Lifestyle

Kako prepoznati položaj bebe u trbuhu

Trudnoća je jedno nevjerojatno putovanje za majku i bebu u njezinom trbuhu i kada bi bebe mogle pričati ispričale bi nam nevjerojatne i fantastične priče o tih prvih devet mjeseci njihovog života. Majke dio toga osjete, ali kako bebu doživljavaju kao dio sebe i kako su zaokupljene i s milion drugih stvari, neke senzacije im možda promaknu, a neke su možda i pretihe i prenježne za osjetiti, no, položaj bebe u trbuhu se mijenja tijekom trudnoće.

Kada trudnica između 18 – 20 tjedna trudnoće u trbuhu osjeti nježno treperenje, to su već prvi nježni i lepršavi bebini pokreti u pokušajima da se bar malo promijeni položaj bebe u trbuhu. Nisu to još oni pravi bebini pokreti, ali beba je već između 7 – 8 tjedna trudnoće svladala savijanje u stranu i dalje vježba. Od 20 – 24 tjedna beba izvodi salto i prve udarce, od 24 – 28 tjedna može reagirati na vanjske zvukove kretanjem.

Kako beba raste i razvija se prostor u maternici postaje sve tješnji, skučeniji i ona ima sve manje mjesta, pa kretanje i udarce zamjenjuje rastezanjem i protezanjem, kao da pokušava proširiti taj prostor. Položaj bebe u trbuhu od 29 – 36 tjedna se svodi da zauzimanje onog zadnjeg, predporođajnog položaja, a udarci koje trudnica osjeti tada su udarci bebinih nogu i ruku koja se pokušava namjestiti, no, beba i dalje može mijenjati svoje položaje sve do poroda.

Položaj bebe u trbuhu od 36 – 40 tjedna trudnoće udarci postaju lokalizirani, kao da su ciljani, obično ispod rebara ili u donjem dijelu trbuha prema zdjelici. Kada beba spava u trbuhu nema tih pokreta i udaraca pa se trudnica zabrine, no, ako vam se stvarno čini da više ne osjećate kretanje svoje bebe otiđite svom liječniku koji će provjeriti je li sve u redu i poučiti vas kako pratiti kretanje svoje bebe, jer, realno, možete propustiti neke pokrete.

Svo to plivanje u plodnoj vodi i okretanje, svi ti pokreti i udarci su bili vježbe i priprema za dolazak na ovaj svijet, za rođenje. Najbolji položaj bebe u trbuhu za porod je kada je beba okrenuta glavicom prema dole, licem okrenutim prema majčinim leđima, a svojim malim leđima okrenuto prema majčinom trbuhu. Tada je porod najsigurniji za bebu i majku, ali znamo da ne bude uvijek tako i često liječnici i primalje pokušavaju okrenuti bebu do zadnjeg časa.

Najbolji položaj bebe u trbuhu u tijeku porođaja je već opisan, ali u 3 – 5% poroda beba je okrenuta na zadak jer je u zdjeličnom prostoru premalo mjesta za bebinu glavu i beba radije ostaje u položaju guza dole, no to su uvijek rizični porodi i za majku i za bebu i najčešće se ne forsira vaginalni porod nego se odmah priprema sve za porod carskim rezom iako se dogodi i vaginalni porod na zadak, ovisno o drugim okolnostima.

Tagovi:

#Kako #prepoznati #položaj #bebe #trbuhu
Izvorni članak