Lifestyle

Što je bruksizam – Kako škripanje čeljusti utječe na zdravlje zubiju

Bruksizam – uzrok

Bruksizam je stanje kada dolazi do nesvjesnog i neprekidnog pokreta vilice, što uključuje i stezanje, stiskanje ili škripanje zuba. Bruksizam se obično javlja tijekom spavanja i može biti posljedica različitih faktora. Osobe koje su pod velikim stresom često imaju veću sklonost stiskanju ili škripanju zuba. Kada zubi nisu pravilno poravnati ili postoji neusklađenost između gornjih i donjih zubi, što može stvoriti nelagodu i potaknuti škripanje zubi. Isto tako, nepravilan zagriz može prouzročiti nepotrebno naprezanje mišića vilice škripanje zubi. Problemi s temporomandibularnim zglobom, koji povezuje donju vilicu s lubanjom, mogu uzrokovati nelagodu i potaknuti škripanje zubi. Oštećenje ili disfunkcija zgloba može rezultirati nepravilnim pokretima vilica i povećanim rizikom od bruksizma. Ovo stanje se može javiti u obiteljima, te ovo može biti nasljedno stanje. Određeni okolinski čimbenici mogu doprinijeti bruksizmu, kao što je konzumacija alkohola, kofeina ili duhana, koji mogu potaknuti škripanje ili stiskanje zuba. Također, određeni lijekovi, poput antidepresiva, mogu povećati rizik od bruksizma.

Bruksizam – simptomi

Simptomi za bruksizam se mogu razlikovati od jedne osobe do druge osobe. Najčešći simptomi su zvuk škripanja zvuka koji se mogu čuti tijekom noći ili čak za vrijeme dana, bol ili nelagodan osjećaj u čeljusti, a bol se može osjetiti u jednoj ili oba dvije strane čeljusti te može biti prisutna tijekom ili nakon žvakanja hrane, bol ili osjetljivost u ušima, a možete osjetiti bol u unutarnjem dijelu uha ili na području oko uha, glavobolja, u području sljepoočnica ili čela, osjetljivost zuba zbog trošenja zubne gleđi, problemi s potpunim otvaranjem ili zatvaranjem usta zbog napetosti u mišićima čeljusti, osjećaj umora, napetosti ili bolova u mišićima vilice i abrazija zuba zbog kontinuiranog škripanja i stiskanja zuba što može dovesti do trošenja zubne gleđi, što se može vidjeti kao ravne površine, oštrije rubove ili čak pukotine na zubima. Iz tog razloga je bitno reagirati na prve simptome koji upućuju na bruksizam i krenuli s terapijom na vrijeme prije ozbiljnih oštećenja zuba.

Bruksizam – liječenje

Bruksizam se može liječiti uz kombinaciju različitih pristupa, te odabir tretmana liječenja ovisi o ozbiljnosti simptoma i individualnim potrebama pacijenta. Prvi način kako se može tretirati bruksizam je uz nošenje zaštitne udlage. Zaštitna udlaga je mekana ili tvrda plastična naprava koja se nosi preko zuba tijekom spavanja. Ona pomaže u smanjenju štete uzrokovane škripanjem ili stiskanjem zuba. Udlaga može pružiti jastuk između gornjih i donjih zuba, smanjujući trenje i stres na zubima i čeljusti. Škripanje zuba se isto tako može smanjiti uz smanjenje stresa i promjene životnog stila. Vježbe opuštanja, tehnike disanja, meditacija ili terapija opuštanja mogu biti korisni u upravljanju stresom i anksioznošću. Ako je nepravilan zagriz zuba identificiran kao faktor koji doprinosi bruksizmu, stomatolog može preporučiti ortodontske postupke, poput nošenja aparatića kako bi se ispravio zagriz i smanjio pritisak na zube. U nekim slučajevima, ako su simptomi ozbiljni i ne reagiraju na druge metode liječenja, liječnik Vam može propisati lijekove za opuštanje mišića, kao što su mišićni relaksanti kako bi se smanjila napetost i aktivnost mišića čeljusti. Fizikalna terapija može biti korisna u liječenju bruksizm, te tehnike kao što su vježbe za jačanje mišića čeljusti, masaža mišića i primjena obloga mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju funkcionalnosti čeljusti.

Tagovi:

#Što #bruksizam #Kako #škripanje #čeljusti #utječe #zdravlje #zubiju
Izvorni članak