Lifestyle

Što je oftalmoskop – AdresarSporta.rs

Oftalmoskop je medicinski instrument za pregled oka

Do 1851 godine pregledi oka su se obavljali u slabo osvijetljenim prostorijama, jer bi se zbog oskudnog svjetla zjenice prirodno širile, a spravu ili alat je te godine ponovo otkrio Hermann Von Helmholtz, ponovo jer je prvotno izumljen 1847, izumio ga je Charles Babbage, ali tada njegova vrijednost nije bila prepoznata. Oftalmoskop je medicinski instrument za pregled oka, očne pozadine, retine, mrežnice, staklastog tijela, a postoje monokularni i binokularni oftalmoskopi i svjetlost u njima omogućuje pregled.

Oftalmolog može koristiti oftalmoskop s klasičnom ili s LED rasvjetom iz baterija koje se mogu puniti. Jednostavan za rukovanje ovaj alat se sastoji od ručke u kojoj je smještena baterija i glave u kojoj je smješteno ogledalo, leće, membrane i filteri, sama svjetlost omogućuje liječniku vrlo detaljan pregled svih mogućih anomalija ili patoloških promjena. Svjetlo osvjetljava sve one dijelove oka koje se ranije nije moglo pregledati, a doziranje svjetla i mijenjanje filtera omogućuju isprobavanje i različitih dioptrija ako su potrebne korektivne naočale.

Što sve vidi oftalmolog kroz oftalmoskop

Perma opisu ovog dijagnostičkog pomagala za kontrolu zdravlja očiju se čini pomalo prejednostavan alat, ali je od velike pomoći. Ali laiku ipak nameće pitanje što sve vidi oftalmolog kroz oftalmoskop, pa je dovoljno nabrojati da vidi skoro sve, mrežnicu i rožnicu, prednju i stražnju komoru, staklasto tijelo, krvne žile oka, disk vidnog živca, žilnicu, očnu pozadinu. Postoje direktni i indirektni oftalmoskopi, direktni imaju povećanja do 15 puta i koriste se kod rutinskih pregleda oka.

Indirektni oftalmoskop je obično pričvršćen na glavi liječnika, može biti monokularan ili binokularan i obično se koristi za detaljniji i bolji pregled očne pozadine, naročito ako je očna leća zamućena kataraktom ili imate glaukom. Ovo pomagalo se koristi u mnogim situacijama, od obične glavobolje, kratkovidnosti ili dalekovidnosti, pregledu mrene, kod sumnje na makularnu degeneraciju ili bilo koju drugu patologiju oka, ali za utvrđivanje sekundarnih šteta na oku kod dijabetesa, hipertenzije, posljedica na zdravlje očiju kod autoimunih ili drugih kroničnih bolesti.

Oftalmoskop kvaliteta pregleda i različiti modeli

U svijetu se sve stalno razvija, pa tako je i s medicinskim dijagnostičkim pomagalima. Noviji modeli takvih dijagnostičkih alata više olakšavaju posao liječnicima nego što utječu na samo postavljanje točne dijagnoze. Tako oftalmoskop kvaliteta pregleda i različiti modeli ovih alata ne utječu bitno na preciznu dijagnostiku, ali oni na baterije su korisniji na terenu, a kliničari više vole oftalmoskope koje mogu puniti na električnoj mreži u klinici. Kliničarima je važan i izbor membrana i filtera.

Ali to opet olakšava posao liječniku, većina voli oftalmoskop sa LED svjetiljkom, ali kod novijih modela se ne može zamijeniti samo istrošena svjetiljka, nego je potrebno zamijeniti cijelu glavu. I na tržištu je sve više dodataka koji liječniku olakšavaju rad sa oftalmoskopom, dijafragme s malom ili velikom točkom, prorezima, zvjezdicama, filtri za izmjenu boja i svjetla, tonometri, štitnici i tako dalje. Tehnologija unapređuje i olakšava dijagnostiku, a ostali dodaci su vlastiti izbor svakog dijagnostičara koji uz to omogućuju još precizniju dijagnostiku.

Tagovi:

#Što #oftalmoskop #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši