Zanimljivo

Treniranjem do zdravijeg načina života


Fizička aktivnost je veoma važna za postizanje balansa u organizmu, kao i njegovo pravilno funkcionisanje, za pravilno držanje tela, ubrzavanje metaboličkih procesa, ali i prevenciju mnogih bolesti.

Sticanje ove zdrave navike ima velikih prednosti, bilo da trenirate profesionalno ili rekreativno. Međutim, koliko god da je bavljenje sportom zdravo, moramo znati i kako pripremiti svoje telo za vežbanje pre svakog treninga i pravilno se zagrejati. Ukoliko se preskoči ovaj bitan korak ili trening nije prilagođen stanju organizma i godinama starosti, može doći do sportskih povreda različitog stepena težine. 

Sportske povrede mogu biti različite po intenzitetu, mogu se javiti kod starosnih grupa svih uzrasta, nevezano za vrstu sporta kojom se neka osoba bavi. 

Kako se sportske povrede javljaju?

Sportske povrede se najčešće javljaju kod aktivnih sportista koji se profesionalno bave sportom, ali od povreda nisu isključeni ni rekreativci. One se najčešće dešavaju zbog činjenice da mnogi ljudi, u želji da treniraju ili vežbaju istim intenzitetom kao i u mladosti, na teži način shvate da više to ne mogu. Jedna od čestih pojava su povrede u teretani ili prilikom trčanja. 

Kod osoba koje se profesionalno bave sportom, povrede se javljaju usled ogromnog naprezanja organizma prilikom treniranja ili priprema za takmičenje. Uglavnom su usmerene na povrede zglobova, mišića, istezanje tetiva i ligamenata ili povrede kostiju. 

Postoje dve vrste povreda. Prve se javljaju trenutno, usled napora prilikom treniranja i pojave različitih istegnuća ili oštećenja, a nazivaju se akutne sportske povrede. Druge, hronične sportske povrede javljaju se usled dugoročnog izlaganja tela određenom naporu, kada u jednom trenutku organizam ne može više da izdrži opterećenje. Ove povrede su karakteristične za određenu vrstu sporta, a manifestuju se kroz različite upale tetiva, preloma ili povreda ligamenata kolena i dr. 

Takođe, povrede se mogu javiti i ukoliko se stara sportska povreda ne leči na adekvatan način, pa se sportisti vraćaju treningu i ranije nego što bi trebalo. 

Oporavak od sportskih povreda – fizikalna terapija

Rehabilitacija predstavlja sastavni deo fizikalne terapije. Ona se odnosi na potpuni oporavak čitavog organizma i postepeno vraćanje u kondiciju, sa minimalnim mogućnostima za ponovne povrede. Kako će izgledati oporavak pacijenta, zavisi od više faktora – od vrste i stepena povrede, opšteg zdravlja pacijenta, njegovog psihičkog stanja, fizičke spremnosti, starosti pacijenta itd. Zato se prilikom rehabilitacije mora uzeti u obzir celokupno psihofizičko stanje organizma, a ne samo povreda. 

Mnogi sportisti koji su dosta svog vremena i truda uložili u bavljenje sportom, ali i rekreativci, posle povreda nisu sposobni da povrate svoj životni ritam. Neretko se dešava i da se oni tada nađu na prekretnici, što uglavnom rezultira i prekidom profesionalne karijere. Upravo iz tog razloga, fizijatri moraju biti upoznati sa svim slabostima i prednostima pacijenta i svakom od njih pristupati na jedinstven način. Profesionalnim pristupom, detaljnim pregledima, pravilno uspostavljenom terapijom i individualnim treninzima sa odgovarajućim fizijatrom, oporavak će davati pozitivne rezultate. Upravo rehabilitacija u Fizionova centru pruža jedinstveni pristup svakom pacijentu, sprovodeći fizikalne terapije uz pomoć najsavremenijih aparata i iskusnih lekara koji kontrolišu vaš oporavak.  

Kako se sprovodi rehabilitacija?

Svaki oporavak je individualan i sprovodi se u skladu sa upoznavanjem pacijenta, njegovim opštim stanjem i životnim navikama, kao i svakodnevnim radom koji uključuje različite metode i pristupe u lečenju. Ono što je univerzalno je da svaki proces rehabilitacije mora obuhvatiti i period mirovanja kada će se organizam oporaviti od trauma nastalih posle povreda, uz korišćenje različitih obloga ili kompresije. Posle tog perioda, sledi period sprovođenja fizikalne terapije uz kombinovanje različitih medicinskih aparata, što će ubrzati oporavak od sportske povrede i omogućiti uspostavljanje ravnoteže u organizmu pacijenta. 

 

The post Treniranjem do zdravijeg načina života appeared first on Sportske novosti.Izvorni članak