Lifestyle

Zašto se upale lojne žlijezde

Lojne žlijezde što su

Lojne žlijezde su žlijezde koje izlučuju loj, masti i nalaze se u koži uz korijen dlake i funkcija im je da kožu štite od hladnoće i dlaku i vlasi od sušenja. Ove žlijezde izlučuju loj, tvar koja zapravo služi za podmazivanje a na ljudskom se tijelu nalaze na cijelom tjelu osim na dlanovima i tabanima. No, najviše ovih žlijezda ima na licu i vlasištu, te vratu i leđima.

Kada se začepe izvodni kanali lojna žlijezda i dalje izlučuje loj međutim on se nakuplja unutar žlijezde i stvorit će cistu, odnosno aterom. Aterom je dobroćudna cista lojne žlijezde koja je veličine od 0,5 centimatara i veća, te je bezbolna i pomična. Nikako ih ne treba tiskati, strugati, grebati jer će tada doći do upale koja može biti vrlo nelagodna.

Upaljeni aterom se treba liječiti antibioticima kako se bakterije ne bi proširile po tijelu kao i kod svake upale, te dovele do težih zdravstvenih komplikacija.

Upala lojne žlijezde

Kada se upali aterom zbog iritacije ili sam od sebe potrebno je potražiti liječničku pomoć, te će vam vjerojatno biti propisani antibiotici kako bi se nakon terapije antibioticima moglo pristupiti kirurškom liječenju. Loj koji se nalazi u upaljenoj lojnoj žlijezdi pretvorit će se u gnoj u tekućem obliku te se kod kirurškog zahvata neće moći ukloniti kapsula i nakon nekog vremena će se ponovo stvoriti novi aterom.

Kako biste spriječili ponavljanje stvaranja novog ateroma nemojte čekati da se dogodi upala lojne žlijezde već tražite kirurško odstranjivanje ateroma zajedno s čahurom kako se ne bi ponovilo stvaranje ateroma. Naravno to nije garancija da se na nekom drugom mjestu ponovo napravi aterom, no za to su male vjerojatnosti.

Kada aterom nije crven, već je bezbolan i kuglica je pomična zahvat odstranjivanja traje manje od pola sata i kirurg će biti u mogućnosti odstraniti i zarobljeni loj i čahuru kako bi se lojne žlijezde oslobodile od nakupljenog loja.

Liječenje upale lojne žlijezde

Aterom ili cista lojne žlijezde predstavlja začepljenje lojne žlijezde, te samim time predstavlja upalu jer je loj koji se proizvodi zarobljen i ne može izlaziti iz žlijezde. Ako ste primjetili kvržicu na glavi, u vlasištu, na licu, vratu, leđima koja je bezbolna, pomična provjerite s dermatologom da li se radi o ateromu ili nečem drugom.

Ukoliko se aterom nalazi na mjestu koje vas ne ometa i nema opasnosti da ćete ga iziritirati nije potrebno hitno liječenje, no svakako bi bilo pametno tražiti kirurško liječenje kako se ne bi stvorio upalni proces popraćen crvenilom i boli, te ćete tada prvo trebati terapiju jakim antibioticima prije nego pristupite kirurškom zahvatu. U tom slučaju kirurg neće moći izvaditi čahuru pa će se aterom pojaviti ponovo nakon nekog vremena.

Stoga, radije nemojte čekati upalni proces već na vrijeme dogovorite kirurški zahvat koji traje vrlo kratko i bez upale kirurg može ukloniti čahuru i na taj način spriječiti da se na tom mjestu ponovo stvori novi aterom.

Tagovi:

#Zašto #upale #lojne #žlijezde
Izvorni članak