Lifestyle

Kako napraviti ulje od lavande

Što je ulje od lavande?

Ulje od lavande jedno je od najpoznatijih eteričnih ulja i ima bogatu povijest koja seže unatrag tisućama godina. Lavanda je biljka koja se uzgaja zbog svojih mirisnih cvjetova i ulja koje se dobiva iz njih. Ulje lavande se koristilo još u drevnoj civilizaciji. Egipćani su je koristili u procesu mumificiranja, dok su stari Rimljani cijenili lavandu zbog njenih aromatičnih svojstava. Rimski vojnici često su koristili lavandu za njegu rana i ublažavanje bolova. Tijekom srednjeg vijeka, ulje od lavande postalo je popularno u Europi. Korištena je kao prirodni dezodorans i sredstvo za aromaterapiju. U 17. stoljeću, engleska kraljica Elizabeta I koristila je ulje lavande za osvježavanje prostora, a engleski farmaceut Nicholas Culpeper preporučivao je lavandu za različite zdravstvene tegobe. U 19. stoljeću, Rene Maurice Gattefosse, francuski kemičar, slučajno je otkrio ljekovita svojstva ulja lavande nakon što je svoju opekotinu uronio u lavandino ulje. Ovo otkriće potaknulo je daljnje istraživanje i razvoj primjene ulja lavande u medicini i kozmetici. Danas se ulje lavande široko koristi u aromaterapiji zbog svojih opuštajućih i smirujućih svojstava, te ima blagotvoran učinak na stres, nesanicu, anksioznost i depresiju. Također se koristi u kozmetičkoj industriji za njegu kože i kose, te se dodaje u proizvode poput sapuna, losiona, šampona i parfema.

Za što se koristi ulje od lavande?

Ulje od lavande ima raznoliku primjenu u mnogim područjima. Ulje lavande se često koristi u aromaterapiji zbog svog umirujućeg i opuštajućeg mirisa. Može se dodati u difuzor ili aromatičnu lampu kako bi se prostorija ispunila mirisom lavande i stvorila opuštajuća atmosfera. Ulje od lavande se često dodaje u proizvode za njegu kože i kose. Može se koristiti u losionima, kremama, uljima za masažu, šamponima, balzamima za kosu i drugim kozmetičkim proizvodima. Lavanda je poznata po svojim umirujućim svojstvima za kožu te pomaže u ublažavanju iritacija, akni i suhoće kože. Ulje lavande se često koristi za opuštanje i smanjenje stresa. Može se dodati u kupku kako bi se opustili mišići i smirio um. Također se može koristiti za masažu kako bi se smanjila napetost i umirilo tijelo. Miris lavande ima umirujući učinak na živčani sustav te se koristi za smanjenje anksioznosti i poticanje sna. Može se koristiti prije spavanja kapajući nekoliko kapi ulja na jastuk ili uzimanjem opuštajuće kupke prije spavanja. Ulje lavande ima antimikrobna i protuupalna svojstva, pa se koristi za ublažavanje manjih opeklina, uboda insekata, iritacija kože i sitnih ozljeda. Može se nanositi izravno na kožu ili razrijediti s baznim uljem prije nanošenja.

Kako možete napraviti ulje od lavande?

Kako biste napravili ulje od lavande, potrebno je destilirati cvjetove lavande kako biste izdvojili njihovu esenciju. Od materijala će Vam trebati svježi cvjetovi lavande, maslinovo ulje, bademovo ulje ili suncokretovo ulje koje će se koristiti kao baza za ulje lavande, posuda za destilaciju, destilirana voda, štednjak, parna destilacija ili destilacijski aparat gdje ćete grijati ulje, posuda za prikupljanje ulja i tamna bočica za čuvanje ulja. Odaberite svježe cvjetove lavande i pažljivo uklonite nepotrebne dijelove biljke poput stabljika i lišća. Isperite cvjetove pod hladnom vodom kako biste uklonili prljavštinu ili nečistoće. Stavite pripremljene cvjetove lavande u posudu za destilaciju. Cvjetovi bi trebali zauzimati većinu prostora u posudi, ali pripazite da ostavite dovoljno mjesta za cirkulaciju pare. Prelijte bazno ulje preko cvjetova lavande u posudi za destilaciju, dovoljno da potpuno prekrije cvjetove. Količina ulja ovisi o količini cvjetova, a omjer obično iznosi otprilike 1: 2 do 1: 4. Dodajte destiliranu vodu u posudu za destilaciju na način gdje pokrijete cvjetove lavande, ali pripazite kako ne biste dodali previše vode. Postavite posudu za destilaciju na grijani izvor i zagrijavajte je lagano. Voda će se početi zagrijavati i pretvarati u paru, a esencija lavande će isparavati s njom. Kada se voda počne kuhati, smanjite toplinu na nisku razinu kako bi se proces destilacije odvijao polako. Destilacija traje nekoliko sati, tijekom kojih će se ulje lavande oslobađati zajedno s parom. Kad završi destilacija, ulje lavande će plutati na površini vode u posudi za destilaciju. Pažljivo skupite ulje koristeći pipetu ili finu tkaninu kako biste odstranili svu tekućinu koja sadrži ulje. Prebacite skupljeno ulje od lavande u tamnu bočicu kako biste ga zaštitili od svjetlosti i čuvali na hladnom, tamnom mjestu.

Tagovi:

#Kako #napraviti #ulje #lavande
Izvorni članak