Lifestyle

Što je retikulociti – AdresarSporta.rs

Retikulociti – opis

Retikulociti su nerazvijene crvene krvne stanice. Tokom procesa formiranja eritrocita odnosno eritropoeze, ove crvene krvne stanice se razvijaju u predjelu koštane srži te potom cirkuliraju oko jedan dan u krvotoku prije nego što se one razviju u zrele crvene krvne stanice. Retikulociti u sebi nemaju staničnu jezgru, jednako kako niti eritrociti nemaju staničnu jezgru u sebi. Ove mlade crvene krvne stanice koje se nalaze u krvotoku još uvijek u sebi sadrže ostatke ribosoma, uključujući retikularnu mrežu, koja je oblikovana tokom procesa sinteze proteina. Oni se formiraju u koštanoj srži kao prethodnici eritrocita, crvenih krvnih stanica koje su u potpunosti sazrele i izgubile svoje organele, uključujući retikularnu mrežu. Obično se ovo koristi prebrojavaju kao dio rutinskog krvnog testa i koriste se kao pokazatelj kolika je brzina stvaranja novih crvenih krvnih stanica. Na temelju ovog pokazatelja se može kod pacijenta odrediti visina proizvodnje crvenih krvnih stanica i otkriti čime je ona uzrokovana.

Retikulociti – značaj

Retikulociti igraju veoma važnu ulogu u održavanju normalne razine crvenih krvnih stanica u tijelu. Kada tijelo ima potrebu za povećanjem proizvodnje crvenih krvnih stanica, na primjer kada osoba pati od anemije ili kada tijelo izgubi određenu količinu krvi, koštana srž počne ubrzavati proizvodnju crvenih krvnih stanica i otpušta retikulocite u krvotok. U krvotoku se retikulociti dalje sazrijevaju u eritrocite, a eritrociti su razvijene crvene krvne stanice koje su u stanju prenositi kisik iz pluća u stanice tijela. Broj retikulocita u krvi je veoma koristan podatak jer se na temelju njega može odrediti kolika je brzina stvaranja novih crvenih krvnih stanica kod neke osobe. Visoka razina retikulocita može ukazivati na povećanu proizvodnju crvenih krvnih stanica, te to može biti zbog anemije, krvarenja i drugih stanja koje utječu na visoku proizvodnju crvenih krvnih stanica. Niska razina retikulocita može ukazivati na smanjenu proizvodnju crvenih krvnih stanica, te to može biti zbog bolesti koštane srži, kemoterapije ili drugih stanja koja utječu na proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Retikulociti – pojava

Retikulociti se razvijaju iz matičnih stanica koštane srži. Stanice koštane srži su višenamjenske stanice koje se mogu razviti u više različitih vrsta krvnih stanica. Nakon podjele stanica, jedno od tih stanica se pretvori u prekursor retikulocita. Prekursor retikulocita prolazi kroz nekoliko faza sazrijevanja prije nego što postane u potpunosti razvijena crvena krvna stanica, odnosno retikulocit. U prvoj fazi sazrijevanja, prekursor retikulocita postaje proeritroblast, koji u sebi sadrži jezgru i više organela. Zatim, stanica prolazi kroz fazu eritroblasta, u kojoj se smanjuje njena veličina i povećava se koncentracija hemoglobina u stanicama. Zatim, u sljedećoj fazi, faza retikulocita, stanica gubi svoju jezgru i većinu svojih organela, što uključuje ribosome, ali zato zadržava retikularnu mrežu. Kada dosegne fazu retikulocita, ulazi u krvotok i počinje se kretati kroz krvne žile. U krvotoku, retikulociti nastavljaju dalje sazrijevati, potom izgubi svoju retikularnu mrežu i postaje zrela crvena krvna stanica, odnosno eritrocit koja može prenositi kisik u tijelu.

Tagovi:

#Što #retikulociti #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši