Lifestyle

Sindaktilija – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Sindaktilija i zašto nastaje?

Sindaktilija predstavlja stanje spojenih prstiju na rukama ili nogama. Ovaj poremećaj će se pojaviti tijekom razvoja embrija. Poremećaj je vidljiv već u šestom ili sednom tjednu trudnoće kada se beba kreće razvijati. Ova promjena često je izazvana genetskim ili nasljednim promjenama koje se pojavljuju tijekom razvoja djeteta u trudnoći. Kako se postavlja dijagnoza? Sindaktilija se može utvrditi uz pomoć ultrazvuka tijekom trudnoće, ili tek onda kada se dijete rodi. Ukoliko se dijagnoza ipak potvrdi tijekom trudnoće, ginekolog može preporučiti da se naprave genetski testovi kako bi se vidjelo da li beba pati od nekog sindroma ili ne.

Navedeno stanje će se klasificirati prema broju prstiju koji su pričvršćeni, prema položaju zgloba prsta, i postoje li kosti i živci između spojenih prstiju ili ne. Sve navedeno je bitno kako bi se odredila najprikladnija operacija ili tretman za odvajanje prstiju i normalnu funkcionalnost šake ili stopala. Prepoznajemo dva oblika Sindaktilije: Jednostavni oblik – Kada su prsti spojeni samo s viškom kože. Složeni oblik – Kada su kosti i zglobovi srasli uz prste. Procjenjuje se da otprilike u polovici slučajeva navedeno stanje se pojavljuje na obje ruke ili noge.

Sindaktilija uzroci i simptomi

Koji su mogući uzroci nastanka navedenog stanja? Sindaktilija je većinom uzrokovana genetskim modifikacijama koje će se prenijeti s roditelja na dijete. Promjene na djetetu su vidljive već u šestom ili sedmom tjednu trudnoće. U određenim slučajevima ova promjena kod djeteta može ukazivati na neki genetski sindrom, poput poljskog sindroma, Apertov-og sindroma ili Holt-Oramov sindroma. Uz navedeno, ovo stanje se može pojaviti i bez ikakvog logičnog objašnjenja. Pojavljuje se više kod djece sa svjetlijom puti, i češće se pojavljuje kod dječaka nego djevojčica.

Koji su simptomi? Sindaktilija predstavlja spojene prste na rukama ili nogama djeteta. U slučaju da je u pitanju jednostavni oblik, operacija razdvajanja je ponešto jednostavnija i omogućuje brži oporavak i manju mogućnost za razvoj bolova. Ako je riječ o složenom obliku, tada je razdvajanje prstiju nešto kompliciranije i može predstavljati problem. Ponekad će se (ovisno o stanju) operacija odgoditi do određene dobi djeteta. Važno je napraviti razdvajanje prstiju kako ne bi došlo do narušenog kretanja i korištenja prstiju.

Sindaktilija dijagnoza i liječenje

Kako će se pojaviti dijagnoza? Često se dijagnoza postavi tek kada se dijete rodi, no ona je moguća i u šestom ili sedmom mjesecu trudnoće uz pomoć ultrazvuka. Nakon rođenja, dijete će morati izvršiti rendgenske pretrage kako bi se utvrdilo stanje spojenih prstiju, kao i jesu li kosti srasle skupa ili ne. Dijete će uz navedeno obaviti i cjelokupni fizički pregled kako bi se utvrdilo da ne postoje druge deformacije u/na tijelu. Kako se liječi Sindaktilija? Liječenje će odrediti pedijatar, uz mišljenje ortopeda. Liječenje će ovisiti o vrsti kao i ozbiljnosti navedene promjene. Općenito, Sindaktilija će se liječiti operacijom uz koju će se odvojiti prsti na rukama ili nogama.

Operacija će se zakazati onda kada dijete navrši 6 mjeseci života, jer tada je primjena anestezije tek sigurna. Nakon izvršene operacije, mogu se preporučiti kljove koje će smanjiti pokrete operirane ruke ili noge. Blokada pokreta će pridonijeti bržem zacjeljivanju. Nakon što prsti uspješno zacijele, dijete može pristupiti fizikalnim terapijama kako bi se poboljšali pokreti, smanjila krutost i oteklina. Nakon operacije i fizikalne doktor će nadgledati napredak djeteta kako bi se vidjelo da li prsti normalno funkcioniraju. Ukoliko se tijekom oporavka pojave krvarenja, crvenilo, osip i groznica – tada postoji mogućnost infekcije.

Tagovi:

#Sindaktilija #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši