Lepota i Zdravlje, Fitness, Zanimljivo

Najbolji sport za kičmu

Najbolji sport za kičmu je jako bitan odabir kada želite trenirati. Povreda leđa nije nimalo bezazlen problem.

Zdravlje kičmene moždine izuzetno je bitno za normalan život, a posebice sport koji održava čoveka zdravim.

No usprkos problemima s leđima preporučuje se bavljenje određenim sportom, a u nastavku čitajte koji je najbolji sport za kičmu.

Ono što je najbitnije za zdravu kičmu jeste pravilno držanje, a nije tajna da većina osoba ne vodi brigu o tome. Tek kada dođu bolovi odlučimo se posvetiti držanju i vežbama za leđa.

Ne treba zaboraviti da je zdrava kičma ključna za zdrav i lagodan život, posebice danas jer živimo u svijetu svakodnevnog sedenja i nekvalitetnog načina života.

Hodanje je zdravo i poželjno

Lagana šetnja je primarna preporuka svim osobama bez obzira na zdravlje. Nešto brža šetnja jača kardiovaskularni sistem, a istovremeno doprinosi razvijanju mišića.

Stručnjaci često preporučuju Nordijsku šetnju sa štapovima koja dodatno utiče na zdravlje kičme što zbog kretanja tako i zbog kvalitetne obuće.

što je aerobni trening - adresarsporta.rs
Najbolji sport za kičmu

Vodeni sportovi su generalno najbolji za zdravlje

Brojna istraživanja su pokazala da ne postoji zdraviji sport od plivanja. U vodi svaki sport je lakši jer voda ne dopušta oštre I nagle pokrete.

Plivanjem pokrećemo celo telo uključujući kičmu I kosti kao I mišiće tela. Različiti stilovi plivanja potiču protezanju kičme što doprinosi samom oporavku.

Biciklizam je odličan sport za zdravu kičmu

Biciklizam predstavlja najosnovniji oblik bavljenja sportom. Tokom vožnje biciklom, gotovo svi mišići rade, uključujući leđa dok je za kičmu biciklizam veoma dobar sport.

Vožnja bicikla pomaže u boljem radu srca, većoj kondiciji, ali utiče I na sama leđa. Prilikom vožnje bicikla potrebno je ispravno podesiti biciklo, odnosno da gornji deo tela bude naget prema napred te da guvernal bude iznad sedišta tzv. cica.

Za optimalne rezultate potrebno je voziti biciklo dva do tri puta sedmično I to najmanje po pola sata.

Joga i pilates su idelan sport za kičmu

Za one koji se žale na bolove u leđima, preporučuje se vežbanje joge i/ili pilatesa. Ove vrste fizičkog napora smatraju se odličnim rešenjem za zadnji deo I dele se u dve kategorije: vežbe koje će pomoći u opuštanju napete mišiće oko kralježnice i one vežbe koje ojačaju mišiće tijela.

Pilates je savršeno pogodan za rad na lečenju skolioze, a istovremeno razvijaju fleksibilnost i sveobuhvatno leče organizam. Postoje mnoge vrste vežbi, a posebno one usmerene prema zakrivljenosti kičme.

vezbanje kako dizati tegove
Najbolji sport za kičmu

Fokus pilatesa su ispravno disanje i jačanje svih esencijalnih mišića. Pilates pritom ne povećava volumen muskulature već je čini fleksibilnijom i čvršćom u celini. Vežba se polako, bez naglih pokreta što je idealno za opuštanje leđa i zglobova.

Joga je jedna od popularnih veština koja utiče na zdravo telo I razum. Vežbe joge pokreću čitavu muskulaturu, a ponekad se čini da su neke vežbe apsolutno neizvodive.

To se samo čini jer s postepenim vežbanjem pomažete svojoj kičmi, a kada usavršite vežbe vaša leđa će vam biti zahvalna.

Nije vam potrebna nikakva oprema, a vežbanje traje kratko i svako može da pronađe položaj koji mu najviše odgovara.

najbolji sport za kičmu
Najbolji sport za kičmu

Fitness je možda najbolji sport za kičmu

Fitness se preporučuje svim uzrastima jer je reč o univerzalnoj aktivnosti. Kroz fitness se primenjuju različiti nivoi I stepeni aktivnosti što se odlično odražava na naše telo.

Kroz fitness kičma ne trpi opterećenja, jer ne postoje takvi pokreti koji mogu naštetiti samoj kičmi.

Plivanje, trčanje, fitness i čak joga tokom osteohondroze pomažu pacijentima da zaborave na simptome, te ubrzaju svoj oporavak i obustave razvoj degenerativnog procesa.

Saveti za zdravu kičmu

Neophodno je pravilno držati telo kod hodanja, stajanja, sedenja ali i u ležećem položaju:

Pravilno disanje ojačava mišiće potrebne za pravilno držanje tijela, smanjuje napetost mišića i stres.

Prikladna obuća s čvrstim i elastičnim đonovima smanjuje opterećenje kičme kod oslanjanja stopala na podlogu. Preporučuje se potpetica u visini 3 do 5 cm. ortopetske uloške treba nositi kod spuštenih stopala.

Visoke potpetice nije preporučeno nositi duže vreme jer povećavaju opterećenje na stopala i kičmu, zatim dovode do pognutog položaja i gubitka ravnoteže.

Štetne životne navike potrebno je izbjegavati. Pušenje, alkohol i kafa u velikim količinama šteto utiču na zdravlje kičme, mišića, kostiju i ostalih delova tela.

Spavanje u ispravnom položaju rasterećuje i odmara leđa i kičmu. Spavanje na leđima se preporučuje najčešće s blago savijenim kolenima ili spavanje na boku. Spavanje na trbuhu se ne preporučuje zbog rotacije kičme kralježnice.

Krevet treba imati čvrstu i elastičnu podlogu koji podržava kičmu i prilagođava se njenom prirodnom obliku. Jastuk treba podupirati vrat tako da bude u ravnini s leđima. Veličina jastuka treba odgovarati veličini vrata i ramena.

Radni prostor za zdravu kičmu

Radni prostor potrebno je opremiti i kvalitetno prilagoditi pravilima koja nalažu da stolica i stol budu adekvatni. Stolica treba biti stabilna i čvrsta, te da se podešava po visini. Naslon stolice treba davati maksimalnu podršku donjem dijelu leđa.

Radni stol isto tako treba biti stabilan s odgovarajućom veličinom radne površine tako da ugao između nadlaktice i podlaktice čini devedeset stepeni.

Ekran računara potrebno je postaviti ispred sebe tako da gornji rub ekrana bude u visini očiju. Tastaturu staviti ispred sebe, a miš pored tastature.