Lifestyle

Prehrana kod proljeva

Prehrana kod proljeva kod djece

Do proljeva kod djece može doći iz više razloga, od probavne smetnje do netolerancije na određenu hranu. Nakon što liječnik postavi dijagnozu, djetetu treba osigurati hranu koja će omogućiti lakši oporavak.

Proljev je stolica koja je više tekuća nego čvrsta ili je mekše teksture. To je čest problem te se može javiti par puta godišnje. Većinom neće trajati dulje od 3 dana. Osobe s kroničnim probavnim bolestima, kao što je iritabilno crijevo ili Crohnova bolest, će češće imati proljev. U

Uz dodatak vrlo meke stolice, proljev je povezan i s drugim simptomima kao što su grčevi, nadimanje i bolovi u trbuhu, osjećaj kao da imate mjehuriće u crijevima, nagla potreba za odlaskom na toalet, mučnina, povraćanje te vrućica.

Ako osoba ima proljev, onda je prehrana ključna. Neke namirnice mogu pomoći smanjiti simptome proljeva dok ga drugi mogu pogoršati.

prehrana kod proljeva
Proljev je čest problem te se može javiti par puta godišnje

Prehrana kod proljeva u djece uključuje hranu meke teksture koja je lako probavljiva i ne doprinosi iritaciji. Općenito, ova vrsta prehrane u potpunosti isključuje začine, posebno one koji imaju jak okus. Svrha ovakve blage prehrane je što brže smanjiti smetnji i pridonijeti lakšem oporavku. Budući da prehrana kod proljeva ima veliki utjecaj na probavni proces, može se pravilno prilagoditi i dijete će se brže oporaviti.

Treba napomenuti da se ova vrsta prehrane koristi ne samo u slučaju proljeva, već i kada postoje neki drugi probavni poremećaji. Osim klasične nemasne domaće juhe, izbor sastojaka je sljedeći: banane, bijela riža, mrkva, krumpir. Treba izbjegavati hranu koja je teško probavljiva i nezgodna, poput graha i mliječnih proizvoda.

S druge strane, pržena hrana se teško obrađuje i pogoršava simptome proljeva, zbog čega ju je važno zamijeniti kuhanom hranom.

Prehrana kod proljeva za odrasle, što jesti za brži oporavak

U odraslih osoba proljev može biti vrlo čest i ozbiljan problem. Postoji nekoliko uzroka proljeva, kao što su: trovanje hranom, crijevni poremećaji, nuspojave lijekova, probavne smetnje i prekomjerna konzumacija alkohola. Također, proljev može biti simptom bolesti, virusa, alergije, prekomjernog unosa magnezija ili vitamina C. Stoga je prehrana kod proljeva jedan od najvažnijih aspekata, jer osigurava smanjenje nelagode i crijevnih smetnji.

Važno je biti svjestan simptoma i potražiti liječničku pomoć kada proljev traje dulje od nekoliko dana, ako su prisutni dehidracija, jaki bolovi u trbuhu i povišena temperatura.

Pravilna prehrana kod proljeva može pomoći u ublažavanju simptoma i sprječavanju komplikacija. Odaberite dobru zalihu tekućine, poput čaja i limunade bez šećera. Preporučamo namirnice koje su izvor visokovrijednih proteina, pripremu voća i povrća u obliku gustih juha i korištenje rižinog brašna. Oguljene jabuke, riža kuhana bez šećera, tost, krekeri, domaća pileća juha izvrsna je dijeta za proljev. Izbjegavajte šećere, slatkiše, kandirano i suho voće, sireve, maslac, ljute umake, grašak, alkoholna pića i kavu.

prehrana kod proljeva
Budući da proljev brzo dovodi do dehidracije, važno je konzumirati domaće juhe

Dijetalna prehrana kod proljeva

Kada se pojavi proljev, svakako želite učiniti sve da ga se što prije riješite i spriječite postojeće probleme. Najbolji način da to učinite je da odaberete pravu prehranu koja će pomoći u smanjenju crijevnih poremećaja. Budući da je izbor hrane vrlo važan, treba se razmotriti dijetalna prehrana kod proljeva.

Također, postoje namirnice koje treba izbjegavati, kao što su mliječni proizvodi i hrana s visokim udjelom masti jer mogu uzrokovati pogoršanje stanja. Obavezno pijte puno vode, jer česti proljevi dovode do dehidracije. Sljedeće namirnice trebaju biti glavna prehrana kod proljeva dok se ne počnete osjećati bolje.

Banane sadrže vrlo probavljive ugljikohidrate i pune su kalija. Osim toga, banane sadrže pektin, koji pomaže apsorbirati tekućinu u crijevima. Kuhana riža bez šećera idealna je dijeta za proljev, jer pomaže da se brzo riješi. Budući da proljev brzo dovodi do dehidracije, važno je konzumirati domaće juhe koje će pomoći tijelu da dobije hranjive tvari koje voda ne može osigurati. Pire krumpir na pari, bez mlijeka i maslaca, odličan je izbor jer je bogat kalijem i lako se probavlja.

Normalna, uravnotežena raznolika prehrana, bez značajnih restrikcija održava normalan unos hranjivih tvari i doprinosi bržem ozdravljenju.

Budući da tijelo ima svoje prirodne mehanizme obrane, neke namirnice, jela i napitci neće nam odgovarati. Bitno je tada poslušati svoje tijelo i ne forsirati konzumaciju hrane koja nam „ne ide“.

Kada potražiti pomoć

Potražite pomoć u sljedećim stanjima: povraćanje u novorođenčeta i dojenčeta mlađeg od 3 mjeseca; temperatura iznad 38,0 °C u djeteta mlađeg od 3 mjeseca (bez obzira na povraćanje ili proljev); promjene ponašanja djeteta, uključujući neobičnu pospanost i neadekvatan odgovor na pozive ili dodir; povraćanje i proljev praćeni jakim bolovima u trbuhu; znakovi umjerene do teške dehidracije djeca koja potpuno odbijaju unos tekućine na usta ili povrate odmah nakon što popiju najmanju količinu tekućine; pojava krvi u stolici; povraćanje koje se nastavlja i nakon 24 sata; temperatura iznad 38,5 °C u trajanju duže od 3 dana; proljev koji traje duže od 7 dana.

Još zanimljivih tekstova

Komentariši