ZVANIČNO: Samo vakcinisani teniseri mogu u Australiju!

Više nema dileme i nagađanja kada je u pitanju prvi grend slem iduće sezone: Ulazak u Australiju biće dozvoljen samo onim teniserima i teniserkama koji budu imali potvrdu o dve primljene doze vakcine protiv kovida. Odluku Savezne vlade objavio je danas ministar za imigraciju Aleks Hok, navodeći da će profesionalni sportisti imati isti tretman kao i svi drugi inostrani državljani koji budu dolazili na Peti kontinent kada Australija u novembru otvori svoje međunarodne granice.

Zdravstvene preporuke koje je vlada dobila su jasne. Kada otvorimo granice, svako ko bude dolazio u Australiju moraće da bude revakcinisan. Na osnovu toga vlada je postavila granične propise. To će biti univerzalno pravilo i odnosiće se na sve, uključujući i profesionalne tenisere i sve druge koji budu posećivali Australiju„, izjavio je ministar Hok za ABC radio.

Njegova objava je usledila samo dan pošto je premijer savezne države Viktorija Danijel Endrjuz najavio da nevakcinisani neće moći da dobiju vizu za ulazak u Australiju. Endrjuz je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o izjavi Novaka Đokovića da ne želi da otkriva svoj status vakcinacije protiv kovida.

I ministru Hoku je novinar ABC radija postavio pitanje „da li ima poruku za Đokovića„.

Ne, nemam poruku za Đokovića, već za sve koji žele da dođu u Australiju. Moraćete da budete vakcinisani“, rekao je Aleks Hok.

Vrlo direktan bio je i savezni ministar zdravlja Greg Hant, rečima da država nikome neće praviti izuzetke i ustupke kada je u pitanju državna politika javnog zdravlja.

Propis će se odnositi na sve, bez bilo kakvog straha ili naklonosti. Nije važno da li ste „broj 1″ u svetu ili bilo šta drugo, pravila će biti ista za sve“, kazao je Hant.

Po pitanju Novaka Đokovića drugačiji stav je iskazao poslanik u saveznom parlamentu, član Nacionalne stranke Met Kanavan. On smatra da bi srpskom teniseru trebalo dozvoliti ulazak u Australiju, bez obzira na to da li je primio vakcinu.

Ovi propisi su pogrešni i trebalo bi da ih promenimo. Ne mislim pritom da se drugačija pravila odnose samo na Novaka, već na sve ljude koji su kao on preležali kovid. Ako ste imali kovid, znači da ste stekli prirodni imunitet i vi ste onda u redu„, rekao je Kanavan za televizijsku emisiju Today Show na Kanalu 9.

Međutim, s njegovim stavom se nije složio dr Roderik Mekre, predsednik ogranka Australijske medicinske asocijacije (AMA) za Viktoriju.

Razumem da je Đoković imao virus korona, ali verovali ili ne, imunitet koji se dobija vakcinacijom je bolji od onog koji dobijete nakon što „zakačite“ virus. Mislim da ovde postoji element standarda i da je važno da naši lideri donose odluke u interesu svih nas u Australiji. Zabranom ulaska za sve nevakcinisane putnike iz inostranstva, pokazaćemo celoj našoj zajednici koliko je sve ovo važno za nas„, istakao je Mekre izuzetan značaj koji se pridaje vakcinaciji u Australiji.

Pojedini australijski mediji odmah su počeli da postavljaju pitanje kvaliteta Australijen Opena, ukoliko budu izostali svi teniseri i teniserke koji su trenutno nevakcinisani. Prema zvaničnim podacima ATP, među muškarcima ih ima oko 35 odsto, dok je u ženskom tenisu procenat još veći – oko 40 odsto, kako je objavila WTA.

S obzirom na to da se bliži kraj tekuće sezone i da profesionalne tenisere čeka skoro dvomesečna pauza, pretpostavka je da bi deo njih ipak mogao da promeni mišljenje i u međuvremenu se vakciniše.

Bivši direktor Australijen Opena Pol Meknejmi veruje da će i Đoković biti jedan od njih i da će se u januaru pojaviti u Melburnu.

Nole će uraditi ono što bude morao, ni manje, ni više. Takođe, uradiće to u vreme kada on bude želeo. Ne sumnjam u to,“ napisao je Meknejmi na svom tviter nalogu.

Grk Stefanos Cicipas je prošle nedelje potvrdio da, iako je nevakcinisan, da će sigurno igrati u Australiji i to po pravilima koja budu postavljena. I Austrijanac Dominik Tim je najavio da će se vakcinisati, ali tek kada bude odobrena Novavaks vakcina.

Uradiću to jer moj doktor kaže da je to dobra vakcina„, rekao je Tim za austrijski list Standard.

Jedno je sigurno: Vlada Australije neće odstupiti od donete odluke i nerealno je očekivati da će praviti bilo kakve izuzetke, pošto se poslednjih nekoliko meseci sve u državi vrti oko dostizanja što veće stope vakcinisanih protiv kovida.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ

(dopisnik MOZZART Sporta iz Sidneja)

Orginalni članak

Možda vas zanima

Komentariši