Lifestyle

Kako liječiti ospice – Kako liječiti zaraznu dječju bolest

Ospice se liječe kod kuće ako ih ne prate komplikacije

Prije pojave cjepiva zaraza ospicama se javljala u pravim epidemijama. Danas je ta prepoznatljiva točkasta zaraza, praćena povišenom temperaturom, curenjem nosa, mjehurićima nalik aknama po koži i svrbežom puno rjeđa, jer se sva djeca nakon navršene prve godine života cijepe protiv virusa morbile i to u dvije doze. No i dalje mogu oboljeti oni koji ih nisu preboljeli u djetinjstvu, a nisu ni cijepljeni. Ospice se liječe kod kuće ako ih ne prate komplikacije, a one su moguće.

Naravno da se morate javiti pedijatru vašeg djeteta kada posumnjate da je dobilo ospice, ali vjerojatno nećete dobiti nikakve lijekove osim tekućeg pudera kojim ćete mazati zarazne bubuljice i paracetamola za snižavanje temperature. Dijete treba odvojiti od zdrave djece da se ne zaraze, treba piti puno tekućine i bolest će nestati za oko tjedan dana. Ako se pojave bronhitis, upala grla, upala uha ili upala pluća liječnik može procijeniti da djetetu treba davati i antibiotike.

Djeca cijepljenih majki ne dobivaju ospice ako sisaju

Novorođene bebe štiti majčin imunitet koji dobivaju kroz majčino mlijeko i to u prvih šest mjeseci života. Tako djeca cijepljenih majki ne dobivaju ospice ako sisaju, ali nakon šestog mjeseca života kada bebe već počinju jesti i drugu hranu, mogu oboljeti. Zarazu u kuću donesu drugi članovi obitelji, vrtićka i školska djeca. Nositelj zaraze ne mora biti bolestan, a vrijeme inkubacije zaraze je od četiri do osam dana, kada se pojavljuju prve točkice po koži i povišena temperatura.

Ospice su vrlo ozbiljna zarazna bolest koju može pratiti visoka stopa smrtnosti pogotovo u sredinama slabe procijepljenosti. Ugrožena su manja djeca i djeca koja nisu cijepljena. Obično se prvo pojave simptomi, dijete je klonulo i bezvoljno, raste mu temperatura, muči ga suhi kašalj, počinje curiti nos, a tek onda se pojavi osip na koži i to prvo na čelu, bradi ili iza uha, a onda i po cijeloj koži, a dijete je sve razdražljivije jer s osipom dolazi i svrbež.

Ospice same prolaze, liječenje samo lakšava simptome

Ako vaše dijete ima visoku temperaturu, snizite je paracetamolom da ne bi došlo do upale pluća, a smirit će mu i bolove u malim mišićima i omogućiti bar malo mirnog sna. Obzirom da pravih lijekova nema, ospice same prolaze, liječenje samo olakšava simptome, a oni jasno pokazuju koliko se vaše dijete muči. Uz bronhitis, upalu uha, upalu pluća, jedna od komplikacija je i encefalitis, koji se na sreću vrlo rijetko javlja u omjeru 1: 2000 ili čak 3000 oboljelih.

Smrtnost od ospica izaziva vrlo rijetka komplikacija hemoragičnih ospica koje izazivaju krvarenja. Ako vaše dijete ima ospice i razdražljivo trlja uho, treba provjeriti da nema upalu srednjeg uha. Ako se simptomi ne počnu smirivati nakon tjedan dana, ako dijete ima grčeve, konvulzije od visoke temperature, uporan produktivni kašalj morate se javiti liječniku. Iako je zaraza virusnog porijekla, komplikacija upale pluća je obično bakterijska, jer mjehurići pucaju i cure i tako privlače bakterije koje je lako udahnuti, antibiotici su neophodni.

Tagovi:

#Kako #liječiti #ospice #Kako #liječiti #zaraznu #dječju #bolest
Izvorni članak