Lifestyle

Što je ankiloza – AdresarSporta.rs

Ankiloza – uzrok

Ankiloza je stanje u kojem dolazi do ukočenja zgloba, a on nastaje zbog strašenja zglobnih tijela. Uzrok zbog čega se pojavljuje ankiloza je zbog upala tkiva oko zgloba ili zbog upale samog zgloba. Uzrok upale zgloba ili njegovog tkiva koje ga okružuje može biti zbog infekcije poput tuberkuloze, ili zbog teške ozljede zgloba. Ankilozu dijelimo na koštanu i fibroznu. Koštano ukočenje zgloba se pojavljuje ako je zglob srastao koštano. Fibrozno ukočenje zgloba se pojavljuje ako je zglob srastao vezivnim tkivom. Kod ankiloze kada se ukoči zglob, više nisu moguće kretnje u tom zglobu. Ukočenje zgloba se može pojaviti u bilo kojem zglobu u cijelome tijelu. Može obuhvatiti zglobove u rukama, nogama, kod zdjelice, lopatice, pa tako i kod vilice. Ujedno, može zahvatiti i zube, i to mliječne i trajne zube. U tom trenutku, zubi potonu u zubnom nizu. Najčešće kod trajnih zuba zahvaća gornje sjekutiće, dok kod mliječnih često zahvaća prve i druge donje kutnjake.

Ankiloza – simptomi

Kod ankiloza je glavni simptom ukočenost ili ograničena funkcija zgloba popraćeno uz bol i upalu. Može doći do potpunog ili djelomičnog gubitka funkcije u zglobu, što podrazumijeva gubitak opsega pokreta. isto tako se pojavljuje i intraartikularna upala koji se progresivno razvija i utječe na zajedničku strukturu zgloba. Zbog progresivne ukočenosti zgloba, dolazi do boli. Ostali simptomi koji se mogu pojaviti zbog ankiloza su reumatske bolesti poput spondilitisa i artritisa, te može biti popraćeno s drugim simptomima poput gastrointestinalnog ili kardiovaskularnog poremećaja. Neki pacijenti razviju zarazni artritis uz koji se pojavi groznica. Zbog ograničenosti u zglobu, dolazi do atrofije mišića i počinje se javljati slabosti. Ako se ovo stanje ne tretira na vrijeme, mogu vam mišići atrofirati, možete dobiti na težini zbog slabog kretanja, te ono najgore možete postati invalid. Iz tih razloga je bitno započeti s liječenjem što prije, a kako se može ovaj problem riješiti saznajte u nastavku članka.

Ankiloza – liječenje

Srećom, pa se ankiloza može tretirati. Svrha liječenja ankiloze je poboljšanje simptoma te liječenje samog uzroka pojave ankiloze. U spektar tretmana koje se mogu primijeniti kod liječenja ankiloza ulazi upotreba analgetika, steroida ili antireumatskih lijekova, te fizikalna terapija i operacija. Kod terapije s lijekovima se koriste lijekovi poput steroida (betametazon), parenteralni steroidi poput depo ili dugotrajnih steroida koji djeluju imunosupresivno, protuupalnih tableta i tableta protiv bolova poput diklofenaka, ibuprofena i ketoprofena, te ankilozirajućeg spondilitisa za upalna i progresivna stanja. Kod fizikalne terapije se primjenjuju razne vježbe koje vode fizioterapeuti s ciljem poboljšanja pokretljivosti vaših zglobova i olakšavanja simptoma ankiloze. Ukoliko ništa drugo ne djeluje i stanje se ne poboljšava, onda je zadnja opcija operacija. Kod operacije je cilj sanirati oštećenu konstrukciju i osloboditi spojeve kako bi se moglo ponovno osposobiti pokretljivost zgloba. Nakon operacije slijedi faza oporavka koje ovisno o težini same operacije može trajati par mjeseci dok kod nekih godinu dana.

Tagovi:

#Što #ankiloza #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši