Lifestyle

Ct toraksa gdje napraviti – AdresarSporta.rs

Ct toraksa gdje napraviti i kada se koristi?

CT toraksa može se opisati kao brza te pouzdana metoda koja će uz CT uređaj kao i rendgenske zrake dati slike presjeka vaših torakalnih organa. Zahvaljujući modernijoj MSCT tehnologiji danas se mogu snimati razne ravnine, što u konačnici daje jasnu sliku o organima i tkivima. Uz pomoć navedenog CT-a snimaju se pluća, dušik, bronha, velike krvne žile u prsnome košu, jednjak, kralješci, rebra i lopatica. CT toraksa gdje napraviti najčešće se zapitaju osobe koje dobe uputnicu za navedenu pretragu.

Ova pretraga radi se samo onda kada je to zaista potrebno jer su pacijenti izloženi nešto većem rendgenskom zračenju nego kod klasičnog rendgena. CT ili MSCT toraksa prikazat će intratorakalne strukture kao i patološke promjene detaljnije nego radiogram jer se dobivaju višestruke slike veoma tankih poprečnih presjeka. Kada se koristi navedena pretraga? Liječnici preporučuju navedenu pretragu kada se uz pomoć drugih metoda ne može ustanoviti potrebna dijagnoza.

CT toraksa potreban je kod dijagnoze sljedećih stanja: Benignih i malignih tumora pluća/sredoprsja, akutnih i kroničnih upala pluća, tuberkuloze, bronhiektazije, cistične fibroze pluća, ožiljaka nakon upale, promjena na bronhima, izljeve u srčanim te plućnim ovojnicama, uvećanih limfnih čvorova, proširenja i suženja kao i začepljenja krvnih žila, prijeloma i promjena kostiju, nejasnih promjena na plućima, bolesti prsnog koša, upala i bolesti pleure i kongenitalnih abnormalnosti. CT toraksa gdje napraviti je pitanje koje morate postaviti svome liječniku.

CT toraksa gdje napraviti i kome se ne preporučuje ova pretraga?

Toraks je zapravo prsni koš i on se odnosi na naš gornji dio tijela. Riječ je o samom koštanom kavezu čija je glavna uloga zaštititi naša pluća kao i druge organe u prsnome košu. Kostur se ovdje sastoji od rebra, prsne kosti i kralježnice. CT toraksa gdje napraviti je pitanje na koje ćete dobiti odgovor kada vam doktor da uputnicu. Da li postoje osobe koje ne bi smjele ići na navedenu pretragu? Ne postoje određene kontraindikacije za ovaj CT pregled, no on se ne preporučuje osobama koje su već dobile uredan nalaz za RTG pluća i osobama koje ne trebaju dodatna snimanja sa zračenjem.

CT ove vrste ne preporučuje se trudnicama niti djeci, no ona se može primijeniti ako je zaista neophodna. Pregled kod manje djece odvijat će se uz opću anesteziju koja je nadgledana od strane anesteziološkog tima. Trudnicama se preporučuje samo u hitnim i neophodnim situacijama jer samo zračenje može štetno djelovati na plod. Prije nego upitate liječnika CT toraksa gdje napraviti, dužni ste ga obavijestiti ako ste trudni ili planirate trudnoću, imate klaustrofobiju, imate alergiju na određene lijekove ili hranu, imate utvrđenu alergiju na kontrastna sredstva, imate bubrežne ili žljezdane bolesti.

CT toraksa gdje napraviti i kako se pripremiti?

Prije svake određene pretrage važno je pripremiti se. Kako se pripremiti za CT toraksa? Ponesite sa sobom svoju povijest bolesti kao i prethodne snimke vašeg toraksa ako su urađene prije. Prije CT-a važno je napraviti i laboratorijske nalaze krvi. Ukoliko stručnjak vidi potrebu za dodatnom primjenom intravenskog kontrasta, tada je neophodno da napravite i laboratorijske pretrage vezane za ureju i kreatin. Detaljne laboratorijske pretrage možete napraviti i na mjestu gdje vam je zakazan CT toraksa.

CT toraksa gdje napraviti i kako se pripremiti? CT toraksa radit će se u ustanovi/ambulanti koju je preporučio liječnik. Najčešće i najbrže se radi u privatnim klinikama ili bolnicama. Kod dolaska na pretragu poželjno je da skinete sav nakit kako se ne bi narušila kvaliteta odrađene snimke. Moguće je odraditi dva do tri uzastopna snimanja tijekom jednog pregleda. Kako izgleda ova radiološka pretraga? CT skener izgleda poput većeg prstena koji koristi rendgensku cijev koja će kružiti oko vas.

Biti ćete u ležećem položaju na krevetu koji se mora pomicati kroz prstenasti okvir naprijed nazad. Nakon što cijev napravi puni krug oko tijela računalo će obraditi prikupljene podatke koji se nalaze na detektorima. Liječnik će na ekranu dobiti sliku poprečnog presjeka na pojedinom dijelu/organu. Sada kada znate CT toraksa gdje napraviti sigurno se pitate da li je pregled bolan ili možda neugodan? CT je bezbolan, no može biti neugodan za osobe koje pate od klaustrofobije ili anksioznosti. Rezultat pregleda ili specijalistički nalaz piše se od strane radiologa.

Tagovi:

#toraksa #gdje #napraviti #AdresarSporta.rs
Izvorni članak