Lifestyle

Što je fizikalna medicina

Što je fizikalna medicina?

Fizikalna medicina, ili rehabilitacijska medicina je grana medicine koja se primarno bavi prevencijom, dijagnostikom, rehabilitacijom te liječenjem velikog spektra bolesti i stanja, među kojima se izdvajaju bolesti mišićno koštanog sustava.

Klasičniji medicinski postupci u ovoj grani medicine su umjereni na saniranje uzroka štete, točnije, oštećenja koje je nastalo kao rezultat određene bolesti ili ozljede.

Fizikalna medicina se najčešće spominje u smislu rehabilitacije, zadnjeg koraka oporavka osobe.

Za razliku od klasičnog liječenja, sama rehabilitacija pacijenta je mnogo kompliciraniji proces koji kreče onog trenutka kada osoba završi svoje liječenje.

Rehabilitacija je usmjerena na ponovno osposobljavanje pacijenta kako bi on što bolje funkcionirao u svim dosadašnjim životnim aktivnostima s obzirom na oštećenje, traumu.

Možemo reći kako se pacijent uči kako povratiti pokretljivost zgloba, mišićnu snagu, koordinaciju pokreta i sl.

Osim navedenog, rehabilitacija nam donosi odgovore na pitanja da li će se osoba moći i dalje baviti određenim aktivnostima ili ne, i kako pristupiti nekim alternativama.

Ukratko, fizikalna rehabilitacija nam donosi postizanje maksimalne kakvoće života nakon što smo doživjeli određenu traumu koja je utjecala na naš određeni pokret.

fizikalna medicina
Fizikalna medicina se najčešće spominje u smislu rehabilitacije, zadnjeg koraka oporavka osobe.

Kada je potrebna fizikalna medicina?

Kada pretrpimo određenu traumu koja nam utječe na pokret/pokrete određenog dijela tijela, tada je važno zakazati fizioterapeutski pregled koji će utvrditi daljnje potrebe za liječenjem i rehabilitacijom.

Fizikalna medicina se odnosi na profesionalno promatranje tijela i njegovih kretnji kako bi se ustanovilo da li je sve u redu ili ne.

Fizijatar uočava određenu problematiku prilikom pregleda pacijenta. Pregledi se odnose na ispitivanje snage, opsega pokreta, izdržljivost, ravnotežu, poremećaje u hodanju.

Kada se oštećenje uspješno identificira, fizijatar će usporediti stanje pacijenta i odrediti da li je stanje kronično ili ne.

kada je potrebna fizikalna medicina?
Kada je potrebna fizikalna medicina?

Tijekom pregleda pacijenta, fizijatar raspoznaje nemogućnosti izvođenja određene aktivnosti i primjećuje teškoće pri obavljanju pokreta. Kako bi se moglo ustanoviti daljnje liječenje i zatim rehabilitacija, fizikalna medicina nam često prepisuje dodatne preglede koji će donijeti bolji uvid u unutarnje stanje.

U primjeru, ako postoji bolno i otečeno koljeno koje propada, tada je potrebno zatražiti MRI koljena kako bi se dobio bolji uvid u problematiku.

Na ovaj način će fizijatar i fizioterapeut dobiti uvid u unutarnje stanje koljena i vidjeti će se da li je riječ o promjeni na kosti, ligamentima, meniskusu ili mišićnim strukturama.

Kako nam fizikalna medicina može pomoći?

Kada odradimo potrebni pregled kod fizijatra, i kada dobijemo rezultate određenih pretraga, slijedi fizikalna terapija.

Fizikalna terapija se određuje prema težini slučaja i često donosi terapiju na raznim aparatima i rad s fizioterapeutom.

Fizikalna medicina se često spominje u kontekstu fizikalne terapije i svega što je vezano s njome, no važno je naglasiti kako se ona isto tako odnosi na operativne zahvate koji će nekada biti neizbježni ukoliko je pacijent pretrpio preveliko oštećenje za samostalni povratak.

fizikalna medicina
Kako nam fizikalna medicina može pomoći?

Fizikalna medicina nam može pomoći da vodimo zdrav i funkcionalan život nakon neke traume, no važno je imati na umu da će se proces liječenja i rehabilitacije razlikovati od osobe do osobe.

U primjeru, osoba koja ima problema s koljenom će se teže oporavljati ako živi u zgradi bez lifta nego osoba koja živi u kući.

Kako bi plan fizioterapije bio što učinkovitiji, potrebno je postaviti mjerljive ciljeve terapije i rehabilitacije. Ciljevi se postavljaju prema suradnji s pacijentom i prema njegovim mogućnostima.

U slučaju da fizikalna grana medicine ne može pomoći određenom pacijentu, tada se on upućuje na druge mogućnosti liječenja.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Komentariši