Lifestyle

Dlco kako se radi – AdresarSporta.rs

Što je Dlco?

Dlco ili isto tako nazivan Difuzijski kapacitet za ugljični monoksid je dijagnostička pretraga koja se bavi mjerenjem učinkovitosti ili prijenosa kisika te ugljičnog dioksida između pluća (krvnih žila) i krvi. Dlco je svakako korisni dijagnostički test koji pomaže u određivanju određenih plućnih bolesti ili stanja. Često se radi uz pretragu koja se naziva spirometrija. Kako izgleda sama pretraga? Riječ je o mjerenju u kojemu se koristi posebnija smjesa plinova koju je potrebno udahnuti.

Osoba koja je naručena na pretragu morat će udahnuti ovu smjesu, zadržati dah i isto tako izdahnuti. Nakon što je osoba izdahnula dobiva se točan izračun količine plinova. Kako? Računa se razlika prilikom udisaja i prilikom izdisaja. Navedeno će dati do znanja o kakvom plućnom oboljenju je riječ. Pretraga može ovisiti o zdravstvenom stanju osobe i sposobnosti zadržavanja daha osobe. Nakon ove pretrage moguće je da osoba bude upućena na daljnji pregled kod pulmologa koji će detaljnije objasniti stanje na plućima.

Kako se izvodi Dlco?

Kao što je navedeno, u pretrazi koristi se smjesa plinova koja u sebi sadrži ugljični monoksid kako bi se točno izmjerilo koliko će kisika prijeći iz pluća u krv pacijenta pri svakom udahu i izdahu. Dlco će pokazati da li su pluća zdrava ili ne. Kako se osoba mora pripremiti za pretragu? Liječnik priprema smjesu plinova i daje upute pacijentu. Pacijent zatim prema uputama udiše plinove, zadržava ih par sekundi, i zatim izdahne. Pretraga sveukupno traje oko 15 ak minuta. Rezultati pretrage ponajviše ovise o izvođenju, fizičkom kapacitetu i izdržljivosti testirane osobe. Tko sve mora pristupiti navedenoj pretrazi?

Dlco je potrebna pretraga za sve osobe kod kojih postoji sumnja na navedena stanja: emfizemom pluća, bolesti plućnog intersticija ili fibroza, bolesti plućnih krvnih žila ili plućna hipertenzija. Navedena stanja mogu dovesti do oštećenja plućne vaskulature, stoga je potrebno napraviti pretragu. Osobe koje pate od zatajenja srca, eritrociturije, astme ili alveolarne hemoragije trebale bi također napraviti pretragu. Na navedenu pretragu također dolaze i pacijenti kojima su navedena stanja već ustanovljena, i to u svrhu praćenja pogoršanja ili poboljšanja određenog stanja. Pretraga se vrši u bolnici ili u privatnim poliklinikama

Da li Dlco zahtjeva posebne pripreme?

Pretraga ne zahtijeva posebna pripremanja od strane pacijenta. Pacijent može jesti i piti prije pretrage, kao i uzimati propisane lijekove i terapiju. Na navedenu pretragu jedino je poželjno ponijeti bilo kakve prijašnje nalaze koji su povezani s plućima. Kakvi su rezultati mjerenja? Mjerenjem dobivamo jasni uvid u sposobnost prelaženja plinova kroz pacijentovu alveolarnu kapilarnu membranu. Dlco će se mjeriti uz određivanje CO u uzroku zraka koji je uzet na kraju samog izdaha, nakon što pacijent udahne manje količine CO.

Smanjeni rezultati mjerenja pokazuju oštećenje plućne vaskulature, i ukazuju na bolesti koje oštećuju pluća i njihov krvožilni sustav. Dlco se redovito koristi kako bi se pratile promjene kod gore navedenih stanja, kao i kod autoimunih bolesti koje isto mogu oštetiti krvožilni sustav pluća. Također, navedena pretraga je isto tako važna u praćenju Covid infekcija i post Covid stanja. Upravo Covid može dovesti do teške upale pluća, što može rezultirati raznim fibroznim promjenama koje mogu biti opasne po zdravlje.

Tagovi:

#Dlco #kako #radi #AdresarSporta.rs
Izvorni članak