, čir na želucu, osip i svrbež po koži, utrnulost i peckanje. Vrlo rijetko se javlja stomatitis, kao infekcija usne šupljine, poremećaj okusa, žutica, povišena temperatura, pad krvnog tlaka, bolovi u mišićima i zglobovima, zbunjenost, halucinacije ili prava alergijska reakcija sa oticanjem i težim reakcijama po koži.

Tagovi:

#Plavix #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši