Lifestyle

Što su eritrociti – AdresarSporta.rs

Što su uopće eritrociti?

Eritrociti ili crvena krvna zrnca su jedno od nekoliko vrsti stanica koje kolaju kroz naše krvne žile. Eritrociti su stanice koje same po sebi nemaju jezgru, ali zato sadrže hemoglobin koje je zapravo taj koji prenosi i donosi kisik. Ona na sebe veže ugljikov dioksid te ga zatim opskrbljuje i čisti stanice od njega. Kako bi se stvorio hemoglobin, potrebne su neke tvari, a jedno tih je željezo. Eritrocit se stvara iz matičnih stanica, i ovaj proces se odvija u koštanoj srži. Stanice potom prolaze kroz nekoliko faza zrelosti. Kada stanica sazre do stadija retikulocita, jedan se dio otpušta u krvi gdje potom cirkulira okvirno jedan dan sve dok ne sazre, a onda se dio otpušta u krv kada uđe u stadij eritrocita. Kako bi se mogao proizvoditi eritrocit, ovisi o stanju koštane srži, količini i unosu željeza koji je dostupan za sintezu hemoglobina, o zdravim bubrezima te o potrebama organizma.

Koju ulogu imaju eritrociti?

Eritrociti su zaduženi za dostavu kisika u svim stanicama u živućem organizmu, te ujedno su odgovorni za odnošenje ugljikovog dioksida. Normalna vrijednost za eritrociti u krvi je drugačije kod žena i kod muškaraca, . Kod muškaraca iznosi 5×10(12) litre krvi kod muškaraca, dok kod žena u litri krvi iznosi oko 4,5×10(12). Ukoliko postoji sumnja u poremećaj eritrocita, mora se pogledati i analizirati koncentracija hemoglobina u eritrocitima te ujedno provjeriti vrijednost hematokrita, odnosno postotak krvi koji otpada na eritrocite. Normalna razina hemoglobina kod muškaraca iznosi oko 140 do 180 grama po litri, dok kod žena to iznosi oko 120 do 160 grama po litri. Normalna vrijednost hematokrita se kod muškaraca kreće između 0,40 do 0,50 L/l, dok kod žena se kreće između 0,35 do 0,48 L/l. Kod analize volumena eritrocita MCV se može odmah ustanoviti ukoliko postoji nedostatak vitamina B12 ili ako postoji bolest želuca ili bolest jetre.

Koju funkciju obnašaju eritrociti?

Kod povećanja ili smanjenja broja eritrocita mogu utjecati razni faktori. Primjerice, bitno je uzeti u obzir životnu dob, jer žene dok su u reproduktivnoj dobi imaju često anemiju. Ako se kod muškaraca pojavi anemija, mora se odmah otkriti koji je uzrok k tome, kao i kod žena koje su ušle u menopauzu, Dojenčad često može imati anemiju. Ako se netko profesionalno bavi sportom ili dugo boravi na visokim visinama, ili je pak strastveni pušač cigareta te ima kroničnu opstruktivnu bolest plića, onda su kod njih velike šanse da im se povisi razina hemoglobina, ali ujedno im i eritrociti brojka može porasti. Također, postoje i druge bolesti kod kojih zbog nenormalnog pojačanog rada koštane srži može se broj eritrociti povećati, te će biti potrebna hitna intervencija hematologa. Anemija odnosno slabokrvnost je najčešći poremećaj proizvodnje eritrocita, te je najčešći oblik anemije onaj do kojeg dolazi do nedostatka željeza, no srećom ona se može lako izliječiti uz davanje željeza u formi tablet zajedno s vitaminom C koji pomaže kod resorpcije željeza.

Tagovi:

#Što #eritrociti #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši