Lifestyle

Što je metaplazija – AdresarSporta.rs

Što je metaplazija i zašto nastaje?

Metaplazija se može opisati kao reverzibilna zamjena određenih vrsti zrelih diferenciranih stanica u mekom tkivu nekog organa s drugom vrstom diferenciranih zrelih stanica. Nastaje najčešće radi abnormalnog položaja i često je prisutno dok je prisutan i određeni položaj. Koji su njeni uzroci nastanka? Same stanice će reagirati na bilo koji fiziološki te patološki podražaj, što znači da dolazi do određene vrste prilagođavanja. Metaplazija predstavlja prilagodbu stanica i predstavlja onu dobroćudnu promjenu koja će se pojaviti kao odgovor na kronični kemijski te fizički podražaj.

Kada se dogodi promjena okoline, uz proces metaplazije prisutne stanice će se zamijeniti s onim otpornijima. Nažalost ova promjena nije najpovoljnija za naš organizam, jer promjenom vrsta samih stanica koje čine određeno tkivo mijenja se i sama funkcija tkiva. Specijalne stanice su same po sebi već diferencirane i nije moguće izvršiti njihovu jednostavnu promjenu u nove, već se pojavljuju razni faktori rasta te citokini i ostale tvari stanične okoline kako bi se promijenile stanice. Navedeno stanje se može i ne mora razvijati.

Metaplazija primjeri

Sama metaplazija se najčešće pojavljuje u sljedećim primjerima: Barrettov jednjak – Stanje koje će nastati kada nastane pločasti epitel na donjem dijelu jednjaka u kada on metaplazira u cilindrični oblik radi kroničnog podražaja koji je izazvan sa želučanom kiselinom. Metaplazije epitela kod sluznice vrata maternice – Nastaje kada pločasti epitel zamjenjuje cilindrični oblik u vratu maternice. Nastaje takozvana “zona transformacije” jer se pojavljuje u pubertetu i vjeruje se kako je uzrok nastanka promjena kiselosti koja se javlja u rodnici.

Iz navedenih primjera se može vidjeti kako je metaplazija reverzibilni proces gdje se dobro diferenciran stanični tip zamjenjuje s drugim staničnim tipom koji pripada u istu liniju. Riječ je o normalnim fiziološkim promjenama koje nastaju u staničnom tipu, ili o promjenama koje mogu nastati kao odgovor na neki vanjski podražaj (poput iritacije). Metaplazije tako uključuju promjenu vrsta stanica koje se događaju ovisno o uvjetima tijela. U još neke primjere možemo ubrojati sljedeće: Promjene koje nastaju u raznim epitelima radi manjka vitamina A, promjena prijelaznih stanica u slojeviti epitel radi toplije zaraze ili nastanka bubrežnih kamenaca.

Da li je metaplazija opasna?

Općenito gledajući, metaplazija se može vratiti u svoje normalne uvjete kada se određeni stimulansi otklone. Međutim, neka stanja poput Barrettov-og jednjaka mogu biti pretkancerogeno stanje. Osim navedenog, metaplazija koja nije primijećena može se razviti u displaziju ili se razviti u rak. Displazija se s druge strane karakterizira kao stanje kada nastane abnormalnosti u razvoju. Riječ je o ekspanziji nezrelih stanica koje nemaju odgovarajuće smanjenje zrelih stanica. Displazija kao izraz se najčešće koristi onda kada postoji stanična abnormalnost koja je ograničena na tkivo u kojemu je i nastala.

Metaplazije ne mogu same po sebi uzrokovati rak, dok displazija može. Kako može nastati rak? Displazija slovi kao najraniji oblik prekancerozne lezije koju patolozi mogu prepoznati prema testovima i biopsijama. Postoji niski i visok stupanj razvoja, Niski stupanj donosi manji rizik da će displazija prerasti u visoki stupanj i razviti se i rak. Displazija visokog stupnja donosi progresiju i maligne transformacije. Može nastati “rak na mjestu”, što znači da same epitelne stanice gube identitet tkiva i vraćaju se na prijašnji stanični oblik. Razvija se lokalizirani rak koji se ne širi. Može se razviti i invazivni rak koji ima mogućnost metastaziranja.

Tagovi:

#Što #metaplazija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši