Lepota i Zdravlje

Vežbajte zdravo i pažljivo

Vežbajte zdravo i pažljivo jer možete da imate ozbiljne probleme sa zdravljem i povrede.

Ukoliko ste u skorije vreme prošli pored neke teretane, i pogledali u njene prostorije, primetili biste koliko je puno onih koji vežbaju i vode računa o vitkoj liniji.

U savremenom momentu kada prevladava vreme provedeno u sedećem položaju, mnogi uviđaju potrebu da budu fizički aktivni.

Neke na to nateraju čak i zdravstvene tegobe, a neke želja za fit linijom i atraktivnim izgledom. Treneri savetujue: vežbajte zdravo i pametno, zdravlje je na prvom mestu.

vežbajte zdravo
Vežbajte zdravo u teretani da biste izbegli povrede

Važno je postepeno ulaziti u treniranje

Kada se jednom odlučite da krenete u teretanu, postoje mnogi načini za vežbanje. Dame se najčešće odlučuju za grupne programe, od kojih ima onih sa jačim intenzitetom i napornijim vežbama, kao i onih čiji je tempo laganiji i primeren za početnike.

Muškarci najčešće u teretanama rade vežbe na spravama, naročito ako je mišićna masa ono što žele da povećaju, uz kardio program, koji je preporučljiv za sve, a naročito one koji treba da skinu masne naslage. U oba slučaja, vežbe treba izvoditi pravilno, postepeno u zavisnosti od forme u kojoj se nalazite.

vezbanje vrata
Vežbajte zdravo i istegnite se prije svake vežbe

Ishrana i vežbanje

Sprave za vežbanje i povećanje mišićne mase su nezaobilazne u svakoj teretani. To je glavni razlog zbog koga mnogi odlaze u teretanu i koriste posebne sprave kako bi povećali masu.

Međutim, pre nego što se krene sa vežbanjem, treba napraviti i plan ishrane, bez koje je povećanje mišićne mase nezamislivo. Ta ishrana podrazumeva mnogo proteina, povrća i složenih ugljenih hidrata.

Obroci moraju da budu i vremenski izbalansirani, kao i usklađeni sa fizičkom aktivnošću. Preporuka je da se konsultujete sa nutricuonistom koji će tačno dati predlog namirnica i njihove kombinacije koje će u sebi imati sve potrebne sastojke, a sve u skladu sa vašim trenutnim stanjem.

Vežbanje na spravama

Kada su vežbe za mišićnu masu u pitanju, najbolje je pre svega odrediti koje ciljeve želite da postignete i na koji deo tela treba obratiti posebnu pažnju.

To su vežbe koje su ujedno i vežbe snage, izuzetno su naporne jer se radi se sa velikim težinama.

Sve to predstavlja veliki izazov za celu muskulaturu, a to je ujedno i izazov u smislu izbegavanja mogućih povreda. Zato vežbajete zdravo i pažjivo da izbegnete povrede.

vezbanje
Vežbajte zdravo i koristitie savete trenera

Kako da mišićna masa bude veća

Zato je i napomenuto da je izuzetno važno raditi vežbe pravilno, a najbolje uz nadzor stručnjaka. Jedna od najčešćih povreda kada se rade vežbe za povećanje mišićne mase jeste povreda zglobova, te posebno treba obratiti pažnju ako se javi bol u kolenu, laktu, ramenu…

Iako možda ne toliko pristupačna varijanta, rad sa ličnim trenerom ili u manjim grupama, gde vežbate pod nadzorom stručnog lica, jeste nešto što će i dati najviše rezultata i sprečiti neželjene povrede.

Međutim, ono što trener ne može uraditi umesto vas, a to je osluškivanje sopstvenog tela. Stoga, ako primetite bol u kolenu ili nekom drugom delu tela treba da sačekate i napravite pauzu u treniranju.

To ne mora biti ništa strašno, ali moglo bi postati ukoliko se tako naporno vežbanje nastavi uprkos bolu i povredi. Takva ozbiljnija situacija mogla bi na duže vreme da vas odvoji od vežbanja, što dovodi do pauze koja ruši koncepciju i plan za postizanje željenih rezultata.

vezbanje u trudnoci
Vežbajte zdravo i pažljivo

Preporučujemo i ove članke vezane za vežbanje i zdravlje

Komentariši