Primarne bolesti glomerula – uzrok, simptomi, liječenje

Primarne bolesti glomerula – uzroci bolesti

Contents

Glomerul odnosno glomerularne kapilare jedan su od dva glavna dijela osnovnih bubrežnih funkcionalnih jedinica tj. nefrona. Zbog poremećaja koji pogađaju glomerule sa stanjem smanjenja glomerularne filtracije dolazi do bolesti bubrega. Bolesti glomerula smanjuju mogućnosti bubrega da pravilno normalno odstranjuju štetne tvari iz organizma. Bolesti glomerula su stanja koja mogu biti ograničena samo na bolest bubrega ali i biti dio nekih drugih sistemskih bolesti kao što su lupus, šećerna bolest ili neke infekcije. Primarne bolesti glomerula jesu bolesti kada je glomerul jedino tkivo zahvaćeno oštećenjem strukture i funkcije. Pravilna dijagnoza primarnih bolesti glomerula je važna jer može značajno mijenjati terapiju. Nezaobilazna epidemiološka, istraživačka, značajno dijagnostička i prognostička metoda je biopsija bubrega. Primarne bolesti glomerula su bolest minimalnih promjena, fokalna segmentalna glomeruloskleroza, membranska nefropatija, IgA nefropatija, brzoprogresivni glomerulonefritis, IgM nefropatija, akutni postinfekcijski glomerulonefritis i Alportov sindrom. Da je nastupilo oštećenje bubrega mogu ukazivati laboratorijski nalazi najčešće pojavom proteina i/ili krvi u urinu.

Primarne bolesti glomerula – simptomi

Simptomi primarne bolesti glomerula mogu biti takvi koji upućuju na oštećenje funkcije bubrega. Znakovi i simptomi se mogu javljati u obliku povišenog krvnog tlaka, oteklina nogu, lica, trbuha, zamjećuje se zadržavanje tekućine, umor, smetnje pri mokrenju. Bubrezi u ljudskom tijelu izuzetno su važni organi koji imaju osnovnu zadaću pročišćavanja krvi od štetnih tvari metabolizma, te vrše regulaciju količine vode u organizmu, a ako se pojavi bolest bubrega filtriranje štetnih tvari iz krvi u mokraću je onemogućeno, u organizmu se zadržavaju krvne stanice i proteini. Bolesnici ponekad primijete kao simptom bolesti glomerula krv u urinu, krvni tlak im također može biti često povišen. Može se dogoditi nešto rjeđe da bolesne osobe koje imaju primarne bolesti glomerula osjećaju mučninu, svrbež, moguće je povraćanje i diskoloracija kože kao odraz uznapredovalog stadija. Prema pretragama krvi u slučaju bolesti glomerula odnosno oštećenja bubrega mogu biti povišene koncentracije uree i kreatinina koje tvari se inače eliminiraju putem bubrega.

Dijagnoza i kako se liječe primarne bolesti glomerula

Dijagnoza bolesti primarne bolesti glomerula se provodi analizom mokraće i krvi, a konačna dijagnoza najčešće uključuje uzimanje uzorka tkiva bubrega postupkom biopsije. Liječenje se može provoditi preko dnevne bolnice, a ako se radi o lakšim oblicima bolesti nije potrebno bolničko liječenje. Kod težih oblika bolesti ponekad je potrebno bolničko liječenje, ovisno o stadiju bubrežne bolesti odnosno dijagnozi. Minimalni laboratorijski nalazi potrebni za dijagnozu uključuju krvnu sliku, glukozu u krvi, ureju i kreatinin, urin sa sedimentom te koncentraciju proteina i kreatinina. Dobro je i preporučljivo načiniti također imunološku obradu, no zbog čekanja na imunološke nalaze nije potrebno odgađati nefrološki pregled i obradu. U nekim slučajevima potrebno je dogovoriti hitni pregled i dijagnostičku obradu. Klinička slika i razumijevanje kliničkih nalaza prvi su i esencijalni koraci u definiranju prave dijagnoze koja se postavlja na temelju patološkog nalaza u urinu i krvi, a po potrebi se potvrđuje eventualnom biopsijom bubrega. Kod nekih oblika bolesti glomerula primjenjuje se imunosupresivno liječenje npr. kortikosteroidima dok kod drugačijih oblika bolesti liječenje je nespecifično i simptomatsko. Rezultati liječenja primarne bolesti glomerula uglavnom su dobri, bitno je da se bolest počne liječiti rano, kako bi se izbjeglo napredovanje oštećenja bubrega.

Tagovi:

#Primarne #bolesti #glomerula #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar