Prepelič imao dvokorak za istoriju, slovenački san ugasila Batumova rampa

Neverovatna utakmica u Tokiju, Francuska ide na megdan četvorostrukom uzastopnom šampionu

Finale olimpijskih igara igraće Francuska i Sjedinjene Američke Države! Slovenački san je ugasila rampa Nikole Batuma koji je u poslednjim sekundama blokirao pokušaj Klemena Prepeliča da iz dvokoraka ispiše istoriju i odvede aktuelnog evropskog šampiona na prag trona – 90:89 (27:29, 15:15, 29:21, 19:24).

Odbrana Francuske uradila je sve da poslednji napad na utakmici ne rešava Luka Dončić koji je mnogo puta u karijeri dosad pogađao odlučujuće šuteve. Pošto je bio udvojen i praktično nateran da se oslobodi lopte, Dončić je poslao loptu ka Klemenu Prepeliču koji je imao dvokorak za istoriju. Ipak, koš za pobedu ostala je na vrhovima prstiju kapitena Nikole Batuma koji se pružio najviše što je mogao i sprečio dželata Srbije iz finala Evrobasketa 2017. da ponovo navuče herojski plašt i izrežira senzacionalni rasplet – prolaz u finale i sigurno srebro pred finale sa SAD! Imao je Prepelič petlju da pokuša ono što bi malo ko smeo u napadu za koji su potrebni čelični živci i sve je uradio kako je trebalo, samo se Batum ispostavio kao nepremostiva prepreka. Jer, nije mu to bila prva, već četvrta blokada na utakmici, ujedno i prelomna!

Ma koliko su nam samo uzbuđenja doneli u ova dva sata kvalitetnog programa! Kada je Nando de Kolo pogodio trojku za 82:78 na četiri i po minuta do kraja susreta sve se okrenulo protiv Slovenije. Promašaj Dončića za tri doveo je bronzanu ekipu sa Mundobasketa u Kini da još jednim hicem verovatno stavi tačku. Umesto toga najbolji strelac utakmic De Kolo morao je prisilno da ispali hitac na isteku napada što je samo vratilo tračak nade.

Dončić je izvukao brze poene, a tehnička greška dosuđena Vensanu Koleu dovela je Sloveniju na poen zaostatka. Prepelič je bio siguran i uz tri i po minuta na semaforu rezultat je glasio 82:81. Jednu od najboljih rola dosadašnje karijere Batum je potvrdio velikom trojkom za 85:81, da bi u sledećem napadu ponovo Prepelič uzvratio, posle čega je nastala ludnica. Faul koji je Prepelič izvukao od De Koloa doveo je do promašaja koji je pokupio prvi strelac Slovenije Majk Tobi! Pogodak uz faul poravnao je rezultat na 85:85 na tri minuta do kraja.

USKORO OPŠIRNIJE…

OLIMPIJSKE IGRE (košarkaši) – POLUFINALE

Četvrtak

SAD – Australija 97:78

/Durent 23 – Mils 15/

Francuska – Slovenija 90:89

/De Kolo 25 – Tobi 23/

Source link

Možda vas zanima

Komentariši