Lifestyle

Daivobet – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Daivobet i njegovo djelovanje

Lijek Daivobet je proziran gel za liječenje psorijaza vlasišta kod odraslih koje se naziva topikalno liječenje. Ovim gelom je moguće liječiti i blagih do umjerenih psorijaza vulgaris s plakovima koji se nalaze izvan vlasišta. Lijek se nanosi jednom dnevno i terapija ovim lijekom se preporučuje četiri tjedna. O nastavku liječenja će odlučiti liječnik jer će biti potreban liječnički nadzor ako se liječenje nastavi. Dnevno ograničena količina osnovnog sastojka gela kalcipotriol je 15 grama, a preporuka je liječnika da se nanosi 4 grama, jedna čajna žičica.

Lijek Daivobet se ne smije nanositi na lice ili oči, a kod nanošenja na vlasište se ne preporučuje prethodno kupanje i pranje kose. Gel se nanosi navečer kako bi djelovao tokom noći.

Kod ovog lijeka je potreban oprez kod osoba koje su možda alergične na sastojke lijeka, ali i kod osoba koje imaju poremećaj razine kalcija u organizmu. Lijek sadrži i kortikosteroid pa ukoliko postoje virusne promjene, bakterijske ili gljivične infekcije, parazitske infekcije, tuberkuloza, atrofična koža, ulkusi, rane, akne, te krhost kožnih vena potreban je oprez jer bi moglo doći do pogoršanja stanja sa navedenim bolestima.

Nuspojave u terapiji lijekom Daivobet

Nuspojave se mogu pojaviti ukoliko trošite neki drugi lijek koji sadrži steroide, pa je o tome potrebno informirati liječnika, no treba ga informirati o svim lijekovima koje uzimate na redovnoj ili povremenoj osnovi kako ne bi došlo do neželjenih štetnh nuspojava u kombinaciji lijekovima. Područje namazano ovim gelom koji sadrži kortikosteroid za liječenja psorijaza vlasišta se ne smije pokrivati zavojima ili tkaninama jer će u zatvorenom prostoru kortikosteroid imati djelovanje jače nego što je potrebno. U slučaju rana ili oštećenja kože lijek Daivobet se ne smije nanositi jer će onda sastojci lijeka ulaziti direktno u krvotok i izazvati nepotrebne nuspojave.

Kao nuspojava u terapiji lijekom Daivobet se može pojaviti poremećaj vida, kao zamućenost vida, također može doći do glaukoma, katarkta i druge bolesti oka. Moguća je i pojava hiperkalcemije naročito ako se predozira ovim lijekom i ukoliko se tretira više od 30% ukupne površine tijela. Nakon završene terapije ovim lijekom vrlo lako je moguće povratak bolesti psorijaza, pa će liječnik možda preporučiti nastavak liječenja. Nuspojave koje se mogu pojaviti u terapiji ovim lijekom su dermatitis, akne, osjećaj žarenja i nadraženosti kože, suhoća kože, te strije na koži.

Iskustva u terapiji lijekom Daivobet

Osobe koje su koristile gel Daivobet mogu potvrditi iz iskustva djelotvornost ovog lijeka u liječenju bolesti psorijaza vlasišta vulgaris. No, neke osobe su imale nuspojave koje su kod svake osobe drugačije. S obzirom da lijek sadrži kortikosteroid liječenje i doziranje lijeka je ograničeno, te u kombinaciji sa drugim lijekovima može doći do reakcija između lijekova. Stoga će svi preporučiti da liječnika informirate o korištenju drugih lijekova, naročito lijekova koji u sebi sadrže steroide.

Iskustva su nekih osoba u korištenju lijeka Daivobet da im se pojavila bol na mjestu primjene gela, a kod nekih je osoba došlo i do promjene boje kose. Nakon prestanka korištenja gela kod nekih se osoba bolest psorijaza vlasišta ponovno vratila, pa je liječnik odredio produženu terapiju uz nadzor i kontrolu naročito kalcija u krvi. Hiperkalcemija se pojavila kod nekih pacijenata kada se lijek koristio na većim površinama tijela, stoga se i ne preporučuje korištenje ovog lijeka na više od 30% površine tijela.

Tagovi:

#Daivobet #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši