Što je rizartroza – uzrok, simptomi, liječenje

Što je rizartroza i zašto nastaje?

Contents

Rizartroza je naziv koji se koristi za artrozu šake. Ona predstavlja degenerativne promjene na korijenskim zglobovima palca, a uzrok nastanka je istrošenost i propadanje hrskavice samog zgloba. Navedeno stanje češće pogađa žene koje se nalaze u postmenopauzi, te osobe koje konstantno koriste šake u određenim pokretima. Zašto nastaje rizartroza? Osim svakodnevnih opterećenja na šaku, uzroci nastanka mogu biti sljedeći: Prijašnje ozljede, preopterećenja, nepravilno liječenje i zarastanje, nepridržavanje određenih terapija i vježbi.

Da li postoji rizična skupina? U rizičnu skupinu možemo ubrojati osobe koje su pretile, osobe koje imaju prirođene anomalije, te osobe koje nisu fizički aktivne. Neovisno o uzroku nastanka, riječ je o veoma neugodnoj pojavi koja može svakodnevno utjecati na normalan život. Postoji li mogućnost da se navedeno stanje spriječi? Da. Preporučuje se izbjegavanje ponavljanje istih pokreta šakom, manja opterećenost na šake, pridržavanje date terapije i vježbi ukoliko je oštećenje već nastupilo. U slučaju da osoba ne može spriječiti navedeno oboljenje radi posla ili drugog razloga, tada liječnik preporučuje moguće solucije.

Rizartroza simptomi

Prvi simptomi se pojavljuju u obliku boli, koja će u početku biti prisutna samo pri pokretima, a zatim pri raznim opterećenjima i pokretima. Kako bol napreduje, ona će biti prisutna i u stanju mirovanja. U ostale simptome se ubrajaju ukočenost, ograničenost pokretljivost, zvuk škripanja u samom zglobu. Kako rizartroza napreduje, tako utječe i na slabljenje okolnih muskulatura te ligamentarnog aparata. Ovaj utjecaj dovodi do naknadnih oštećenja koja mogu uzrokovati daljnje komplikacije. Da li se rizartroza može primijetiti?

Osim navedenih simptoma, mnogi pacijenti mogu primijetiti bolnost te otok oko bazalnog područja zgloba palca. U uznapredovaloj fazi stanja, osoba može primijetiti i vidljivu deformaciju šake te prstiju. Oboljeli će se često požaliti i na slab stisak bolesne šake, kao i bolova kod jednostavnih zadataka poput otvaranja ili zatvaranja staklenki. Svaka artroza šake je drugačija, što znači da se svaka osoba zahtijevati individualni pristup. Ovo reumatsko oboljenje pripada u profesionalna oboljenja ruku, što znači da su njemu sklone osobe koje puno rade s rukama.

Rizartroza dijagnosticiranje i liječenje

Sama rizartroza se liječi u više faza, i riječ je o veoma složenom liječenju. Prva faza liječenja se sastoji od savjetovanja sa pacijentom, točnije, liječnik na temelju simptoma daje svoju dijagnozu i procjenu. Prvi koraci liječenja se odnose na smanjenje opterećenja šake, kao i izmjenu svakodnevnih aktivnosti sa rukama ukoliko je to moguće. Ovdje se često preporučuje i nošenje odgovarajuće ortoze koja će smanjiti opseg cjelokupnog pokreta. Moguće je i korištenje lokalnih antireumatika kada se pojavi pojačana bol. Smanjenje tegoba će se postići i primjenom i kombiniranjem raznih metoda liječenja poput fizikalne terapije.

Ukoliko se navedenim metodama ne postignu rezultati oporavka, tada nastupa sljedeći korak u liječenju – operacijsko liječenje. Ovakvo liječenje će ovisiti o stupnju bolesti, kao i dobi pacijenta i njegovom zdravlju. Rizartroza može dovesti do rekonstrukcije slabijih ligamenata, kao i rasteretne operacije. Kako izgleda oporavak nakon operacije? Nakon uspješne operacije, oporavak u prosjeku traje do 3 mjeseca. U većini slučajeva zahvat je uspješan, što znači da prestaju prethodni simptomi i šaki se vrača potpuna funkcija.

Tagovi:

#Što #rizartroza #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar