Išijas kod sportista i uporan bol u donjem delu leđa


Iako se pojava išijasa u glavnom vezuje samo za fizičku neaktivnost, i sportisti mogu da osećaju bol u donjem delu leđa koji je uporan, probadajući i seli se duž jedne noge.

Koji su uzroci nastanka sportskog išijasa, kako se on leči, kada se mogu osetiti prva poboljšanja?  Sva ova pitanja postavili smo stručnom timu iz fizioterapeutskog centra Fizionova, a odgovore pročitajte u daljem nastavku teksta.

Zašto se javlja bol u donjem delu leđa?

Čak i sportisti mogu patiti od išijasa. Prvi simptomi su bolovi u donjem delu leđa koji se pogoršavaju tokom vremena, lekovi ga ne suzbijaju, dolazi do trnjenja noge, bol se seli duž noge…

Najčešći razlozi su:

  • Nepravilno zagrevanje i istezanje
  • Nedovoljna fizička aktivnost
  • Nepravilni pokreti tokom fizičke aktivnosti
  • Neadekvatna oprema za treniranje

Pre svakog treninga muskulatura se mora pravilno zagrejati za predstojeći napor. Mišići su tako elastičniji i spremniji za pojedine pokrete. Kako ističu u Fizionovi bol u donjem delu ledja nastaje ukoliko se telo pravilno i na vreme ne pripremi za fizičke aktivnosti.

Mera u pojačavanju treninga je važna za sprečavanje povreda i pojave upalnih procesa. Kada mišići butina nisu dovoljno ojačali da podrže trening, išijadični nerv je u opasnosti da bude pritisnut od strane kostiju pršljenova i karlice.

Vežbanje pod opterećenjem je najopasnije, a naročito vežbe koje podrazumevaju dizanje tegova. Važno je svaku vežbu izvoditi pravilno da bi treniranje bilo zdravo i imalo dobar efekat na organizam.

Bolovima u donjem delu leđa mogu da „kumuju“ i loše odabrani delovi sportske opreme. Manje je bitno kakvu ćete trenerku imati i da li ćete imati pametni sat za fitnes od toga da imate patike koje pravilno podržavaju stopalo pri svakom pokretu.

Osim toga, kičmu treba zaštititi ako se trenira po hladnom vremenu jer hlađenje lumbalnog dela dovodi do jačih bolova u donjem delu leđa.

Lečenje išijasa kod sportista

Pošto sportisti već imaju jake mišiće trbuha i donjeg dela leđa, preporuka je da fizijatri pokažu kako se vežbe pravilno izvode i kako se treba pravilno istezati. Preporuka je i plivanje kao način smanjenja opterećenja na kičmeni stub.

Kineziterapija, akopunktura, ultrazvučna masaža su takođe odličan način za saniranje povrede išijadičnog nerva i smanjenje bola u donjem delu leđa.

Lekovi pomažu kao propratni deo celokupne terapije lečenja išijasa i najčešće se započinje sa većim dozama kortikosteroida, antiimflamatorika, miorelaksanata, da bi se doza postepeno smanjivala i na kraju se prešlo na kreme i masti protiv bolova. Ovo je moguće samo ako se uporedo sa primenom lekova radi i na otklanjanju uzroka išijasa pa se uz smanjenje tegoba smanjuju i bolovi i potreba za analgeticima.

Usled većih napora telo sportiste je podložnije povredama. Važno je prepoznati probleme na vreme i potražiti rešenje jer je operacija zadnja alternativa izlečenju, ali donosi teži oporavak uz neizvesniji nastavak karijere.

Brinite o sebi, uz redovne kontrole imaćete zdraviji organizam, bez bolova u donjem delu leđa koji je prvi pokazatelj da našem telu nešto ne odgovara. Uz male izmene nastavićete treninge bez ograničenja i nizati nove sportske uspehe i u godinama koje su pred vama!Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

O autoru

Nema odgovora

Dodaj komentar