Lifestyle

Što je željezo u tijelu

Što je željezo u tijelu

Što je željezo u tijelu? Željezo je od velike važnosti za ljudski organizam. Ovaj esencijalni nutrijent ispunjava važne funkcije u tijelu, kao što je prijenos kisika iz pluća u sva tkiva, energetski metabolizam i proizvodnja crvenih krvnih stanica.

Unatoč svojoj važnosti, željezo se često zanemaruje, a njegov je nedostatak glavni uzrok anemije. Naime, razlikujemo nekoliko vrsta anemija koje se kvalificiraju kao akutne, kronične i nasljedne.

Djeca u fazi odrastanja trebaju više željeza u organizmu, a njegova nedovoljna količina, osim što uzrokuje nelagodu, može dovesti do problema s imunitetom.

Za razliku od muškaraca, žene dvostruko češće pate od nedostatka željeza. Razlog tome su menstrualni ciklusi i predmenopauza, gdje je žensko tijelo dosta izloženo ovom nedostatku.

Snižene razine ove esencijalne hranjive tvari također se javljaju tijekom trudnoće i dojenja. S druge strane, povišena razina željeza u krvi naziva se hemokromatoza i odnosi se na stanje koje uzrokuje pretjeranu apsorpciju ovog elementa.

Višak željeza u krvi može izazvati brojne probleme u jetri, gušterači, srcu, žlijezdama i hormonima.

željezo u tijelu
Što je željezo u tijelu

Željezo u krvi – simptomi anemije

U hemoglobinu, krvnoj plazmi i proteinima ima oko četiri do pet grama željeza. Također, rezervne zalihe ovog esencijalnog elementa postoje u koštanoj srži i jetri.

Željezo je neophodno za održavanje normalnog funkcioniranja imunološkog sustava, funkcije mozga, živčanog sustava i proizvodnju energije.

Do niskog željeza može doći zbog neadekvatne prehrane, većeg gubitka krvi, kao posljedica jako obilnog menstrualnog ciklusa ili zbog gastrointestinalnog krvarenja.

U gotovo 90% slučajeva nedostatak željeza povezan je s nedovoljnim unosom hranjivih tvari u organizam. Iako svatko može imati niske razine željeza u tijelu, skupine koje najviše pogađaju anemija su djeca, tinejdžeri, trudnice i starije osobe.

željezo u tijelu
Što je željezo u tijelu

Simptomi nedostatka željeza mogu dovesti do gubitka apetita, glavobolje, stalnog umora, letargije, osjećaja opće slabosti, ubrzanog rada srca, nedostatka fizičke snage, otežanog disanja, blijede kože, razdražljivosti, promjena raspoloženja, tjeskobe.

Kada je željezo nizak, u kroničnom stanju to se očituje pojačanim umorom, promjenama na kosi i noktima te manjkom koncentracije. U situaciji nedostatka željeza uzrokovanog naglim gubitkom krvi, javljaju se simptomi poput nesvjestice i vrtoglavice.

Kako povećati željezo u krvi

Za pouzdanu dijagnozu nedostatka željeza potrebno je napraviti krvne pretrage. Na temelju krvne slike liječnik će procijeniti količinu željeza, proteina i vitamina.

Količina crvenih krvnih zrnaca, kao i niske vrijednosti hemoglobina, pokazatelji su niske razine željeza u krvi.

Liječenje ovisi o uzroku i uključuje vraćanje normalne razine hemoglobina i crvenih krvnih stanica. U mnogim slučajevima rješenje je uravnotežena i raznolika prehrana koja sadrži željezo.

Od crvenog mesa preporučuje se govedina, svinjetina, jetra, iznutrice i bijelo meso. Najbolja opcija kada je u pitanju tamno lisnato povrće je kelj, špinat, špinat, zatim kupus, grah, kao i cikla.

željezo u tijelu
Što je željezo u tijelu

Preporučuju se i sjemenke, orašasti plodovi, kesteni, orasi, žitarice od pšeničnog i kukuruznog brašna. Način na koji svakodnevno pripremate hranu također može promijeniti količinu željeza koju će vaše tijelo apsorbirati.

Konzumacija soka od naranče uz doručak koji sadrži željezo olakšat će apsorpciju ovog elementa. Ali ako pijete kavu uz ovaj doručak, tada će količina apsorbiranog željeza biti manja.

Prema preporuci liječnika mogu se koristiti i dodaci prehrani u obliku kapsula, tableta i sirupa. Ovisno o nalazima krvne slike, ako se radi o anemiji, provode se dodatne pretrage kako bi se utvrdio uzrok ovakvog stanja.

Rizici zbog prekomjernog unosa željeza u organizam

U odraslih, doze za oralnu nadoknadu željeza mogu se kretati od 60 do 120 mg elementarnog željeza dnevno. Ove se doze obično odnose na žene koje su trudne i imaju ozbiljan nedostatak željeza. Uznemireni želudac česta je nuspojava dodataka željeza, pa vam može pomoći dijeljenje doza tijekom dana.

Odrasli koji imaju zdrav probavni sustav imaju vrlo nizak rizik od preopterećenja željezom iz prehrambenih izvora.

Osobe s genetskim poremećajem zvanim hemokromatoza izložene su visokom riziku od preopterećenja željezom jer apsorbiraju puno više željeza iz hrane nego ljudi bez takvih problema.

To može dovesti do nakupljanja željeza u jetri i drugim organima. Također može uzrokovati stvaranje slobodnih radikala koji oštećuju stanice i tkiva, uključujući jetru, srce i gušteraču, a također povećavaju rizik od određenih vrsta raka.

Izvorni članak

Preporuka

Komentariši