Reumatska polimialgija – uzrok, simptomi, liječenje

Reumatska polimialgija – uzrok

Contents

Reumatska polimialgija je sindrom koji se povezuje s jednim drugim sindromom, a to je arteritis orijaških stanica. Ovaj sindrom najčešće zahvaća osobe starije od 55 godina, te više zahvaća žene nego li muškarce. Kod zahvaćenih osoba ovaj sindrom uzrokuje jaku bol u dijelovima tijela kao što su zdjelica, leđa, ramena i i vrat, te se osjećaju ukočeno kada se probude i ponekad nemaju snage ni za osnovne pokrete i aktivnosti. Pošto je reumatska polimialgija usko povezana s arteritisom orijaških stanica, često stručnjaci smatraju kako su ova dva sindroma različiti aspekti, ali istog procesa. Neki bolesnici koji pate od ovog sindroma često razviju i arteritis gigantocelularnih stanica, dok 40 do 60 posto bolesnika koji imaju arteritis orijaških stanica razviju i reumatsku polimialgiju. Također, polimialgija se pojavi prije, poslije ili istovremeno s arteritisom divovskih stanica. Polimialgija je učestali sindrom, te se često pojavljuje kod starijih osoba, i to duplo više kod žena nego kod muškaraca.

Reumatska polimialgija – simptomi

Reumatska polimialgija je karakterizirana s bilateralnim bolovima na području ramena, vratnih mišića, gornjeg i donjeg dijela leđa te zdjeličnog pojasa. Često se javlja jutarnja ukočenost i tipično traje i do čak 60 minuta. Najgora je ta nelagoda ujutro, i povremeno se dogodi da bolesnik ne može ustati iz kreveta koliko je jaka bol i ukočenost, te da učini i one najosnovnije i jednostavnije aktivnosti. Također, bol može dovesti do toga da se pacijenti osjećaju slabo i bespomoćno. Reumatska polimialgija je česta pojava kod starijih osoba, te kod dijagnoze se radi klinički nalaz i moraju se isključiti drugi uzroci. Često se za dijagnozu rade testovi na SE, c reaktivni protein, KKS, TSH i CK. Kod 80 posto pacijenata je njihov SE veoma visok, te je također i C reaktivni protein veoma povišen. Ukoliko se ustanovi da imate reumatsku polimialgiju, u tom slučaju će vam liječnik prepisati kortikosteroid prednizon koje uzimate jednom dnevnom.

Reumatska polimialgija – liječenje

Reumatska polimialgija se liječi na način da se uzima lijek prednizon. Na početku uzimate dozu od 15 do 20 miligrama po jednom dnevno. Već nakon prve doze dolazi do dramatičnog poboljšanja, i to već za par sati ili dana. Ukoliko se otkrije da uz polimialgiju imate i arteritis divovskih stanica, tada ćete morati podići dozu kortikosteroida, te bi se ujedno trebala napraviti biopsija temporalne arterije. Učinkovitost tretmana liječenja se može najbolje vidjeti prema praćenju simptoma, SE i CRP. Kako se postepeno simptomi povlače, tako se i steroidi snižavaju na najnižu dozu koja je i dalje učinkovita, i to bez obzira na razinu SE. Bolje je pratiti razinu C reaktivnog proteina nego li SE kod liječenja, jer kod starijih osoba SE razina može biti trajno visoka zbog nekih drugih razloga. Reumatska polimialgija se najbolje može liječiti uz primjenu kortikosteroida prednizon, te s vremenom možete sniziti dnevnu dozu ako je to moguće. Najbolje je se s vašim doktorom konzultirati oko toga.

Tagovi:

#Reumatska #polimialgija #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar