Lifestyle

Kako se riješiti mucanja – AdresarSporta.rs

Što je mucanje i zašto nastaje?

Kada se susretnemo s osobom koja ima problema s mucanjem, prvo što primijetimo je prisilno zaustavljanje kod govora. Ovo zaustavljanje događa se radi trzaja i grčeva koji onemogućuju izgovaranje ili razgovijetno izgovaranje riječi. Mucanje pripada u skupinu neuroloških bolesti, a liječenje se često provodi uz tim liječnika. No zašto ono nastaje, da li je riječ o urođenoj patologiji ili se navedeni defekt stječe? Mucanje svakako ima nasljedni gen, no ono se može pojaviti i radi laganog potresa mozga ili stresa.

Najčešće će pogoditi djecu u dobi od 3 do 5 godina, i u većini slučajeva prolazi samo od sebe kada dijete krene u školu. No, ima slučajeva kada navedeno stanje ne prestaje i traži pomoć. Kao što je navedeno, glavni razlozi mucanja su stres, strah ili oštre promjene u emocijama. Većina djece muca radi određenog straha koji je nastao unutar obitelji.

Osim navedenog, ovo stanje se može pojaviti i kada dijete krene puhati govor. Ovo se obično događa onda kada je dijete zaglavilo s govornim razvojem. Ponekad bebe žele veoma brzo povezati stvari oko sebe u govor, što može dovesti do razvoja mucanja. Preporučuje se da roditelji ne požuruju djecu da govore, i da vode brigu o pravilnom izgovoru riječi. Uzroci mucanja su razni okidači. Kako bi se navedeno stanje uklonilo, potrebno je saznati uzrok mucanju i riješiti ga.

Da li se mucanje može liječiti kod kuće?

Djeca koja mucaju najčešće idu logopedu koji će uz posebne vježbe olakšati govor i pravilno izgovaranje. Pošto je navedeno stanje neuroza, ono se može rješavati sa smirenjem, ublažavanjem stresa i uzbuđenja. Ovo su samo neki od korisnih recepata koji mogu pomoći u uklanjanju mucanja: Kamilica i valerijana – Potrebno je pripremiti čaj od navedenih sastojaka. Uzima se jedna žlica ljekovite kamilice i žličica valerijane. Biljke je potrebno što dulje kuhati, zatim ocijediti i piti dvije žlice dnevno.

Redovito pjevanje – Pjevanje može ispraviti način govora. Dokazano je kako glazba i melodije pozitivno djeluju na mozak, čineći ga opuštenim. Pisanje i izgovaranje – Napravite pauzu u komunikaciji. Ako je moguće nemojte vršiti komunikaciju par dana, već samo pišite riječi na papir i mentalno ih izgovarajte. Ovo ne samo da će naučiti osobu da se polagano izražava, već će joj pomoći da se pravilno izrazi.

Vježbe za jezik – Mucanje je povezano s govorom, a sami jezik je najodgovorniji organ za govor. U primjeru – Razgovarajte s jezikom među zubima, ližite tanjure (možda i nije estetski najljepše, no veoma je korisno). Navedeno će prignječiti mišiće jezika, što će poboljšati izgovaranje određenih slova. Ukoliko mucanje ne odlazi, tada je potrebno potražiti stručnu pomoć.

Koji se lijekovi koriste za mucanje?

Integrirani medicinski pristup za liječenje mucanja sastoji se od konzultacije s raznim stručnjacima. Neuropatolog će provjeriti stanje živčanog sustava osobe koja muca. Ukoliko se otkriju odstupanja, osoba dobiva propisane lijekove. Ovi lijekovi će poboljšati propusnost samih živaca, poput jednostavnih sedativa. Psihoterapeut će pokušati otkriti emocionalnu stranu mucanja. Ovdje se otkriva u kojim okolnostima je nastalo mucanje, i kada se ono ponavlja. Provode se psihološke seanse kako bi se osobi dalo određeno samopouzdanje, radi se na pravilnom doživljaju uzbuđenja.

Isto tako, važna je suradnja i s logopedom. Logopedi će učiti pravilan izgovor slova, glatko, bez mogućih posrnuća. Kod posebnijih slučajeva odraslima će se propisati i akupunktura. Mucanje se danas može izliječiti i s pametnim aplikacijama koje će prema glasu i načinu izgovora usmjeriti osobu na pravilno izgovaranje. Psihološki gledano, ovo je najlakši način za rješavanje navedenog problema, jer sama osoba se ne boji osuđivanja i ne postoji komunikacija uživo.

Kako bi spriječili daljnji razvoj mucanja morate znati sljedeće: Neka vaša kuća bude ugodno te zdravo okruženje, mjesto bez osuda. Ako osoba muca, nemojte naglo reagirati i pokušati ju ispraviti, riječ je o problemu a ne nečemu namjernom. Slušajte više smirujuće glazbe i što više pjevušite. Ukoliko se navedeno stanje i povuče, ono se opet može pojaviti – osobito u situacijama stresa ili uzbuđenja. Navedena govorna smetnja se u većini slučajeva uspješno liječi, bez ikakvih posljedica.

Tagovi:

#Kako #riješiti #mucanja #AdresarSporta.rs
Izvorni članak