Lifestyle

Zašto se vadi koštana srž

Koštana srž služi za postavljanje točnih dijagnoza

Kod anomalija u krvnoj slici, bilo da se radi o povećanom broju trombocita, crvenih ili bijelih krvnih zrnaca ili da se radi o pojavi nekih abnormalnih tipova krvnih stanica, vaš hematolog može zatražiti pretragu koštane srži. Koštana srž služi za postavljanje točnih dijagnoza u slučajevima teške anemije, leukemije, drugih karcinoma ili krvnih bolesti, kao i kod imunoloških bolesti kod koji se pojavljuju promjene u krvi. Vađenje koštane srži se vrši aspiracijom i/ili biopsijom, a često oba postupka istovremeno.

Kada se vadi koštana srž, pacijent na pretragu mora doći u pratnji, a nakon samog postupka uzimanja uzoraka mora ostati ležati 10 – 15 minuta. Ako je uzorak uzet zbog teške infekcije treba s više opreza paziti na mjesto uboda da se ne bi inficiralo i upalilo. Komlikacije i nuspojave postupka vađenja koštane srži velikom šupljom iglom i aspiratorom su rijetke, no bolovi na mjestu uboda, nakon što anestezija popusti mogu potrajati 12 – 24 sata, kod osjetljivijih pacijenata dva do tri dana.

Koštana srž će pokazati u kojem stadiju je rak

Kod onkoloških bolesnika kod kojih primijenjeni određeni postupci liječenja, ali su nejasni učinci liječenja ova pretraga će pokazati kako napreduje liječenje. Koštana srž će pokazati u kojem stadiju je rak, da li se širi, metastazira ili uzmiče pred lijekovima. Pretraga je invazivna i bolna i zato se radi u lokalnoj anesteziji, a samo mjesto uboda može kasnije pokazivati alergijsku reakciju, crvenilo, osip i svrbež. Sterilna gaza se polaže preko mjesta uboda da se spriječi vanjsko inficiranje.

Ako i koštana srž može pojasniti stanje vaše bolesti onda je morate izvaditi, ali obavezno liječniku recite koje sve lijekove uzimate, jer neki lijekovi razrjeđuju krv i rizični su za eventualna krvarenja. Uzorak se obično uzima i bedrene ili zdjelične kosti, ponekada iz kuka ili iz prsne kosti. Sam zahvat je siguran i komplikacije vrlo rijetke, samo se kod male djece uzima iz potkoljenice. Ako je mjesto uboda izrazito bolno preporučuje se uzimati analgetike dok bol ne prestane, no ne duže od tri dana.

Koštana srž se vadi na uputnicu u bolnici

Biopsija ili punkcija koštane srži se uvijek izvodi u kliničkim uvjetima, dakle koštana srž se vadi na uputnicu u bolnici, preko HZZO-a i morate se naručiti na pretragu. Ukoliko iz bilo kojih razloga ne možete čekati možete je obaviti i u privatnim klinikama koje imaju otprilike ujednačene cijene za tu vrst pretrage. I u državnoj bolnici i u privatnoj klinici pacijenti obično moraju potpisati suglasnost za tu pretragu, a u slučaju alergijske reakcije možete biti zadržani u bolnici na promatranju.

Koštana srž uzeta aspiracijom pokazuje djelomično različite tipove stanica, biopsija koštane srži pokazuje sve stanice u uzorku, što je jako važno za preciznu dijagnostiku, jer srž je tvornica i izvor krvi. Zbog toga jer je pretraga invazivna najčešće se istovremeno uzimaju oba uzorka, aspiracijom i za biopsiju. Kao što voda rijeke mnogo svojih sastojaka ostavi na stijenama i tlu kroz koje protječe, tako i naša krv u svom krvotoku ne pokazje sve, ali istina je na izvoru, u koštanoj srži.

Tagovi:

#Zašto #vadi #koštana #srž
Izvorni članak