Lifestyle

Da li je cedevita zdrava

Što Cedevita sadrži?

Cedevita je poznato piće koje zapravo pripada u kategoriju dodataka prehrani. Zašto se ovaj napitak smatra dodatkom prehrani? Ona nadopunjuje ili u potpunosti nadoknađuje nedostatak unosa vitamina u svakodnevnoj prehrani. U sebi sadrži 9 vitamina koji su neophodni za pravilno funkcioniranje organizma. No, postavlja se pitanje o kojim je to vitaminima zapravo riječ, u kojim količinama i što se još krije u Cedeviti? Cedevita je danas jedan od najpopularnijih i najprepoznatljivijih domaćih pića. Ona je na tržište stavljena 1969 godine kada je izumljena od strane farmaceuta Martina Stankovića.

Na 100 grama ovog praškastog pića vidi se energetska vrijednost od 365 kcal, nema masti niti dodatne bjelančevine, ali sadrži sljedeće: 84 grama ugljikohidrata – što je 100% šećer. 2,3 grama soli. 213 mg C vitamina. 43 mg B3 vitamina ili niacina. 32 mg E vitamina. 16 mg B5 vitamina ili pantotenske kiseline. 3,7 mg B6 vitamina ili piridoksina. 3,7 mg B2 vitamina ili riboflavina. 2,9 mg B1 vitamina ili tiamina. 533 mikrograma B9 vitamina ili folne kiseline i 6,7 mikrograma B12 vitamina. Navodi se kako su preporučene doze 2 žlice koje su jednako 19 grama na 250 ml hladne vode, jednom dnevno. Navedena doza trebala bi zadovoljiti do 50% potreba za vitaminima kod zdrave osobe.

Koje nuspojave može prouzročiti Cedevita?

Uzmemo li u obzir što Cedevita sadržava i ako se ona umjereno koristi, da, Cedevita se može smatrati zdravim napitkom. Da li se može pretjerati s unosom Cedevite i što se onda događa? Svaki vitamin koji se nalazi u ovom piću ima svoju svrhu, no u slučaju pretjerane konzumacije može uzrokovati određene nuspojave. Ovo je lista mogućih nuspojava prema vitaminima koji se nalaze u Cedeviti: Tiamin ili B1 vitamin – Može uzrokovati tjeskobu, svrbež, probleme kod disanja, glavobolju ili mučninu. Riboflavin ili B2 vitamin – Simptom pretjeranog unosa je promjena u boji urina.

Niacin ili B3 vitamin – Može uzrokovati dnevno crvenilo na koži, suhoću i svrbež kože, razne osipe po tijelu. Dulje uzimanje može uzrokovati probleme s jetrom ili probleme s vidom. Pantotenska kiselina ili B5 vitamin – Može uzrokovati proljev, žgaravicu ili mučninu. Folna kiselina ili B9 vitamin – Može uzrokovati nesanicu, slabost, razdražljivost, mučninu, proljev ili osip. Kobalamin ili B12 vitamin – Može uzrokovati alergije. Askorbinska kiselina ili C vitamin – Može uzrokovati mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i grčeve, proljev i stvaranje bubrežnih kamenaca. E vitamin – Može uzrokovati grčeve u želucu, umor, proljev, dvostruki te zamagljeni vid, glavobolju i osip.

Da li je Cedevita zdrava?

Pošto se smatra dodatkom prehrani, Cedevita pripada u skupinu zdravih napitaka. Ovaj napitak se često pretjerano konzumira, što može donijeti određene nuspojave vezane za unos vitamina. U danu ne bi smjeli popiti više od dvije čaše ako želimo održavati zdravu razinu vitamina i šećera u organizmu. Mnogi su često skloni pretjerivanju u uživanju Cedevite, što može uzrokovati mučninu. Često se postavlja pitanje da li je ovaj napitak pogodan za osobe koje su u treningu i vode brigu o pravilnoj prehrani?

Iako je Cedevita bogata šećerom, ona se svejedno može dobro uklopiti u dnevni kalorijski unos jer ona može činiti do 20% dnevnog unosa kalorija u tijelo. Cedevitu mogu piti svi, no poželjna je opreznost kod djece. Pretjerani unos svakako može rezultirati bolovima u želucu i mučninom. Kada je poželjno piti Cedevitu? Ona se može piti bilo kada, neovisno o tome što radili. Često se konzumira kao osvježavajuće piće za vruće ljetne dane, ili nakon određenih fizičkih aktivnosti. Imajte na umu da ovaj napitak nije zamjena niti nadomjestak za zdravu i uravnoteženu prehranu, već je dodatak prehrani. Neka njena konzumacija bude umjerena i prema potrebi.

Tagovi:

#cedevita #zdrava
Izvorni članak