Lifestyle

Kako isčupati kurje oko – AdresarSporta.rs

Kurje oko – uzrok

Kurje oko je kožna lezija koja se oblikuje kao tvrda i ispupčena nakupina rožnatog tkiva na stopalu. Ova pojava uzrokuje nelagodu i bol, posebno prilikom hodanja. Glavni uzrok kurjeg oka je pritisak ili trenje na određenom dijelu stopala. Obično nastaje kao odgovor na stalno trenje ili pritisak na određenom području stopala, a to se može dogoditi zbog nošenja neudobne obuće, često nošenja visokih potpetica, neravnomjerne raspodjele težine na stopalu ili trljanja stopala o tvrdu površinu. Kurje oko je vrsta kalusa, poznata i kao heloma. Helom je nakupina mrtvih stanica kože koje nastaju kao odgovor na stalnu iritaciju i pritisak. Kako se te stanice nakupljaju, stvaraju tvrdu i rožnatu izbočinu. Najčešća mjesta pojave kurjeg oka su područja stopala koja su izložena većem pritisku, poput pete, prstiju ili donje strane stopala. Osoba s kurjim okom može osjetiti bol, posebno prilikom hodanja. Pogođeno područje može postati osjetljivo na dodir, a sam izgled kurjeg oka je ispupčen i tvrd.

Kurje oko – simptomi

Kurje oko može uzrokovati bol i osjećaj nelagode, osobito prilikom hodanja ili pritiska na zahvaćeno područje. Kurje oko je ispupčena, rožnata lezija koja se pojavljuje na stopalu, obično na mjestima gdje je koža izložena trenju ili pritisku, a može imati specifičnu boju koja se razlikuje od okolne kože. Boja može varirati od žućkaste do sivkaste, ovisno o stupnju rožnatosti i debljini nakupljenog tkiva. Pogođeno područje može postati osjetljivo na dodir. Dodirivanje ili pritiskanje kurjeg oka može uzrokovati dodatnu nelagodu. Osoba s kurjim okom može osjetiti teškoće ili bol prilikom nošenja određene obuće, posebno ako je ta obuća uzrok pritiska ili trenja na zahvaćenom području. Ako primijetite ove simptome, bitno je se konzultirati s medicinskim stručnjakom, poput dermatologa ili podologa koji Vam mogu pružiti točnu dijagnozu, procijeniti ozbiljnost problema i preporučiti odgovarajući tretman ili mjere prevencije. Uklanjanje kurjeg oka kod stručnjaka može biti potrebno ako su simptomi izraženi ili ako kućne metode ne pružaju olakšanje.

Kurje oko – liječenje

Kurje oko se može ukloniti kroz kućni tretman. Prvo, namočite stopala u toploj vodi kako biste omekšali rožnato tkivo i olakšati uklanjanje kurjeg oka. Držite stopalo potopljeno 10 do 15 minuta. Nakon što se koža omekša, nježno trljajte rašpicom za nokte kako biste uklonili rožnato tkivo. Upotreba krema koje sadrže salicilnu kiselinu ili flastera s keratolitičkim svojstvima može pomoći u omekšavanju i uklanjanju kurjeg oka. Izbjegavajte usku ili neudobnu obuću koja izaziva pritisak na zahvaćenom području. Nošenje ortopedskih uložaka može pomoći u pravilnoj raspodjeli težine. Održavanje noktiju na stopalima redovitim rezanjem može smanjiti pritisak na stopalu i smanjiti rizik od nastanka kurjeg oka. Ako kućni tretmani ne donose olakšanje ili ako je bolno i upaljeno, preporučuje se konzultacija s liječnikom koji može ukloniti kurje oko uz pomoć skalpela, a mogu preporučiti odgovarajuće lijekove ili kreme na recept ako je potrebno. Samostalno uklanjanje kurjeg oka, poput rezanja ili korištenja oštrih predmeta, može uzrokovati ozljede i infekcije, stoga je se preporuča prepustiti uklanjanje kurjeg oka stručnom osoblju.

Tagovi:

#Kako #isčupati #kurje #oko #AdresarSporta.rs
Izvorni članak