Lifestyle

Trimbow – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Trimbow i za što se koristi?

Trimbow je lijek koji se koristi za liječenje odraslih osoba koje pate od umjerene ili teške kronične opstruktivne plućne bolesti KOPB ili astme. Kako djeluje Trimbow? Navedeni lijek se sastoji od tri djelatne tvari – beklometazon, formoterol i glikopironijev bromid. Sve ove djelatne tvari različito djeluju na ublažavanje liječene upale i održavanje prohodnosti na dišnim putevima. Djelovanje lijeka se vidi kod lakšeg disanja bolesnika. Beklometazon pripada u skupinu protuupalnih lijekova poznatijih kao kortikosteroidi. Djeluje slično kao prirodni kortikosteroidni hormoni, smanjuje samu aktivnost imunog sustava.

Navedeno dovodi do smanjenog opuštanja tvari koje su odgovorne za procese upale, što omogućuje lakše disanje. Formoterol pripada u dugodjelujuće beta-2 agoniste. On se veže na receptore ili ciljana mjesta koji su se smjestili u mišićima dišnih puteva. Vezivanjem na receptore on potiče opuštanje mišića, što će dovesti do prohodnosti dišnih puteva. Glikopironijev bromid pripada u dugodjelujuće antagoniste muskarinskih receptora. On će otvoriti dušne puteve uz pomoć blokiranja muskarinskih receptora koji se nalaze u mišićnim stanicama pluća. Budući da navedeni receptori pomažu pri kontroli stezanja mišića dišnih puteva, blokiranjem se opuštaju, što rezultira lakšim disanjem.

Trimbow primjena i mjere opreza

Kako će se Trimbow primjenjivati? Navedeni lijek je dostupan u obliku tekućine, u prijenosnom inhalatoru. Bolesnici će uzimati dvije inhalacije, najčešće dvaput na dan. Lijek je dostupan prema jačinama, te se propisuje ovisno o oboljenju. Liječnik će odlučiti koja jačina je potrebna, ovisno o tome da li se liječi KOPB ili astma. Oboljeli od astme često uzimaju srednje ili visoke doze inhalacijskog kortikosteroida. Ukoliko se osoba liječi prvi puta inhalatorom, tada je liječnik dužan pokazati njegovo ispravno korištenje. Ispravna inhalacijska tehnika je bitna ukoliko se osoba želi pravilno liječiti.

Prije nego se Trimbow propiše, liječnik je dužan s vama odraditi informativni razgovor vezan za vaše zdravstveno stanje. U ovome razgovoru dužni ste liječniku navesti vaše povijesti bolesti, vaše sadašnje terapije. Uz pomoć navedenih informacija i uz pomoć dodatnih pregleda (ukoliko su potrebni), liječnik može odrediti pravilnu dozu lijeka koji će koristiti za liječenje KOPB-a ili astme. Dokazano je kako navedeni lijek smanjuje učestalost koja je vezana za pogoršanje navedenih bolesti. Pravilnom primjenom lijeka poboljšava se rad pluća.

Trimbow iskustva i liječenje

Osobe koje se liječe navedenim lijekom navode kako je on djelotvoran, te kako uspješno poboljšava rad pluća i zaustavlja daljnji razvoj bolesti. Iskustva su pozitivna. Da li Trimbow uzrokuje nuspojave? Nuspojave su moguće, kao i kod svakog lijeka. Najčešće nuspojave su: Disfonija ili promuklost, oralna kandidijaza ili gljivična infekcija usne šupljine, suhoća usta, grčevi u mišićima. Nuspojave se češće pojavljuju kod bolesnika koji tretiraju astmu. Nuspojave mogu biti prisutne prva 3 mjeseca korištenja, nakon čega se one smanjuju i nestaju.

Ukupni popis nuspojava naveden je na uputi o lijeku koja dolazi uz svako pakiranje. Trimbow se izdaje na liječnički recept, te se podiže u ljekarni. Cijena za pakiranje 180 x (87 mcg+5 mcg+ 9 mcg) iznosi 56,86€. Kako će se navedeni inhalator čuvati nakon otvaranja i primjene? Nakon prve primjene, važno je slijediti upute o čuvanju koje su navedene na uputi o lijeku. Važno je naglasiti kako se mora voditi briga o roku valjanosti lijeka kako se on ne bi koristio nakon isteka valjanosti. Lijekove koje je potrebno baciti poželjno je ukloniti prema uputama ljekarnika.

Tagovi:

#Trimbow #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši