Zanimljivo

Koronarografija nuspojave

Koronarografija – komplikacije i nuspojave

Koronarografija ili koronarna angiografija, šta je to? Kako se provodi ova dijagnostička metoda, postoje li nuspojave koronarografije? Koronarna angiografija omogućuje pregled koronarnih arterija. Izvodi se uz pomoć katetera i rendgenskih zraka.

Smatra se vrlo važnim kod koronarnih bolesti i izvodi se u slučajevima kada postoji sumnja da srčane žile nisu dovoljne za ishranu srčanog mišića. Tijekom konzultacije pacijent mora obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje uzima.

Najbolji sport za kičmu

Također, prije angiografske pretrage potrebno je navesti postoji li u anamnezi alergijska reakcija. Angiografija se izvodi na preponama, ruci ili vratu. Tijekom zahvata koristi se tanka cjevčica, odnosno kateter, koji je izrađen od posebnog materijala.

Koronarna angiografija traje oko 20 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Osoba ne osjeća bol, osim blagih trnaca dok se ubrizgava lokalni anestetik. Iako je ovo vrlo siguran test, neki ljudi mogu doživjeti nuspojave koronarografije. Pacijent može osjetiti lupanje srca zbog poremećaja ritma koji se javljaju kada je kateter u srčanoj veni. Vrlo rijetko se mogu javiti mučnina i povraćanje. Stoga planirani postupak treba učiniti nakon 6 sati gladovanja.

Koje su najčešće nuspojave koronarografije?

Koje su moguće nuspojave koronarografije? Tijekom angiografije, rendgenske slike se snimaju nekoliko sekundi. Kontrastno sredstvo rijetko može izazvati alergije. Također može uzrokovati zatajenje bubrega kod nekih rizičnih pacijenata, kao što su osobe od kojih postoji rizik od zatajenja bubrega i dijabetičari koji uzimaju određene lijekove.

koronarografija

Tijekom angiografije, nakon ubrizgavanja kontrastnog sredstva, javlja se privremeni osjećaj peckanja u prsima i licu oko 30 sekundi. Na kraju zahvata kateter postavljen na mjesto intervencije se izvlači, vrši pritisak 15-20 minuta da se zaustavi krvarenje.

Nakon previjanja mjesta ubrizgavanja, pacijent mora ostati u ležećem položaju i mirovati. Zavoj se uklanja nakon 24 sata. U tom razdoblju treba izbjegavati teške fizičke aktivnosti. Iako se ova dijagnostička metoda uglavnom izvodi bez problema, nosi rizik od komplikacija.

koronarografija
Koronarografija nuspojave

Češće su manje prolazne nuspojave koronarografije i uključuju krvarenje na ulaznom mjestu, osjetljivost na korišteno kontrastno sredstvo, kao i reakcije u vidu mučnine, povraćanja, hladnog znoja i niskog krvnog tlaka.

Mogući rizici i nuspojave koronarografije

Koji su rizici i nuspojave koronarografije? Prije samog zahvata liječnik će objasniti mogući rizik tijekom i nakon zahvata. Kao i kod svake medicinske intervencije, rizik postoji, iako je mali. Razvojem tehnologije i timom iskusnih stručnjaka taj je rizik sveden na minimum.

Tijekom ovog invazivnog pregleda rijetko nastaju problemi. Ali rizici i nuspojave nuspojave koronarografije koje pacijent može doživjeti su bol, oteklina i modrice. Ovisno o korištenom kontrastnom sredstvu, funkcija bubrega može biti oštećena.

koronarografija

Ali ovo je pogoršanje uglavnom privremeno. Nakon izlaska iz bolnice potrebno je ne forsirati tretirano područje naredna 24 sata. Ako dođe do krvarenja, iznenadnog otoka i vrlo jake boli, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć.

Što još treba uzeti u obzir nakon koronarografije? Ono na što treba pripaziti nakon ove dijagnostičke metode je piti puno vode, izbjegavati tuširanje u prva 24 sata te izbjegavati pušenje i alkohol. Ako se nakon postupka angiografije pojavi bol, liječnik može propisati lijekove protiv bolova. Starije osobe mogu se osjećati slabo i umorno. Najmanje pet sati nakon angiografije ne smijete jesti.

Priprema za koronarografiju

Dan pre koronarografije, preporučuje se lagan obrok i obavezno post za najmanje 12 sati pre procedure. Ovo je bitno jer će vam tokom postupka biti ubrizgano kontrastno sredstvo koje najbolje deluje kada je želudac prazan.

U većini slučajeva, hospitalizacija je potrebna dan pre procedure, kako bi se obavile sve neophodne pretrage i pripreme. Na dan procedure, obavezno ponesite sve relevantne medicinske dokumente, uključujući listu lekova koje trenutno uzimate. Osim toga, vodite računa da nemate nikakav metalni nakit na sebi, jer ćete biti podvrgnuti snimanju rendgenskim zracima.

koronarografija

Nakon dolaska u bolnicu, biće vam postavljena intravenska linija, kroz koju će vam biti davan kontrast i potrebni lekovi tokom procedure. Lekari će koristiti lokalnu anesteziju na mestu gde će se umetnuti kateter, obično u preponi ili ručnom zglobu.

Tokom procedure, bitno je ostati miran i slediti uputstva medicinskog osoblja. Imajte na umu da koronarografija, iako je invazivna procedura, spada među relativno sigurne medicinske postupke kada se izvodi u stručnim rukama. Ipak, kao i svaka medicinska procedura, i koronarografija ima određene rizike, pa je ključno da strogo pratite sve preporuke lekara pre i posle procedure kako biste minimizirali moguće komplikacije.

Preporuka:

Strategija Kako zaraditi novac u online kazinima

Obsidian vs. Pojam: Koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Auto zvučnici – Sve što trebate znati o njima

Najbolje Android aplikacije za kodiranje

Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija