Lifestyle

Što je CT – AdresarSporta.rs

CT je nezaobilazna dijagnostička metoda u modernoj medicini

Kompjuterizirana tomografija se služi x-zrakama kao i rendgen za dijagnostiku, čak ima i jače zračenje od rtg-aparata, ali daje i jasniju i detaljniju sliku snimanog organa ili područja u tijelu bolesnika, a traje vrlo kratko, svega 2 – 3 minute. CT je nezaobilazna dijagnostička metoda u modernoj medicini, naročito u hitnim a dijagnostički nejasnim slučajevima i dugo je bila zadnja riječ moderne medicinske dijagnostičke tehnologije, sve do pojave MR (magnetne rezonance) koja danas vodi u dijagnostici.

CT se sastoji od dugačke uske cijevi u koju se povlači uski stol na kojem leži pacijent spreman za snimanje koje se može obavljati sa i bez kontrasta ovisno o tome što se pretragom želi saznati i u kojem organu ili dijelu tijela. Uputu za kompjutersku tomografiju izdaju specijalisti raznih medicinskih područja. Moderniji aparati (MSCT) omogućuju slojevito snimanje, a prije primjene kontrasta treba ustanoviti stanje bubrega i bubrežnih funkcija, jer se obično koriste jodni kontrasti koji mogu oštetiti bubrege.

CT otkriva mjesto infekcije, tumora i druga stanja

Kod nekih bolesti se za opće stanje tijela i pojedinih organa koristi kompjuterizirana tomografija cijelog tijela. Ct otkriva mjesto infekcije, tumora i druga stanja vezana za osnovnu bolest. Doza zračenja tijekom snimanja je računalno programirana, a detalji na dobivenim slikama su izraženi crnom, sivom i bijelom bojom, to je tako zato što svi organi i tkiva u tijelu ne propuštaju na isti način x-zrake, jodni kontrast još više izoštrava detalje na snimkama, jer jod upija te zrake.

Za neka CT snimanja je potreban laboratorijski nalaz kreatinina u serumu bubrega, dok u drugim slučajevima može biti zatraženo da pacijent ne jede barem 4 – 6 sati prije snimanja. Kontraindikacije za kompjuteriziranu tomografiju mogu biti trudnoća ili alergija na jod ako se traži snimanje sa kontrastom. Tijekom snimanja pacijenti ne smiju imati nikakve metalne predmete uz sebe ili na sebi, moraju odložiti sav nakit, lančiće, naušnice, prstenje, skinuti remen sa metalnom kopčom i odjeću sa metalnim gumbima.

CT snimanje različitih organa vremenski traje različito

Ako znamo da x-zrake ne prodiru jednako u sve organe, onda će biti jasnije zašto CT snimanje različitih organa vremenski traje različito. Tako snimanje pluća ili angiografija (krvne žile i krvni sudovi) traju tek dvije minute, a za snimanje trbušne šupljine (abdomena) može biti potrebno oko četiri minute, a snimanje glave je gotovo za minutu. Kombinirana snimanja više različitih organa produžava vrijeme, ovisno o broju i vrsti organa, snimanje može biti produženo i za deset minuta.

Važno je napomenuti da se kod CT snimanja više organa, sve vrijeme utrošeno na snimanje ne odnosi samo na zračenje snimane zone u tijelu, većina vremena ode na podešavanje uređaja na što bolji pogled na ciljani organ i na što precizniju snimku, što je naročito važno kod onkoloških bolesnika radi praćenja rasta tumora i usporedbi sa ranijim nalazima. Većina bolesnika ne trebaju posebnu pripremu za kompjuteriziranu tomografiju, smiju jesti, piti, uzeti svoje redovne lijekove i to ne utječe na snimku, no, neki se ipak moraju pripremiti (kompjuterska enterografija ili kolonografija).

Tagovi:

#Što #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši