Lifestyle

Kako trajno nakovrčati kosu – AdresarSporta.rs

Trajno uvijena kosa – minival

Minival je postupak za postizanje kovči koje su postojane i predstavljaju trajnu frizuru, te je kosa trajno uvijena. Ovaj postupak se obavlja uz pomoć kemikalija koje djeluju na vlas kose uz pomoć uvijača. Kosu koja se uvija trajno ostaje uvijena dok ne naraste nova kosa koja nije tretirana i ako je prirodno ravna izrast će ravna.

Kosu koja je tretirana minivalom ćete nakon nekog vremena ošišati osim ako ne puštate dugu kosu, no i tada ćete barem vrhove malo odrezati. Minival će na kosi trajno ostati dok cijela dužina kose ne izraste nova i dužina se skrati pa se tako otkloni koja je tretirana minivalom.

Ako volite kovrčavu frizuru i ne želite stalno koristiti toplinske uvijače koji kosi štete, minival je odlično rješenje da na glavi imate kovrče koje će izgledati prirodno, a ovisno o dužini kose kovrče mogu biti spiralne, blago uvijene ili jako uvijene. Sam tretman minivala također može odrediti stupanj uvijenosti vaših vlasi.

Trajno uvijena kosa kako je njegovati

Kosu koja je trajno uvijena nakon tretmana treba pažljivo njegovati, te treba paziti kako se kovrče suše. Ujedno stiliziranje kose je potrebno raditi sa preparatima za njegu kose koji su namijenjeni kovrčavoj kosi.

Neposredno nakon tretmana trajno uvijena kosa se ne smije prati barem dva do tri dana šamponom i regeneratorom, već ćete se morati strpiti par dana za prvo pranje nakon minival tretmana. Kada prođe par dana kosu treba oprati i obavezno nakon ispiranja šampona tretirati regeneratorom koji će pomoći kod rasčešljavanja trajno uvijene kose. U prva dva tjedna nakon tretmana preporučue se koristiti i maske za kosu jednom tjedno kako bi se kosa oporavila od kemijskih reakcija minival tretmana.

Toplinsko oblikovanje kose nakon minival tretmana se nikako ne preporučuje, kao ni sušenje fenom, a treba paziti i na kloriranu vodu naročito s visokim udjelom klora kao što je voda u bazenima jer bi klor mogao oštetiti vlasi koje su podvrgnute trajnom uvijanju.

Trajno uvijena kosa na što paziti

Prije nego što se odlučite na trajno uvijanje kose morate shavatiti da je ovo kemijski tretman kose i da ona može ostati uvijena samo ako je se kemijski tretira. Da bi se mogla kemijski tretirati ona mora biti zdrava, ako se bojate prije minivala vremenski razmak između dva postupka treba biti par mjeseci.

Ukoliko imate oštećene vrhove kose potrebno je kosu prije trajnog uvijanja ošišati jer za ovaj tretman kosa ne smije biti suha i oštećena. Ukoliko se kod bojanja kose koristi hidrogen kojim se izbjeljuje kosa rezultati minivala neće biti isti kao i kod kose koja nije kemijski tretirana uopće. Kovrče će bolje uspijeti kod zdrave i netretirane kose. Svakako se posavjetujte sa svojom frizerkom koja poznaje vašu kosu jer nisu sve kose i vlasi iste, pa će vam ona najbolje preporučiti da li je za vas dobro ili nije trajno uvijati kosu, te kakvi bi mogući ishodi mogli biti s obzirom na stanje vaše kose.

Tagovi:

#Kako #trajno #nakovrčati #kosu #AdresarSporta.rs
Izvorni članak