Lifestyle

Gardnerella kako se dobije – AdresarSporta.rs

Gardnerella kako se dobije

Gardnerella vaginalis je anaerobna bakterija koja kod žena može izazvati iscjedak i neugodan miris. Ovo je najčešća vaginalna infekcija, prisutna u gotovo 15% žena, zbog koje dolazi do prekomjernog razmnožavanja bakterija u vagini. Gardnerella je uzrokovana poremećajem normalne vaginalne flore, može rezultirati neugodnim simptomima, a time i utjecati na kvalitetu svakodnevnog života. Iako ne predstavlja upalnu reakciju, bolest se može prepoznati po određenim simptomima. U gotovo 50% žena infekcija je asimptomatska. Nekoliko je čimbenika koji mogu dovesti do neravnoteže vaginalne flore i povećati rizik od bakterijske vaginoze. Tu spadaju: više spolnih partnera, stalno pranje vagine, trudnoća, slab imunitet, hormonalni poremećaji, stres, infekcije, uporaba antibiotika, pušenje. Također, sve što mijenja prirodnu pH ravnotežu vagine, poput čestog ispiranja i korištenja proizvoda koji izazivaju iritaciju, može poremetiti ravnotežu i dovesti do bakterijske vaginoze. Problem s intimnim zdravljem još uvijek izaziva nelagodu kod mnogih žena. Iako se ova tema izbjegava, može otežati prevenciju i liječenje problema.

Simptomi i dijagnoza Gardnerella vaginoze

Iako je Gardnerella vaginalis češća kod spolno aktivnih žena, može se pojaviti i kod žena koje nemaju česte intimne odnose. S obzirom da se ne radi o spolno prenosivoj bolesti, važno je reći da veze s više partnera dovode do većeg rizika od infekcije. Simptomi nisu uvijek isti. Za razliku od kandidijaze, infekcije rodnice koju uzrokuje gljivica Candida albicans, čiji su glavni simptomi svrbež u rodnici i bjelkasti iscjedak, vaginoza je infekcija uzrokovana razmnožavanjem bakterija koje su već prisutne u rodnici. Često se simptomi pojavljuju i nestaju ili su toliko blagi da su gotovo neprimjetni. Kliničke manifestacije su različite: Vaginalni iscjedak bijele, žute ili sivkaste boje mliječne konzistencije. Karakterističan miris ribe vidljiviji je tijekom menstrualnog ciklusa i nakon spolnog odnosa. Neke žene osjećaju iritaciju, svrbež i bol u intimnom području. Postoji i osjećaj peckanja prilikom mokrenja. Kako se dijagnosticira Gardnerella vaginalis? Tijekom pregleda liječnik obavlja pregled i uzima uzorak vaginalnog iscjetka. Dijagnoza se postavlja analizom iscjetka.

Kako liječiti Gardnerella vaginalis

Kako se liječi Gardnerella vaginalis? Vaginoza se može izliječiti ako se ispravno dijagnosticira i liječi odgovarajućom terapijom. Obično se liječi oralnim antibioticima, dok su lokalno primijenjene masti jednako učinkovite u liječenju. Terapiju treba primjenjivati prema uputama liječnika, čak i ako simptomi nestanu. Iako u većini slučajeva Gardnerella vaginalis ne uzrokuje veće komplikacije, postoje neke implikacije kao što su: upalna bolest zdjelice, prijevremeni porod, veća osjetljivost na infekcije, povećana vjerojatnost virusnih bolesti, klamidije i gonoreje. U trudnoći ova vrsta infekcije može dovesti do većeg rizika od prijevremenog poroda i fetalne smrti. Dok traje liječenje i vaginalna infekcija ne nestane, treba izbjegavati spolne odnose. Preventivno se preporučuje smanjenje broja spolnih partnera, korištenje kondoma tijekom odnosa i izbjegavanje dubokog pranja rodnice. Za ublažavanje vaginalne iritacije treba koristiti neutralni sapun. Izbjegavajte unutarnje ispiranje rodnice. Nakon pranja dobro obrišite intimno područje. Nosite pamučno donje rublje i izbjegavajte uske hlače. Preporuča se korištenje higijenskih uložaka bez mirisa.

Tagovi:

#Gardnerella #kako #dobije #AdresarSporta.rs
Izvorni članak